– 193 – Cinema – D’A FILM FESTIVAL DE BARCELONA 2020 … (8 de 10) – 2020.05.09

D’A FILM FESTIVAL DE BARCELONA 2020    

VOLTAR i VOLTAR  – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón – 

Divendres dia 8 de maig, amb sol esplèndid que aprofitem des de la nostra terrasseta, ja que “els homes del temps” anuncien un canvi important a partir de diumenge. A la tarda nova sessió de cinema.  Ja fa cinquanta-vuit dies que restem confinats, sense sortir de casa

  1. – HOMEWARD  (🐌🐌🐌🐌+🐚)

Una pel·lícula que amb el rerefons de la Guerra entre Rússia i Ucraïna, és la òpera prima de Nariman Aliev.

Un pare (Akhtem Seitablaiev) i el seu fill petit (Remzi Bilyalov) han anat a recollir el cadàver del seu fill gran i germà, mort a la guerra, per enterrar-lo a Crimea. 800 quilòmetres separen Kíev de Crimea i ho volen recórrer en cotxe amb el cos del difunt al maleter. Però Crimea està sota les forces armades russes i per això han d’enfrontar un munt de dificultats per intentar arribar.

Pare i fill mantenen una relació difícil i estan distanciats emocionalment i religiosament. Mustafà, el pare, està absolutament convençut que cal enterrar el seu fill a Crimea i que cal seguir estrictament les pautes que marca el dol musulmà. El fill anirà de mica en mica, entenent el seu pare.

El viatge canviarà completament la seva relació.

Una molt bona pel·lícula, que fa entendre una mica més el fet que els sentiments d’identitat estan sovint per sobre de fronteres i de racionalitats.

FITXA: 

Títol : EVGE

Direcció: Nariman Aliev

Guió: Nariman Aliev i Marysia Nikitiuk

Intèrprets: Akhtem Seitablaiev, Remzi Bilyalov, Dariya Barihashvili, Viktor Zhdanov, Veronika Lukianenko, Akmal Gurezov, Larysa Yatsenko

Gènere: Ficció – País: Ucrania – Any: 2019

Durada: 96 – Idioma: Ucrainés, Rus i Tàrtar

———————————————

  1. – LAS BUENAS INTENCIONES  (🐌🐌🐌+🐚)

Una pel·lícula autobiogràfica de l’Ana Garcia Blaya que ens parla de les relacions de Gustavo (Javier Drolas), un pare divorciat, amb els seus tres fills: Amanda (Amanda Minujin), Lala (Carmela Minujin) i Manu (Ezequiel Fontela).

Un pare afable i divertit però absolutament desastrat i que arriba tard arreu. Aficionat al futbol, a la guitarra, a les relacions esporàdiques, i a les trobades amb amics, porta una botiga dedicada a la venda de discos, una “disqueria” amb el seu amic Néstor (Sebastian Arzeno) amb qui també comparteix pis.

Els nens gaudeixen del temps que comparteixen amb el pare d’una forma desendreçada i caòtica. Per contra, destaca la figura de la mare (Jazmín Stuart) i la seva nova parella (Juan Minujin) que porten una vida absolutament ordenada, han decidit traslladar la seva residència de l’Argentina al Paraguay, lluny de la crisi econòmica que pateix el país.

Amanda, la filla gran de deu anys decideix que no vol marxar i que vol quedar-se a Buenos Aires amb el seu pare.

Una pel·lícula amb molta música (Javier Drolas, el protagonista, forma part d’un conjunt musical) i on s’intercalen imatges reals filmades de la infantesa de l’Ana Garcia Blaya.

Un film que destil·la molta tendresa i humanitat cap a la figura d’un pare incapaç d’organitzar la seva vida i que estima incondicionalment els seus fills, i destaca el poder d’adaptació dels nens a totes les situacions.

Llàstima que no acabem d’entendre totes les paraules per la diferència de fonètica entre la parla utilitzada a Argentina i el castellà a què estem acostumats. Una pena que Filmin, no subtituli en català o castellà les pel·lícules americanes de parla castellana.

FITXA: 

Títol : THE GOOD INTENTIONS

Direcció i guió: Ana García Blaya

Intèrprets: Javier Drolas, Amanda Minujin, Ezequiel Fontenla, Carmela Minujin, Sebastián Arzeno, Juan Minujin, Jazmín Stuart

Gènere: Ficció – País: Argentina – Any: 2019

Durada: 86 – Idioma: Castellà

———————————————

  1. – LOURDES  (🐌🐌🐌🐌)

Una pel·lícula que correspon a la retrospectiva dedicada a la directora Jessica Hausner (Viena 1972), rodada l’any 2009 i que ara hem pogut visionar doblada al català.

Christine (Sylvie Testud) és una jove que sofreix d’esclerosi múltiple i que porta gairebé tota la seva vida prostrada en una cadira de rodes. Per a sortir del seu aïllament, s’uneix a un grup de pelegrins que viatgen a Lourdes a la recerca de consol, de companyia, i, per què no, d’un miracle. Infermeres, voluntaris i sacerdots componen el grup que acudeix a la peregrinació.

Una jove sense fe que fa el que li diuen, banys, visita a la cova, pregaries, … i que davant l’escepticisme i enveja dels altres pelegrins del grup recupera la mobilitat. Recuperació temporal?? miracle??  Mirades, actituds, resignació, pors, esperances ….

Una pel·lícula que es mou entre la faula mística i la crítica despietada a l’explotació econòmica de la fe. Tal com ens va passar amb la visió de LITTLE JOE (podeu veure la nostra ressenya) observem en aquesta directora una gran fredor i distanciament envers els personatges que protagonitzen la pel·lícula. Tal com si es tractés de persones sense sentiments que eviten en tot moment contacte físic o emocional entre ells, i amb els espectadors.

FITXA:

Títol : LOURDES

Direcció i guió: Jessica Hausner

Intèrprets: Sylvie Testud, Léa Seydoux, Bruno Todeschini

Gènere: Ficció – País: Austria, Alemanya, França – Any: 2009

Durada: 99 minuts – Idioma: Francès

———————————————

…. continuarà ….

Deixa un comentari