– 197 – Cinema – Festival DOCSBarcelona 2020 (1) – LETTER FROM MASANJIA (馃悓馃悓馃悓馃悓) – 2020.05.19

Festival DOCSBarcelona 2020 (1) – LETTER FROM MASANJIA 聽聽

VOLTAR i VOLTAR 聽–聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n –聽

Ha comen莽at la 23a edici贸 dels DocsBarcelona que tindr脿 lloc del 19 al 31 de maig en versi贸 online a trav茅s de la plataforma Filmin.

LETTER FROM MASANJIA ha estat la pel路l铆cula escollida per a la inauguraci贸, va estar emesa, ahir dia 19 de maig, al programa Sense Ficci贸 de TV3 i estar脿 disponible a Filmin fins a les 23.59 h del dia 20 de maig, 茅s a dir, 24 hores.

La resta de documentals estaran disponibles durant 72 hores,聽 tret del que tancar脿 el Festival, “Forman Vs. Forman“. La clausura i entrega de premis tindr脿 lloc el 31 de maig a les 21 hores.

LETTER FROM MASANJIA聽 (馃悓馃悓馃悓馃悓)

Del cineasta canadenc Leon Lee la pel路l铆cula ens narra un per铆ode de la vida de Sun Yi, un defensor dels drets humans a la Xina.

Als Estats Units, Julie Keith va trobar una carta amagada en una caixa de decoracions de Halloween Made in China. Ella i la seva fam铆lia preparaven la festa d鈥檃niversari de la filla petita i tenien les decoracions guardades a les golfes. La carta estava escrita per Sun Yi i era un crit de socors que havia llen莽at des del camp de treball de Masanjia on estava internat.

La descoberta d鈥檃quella nota, on declarava ser empresonat per les seves creences espirituals i sotm猫s a t脿ctiques de tortura per les autoritats xineses, es va fer viral a tot el m贸n i va provocar el tancament del camp de treball. Un cop en llibertat, Sun Yi va declarar ser l鈥檃utor d鈥檃quella carta i va passar a viure sota el punt de mira del govern xin猫s.

Fascinat per la hist貌ria, el cineasta canadenc va contactar amb聽SunYi聽que estava decidit a deixar const脿ncia de la seva lluita.聽SunYi, malgrat saber que estava vigilat per les autoritats xineses, va accedir a capturar d’amagat imatges de la seva vida quotidiana com a defensor dels drets humans i de la llibertat de pensament de les persones.聽LeonLee聽li va ensenyar per Skype a聽utilitzar聽la c脿mera.

La seva dissid猫ncia i l’assetjament a qu猫 les autoritats xineses va sotmetre a la seva fam铆lia el va for莽ar a fugir de la Xina i es va refugiar a Indon猫sia on estava a l’espera de rebre asil pol铆tic. Fins all脿 es va despla莽ar Julie Keith que desitjava con猫ixer en persona l’autor d’aquella carta que li havia canviat la vida.

Dos anys m茅s tard Sun Yi va entrar en contacte amb un altre pret猫s dissident xin猫s i moria d’una sospitosa malaltia als ronyons.

Un documental colpidor de den煤ncia sobre la repressi贸 governamental a la Xina.

——————————————

FITXA:

T铆tol: Letter from Masanjia

Direcci贸 i producci贸: Leon Lee –聽Gui贸: Caylan Ford, Leon Lee

M煤sica: Michael Richard Plowman –聽Fotograf铆a: Marcus Fung

Pa铆s: Canad脿 –聽Any: 2018

Durada: 75 minuts –聽Idioma: Angl猫s

Deixa un comentari