– 189 – Cinema – D’A FILM FESTIVAL DE BARCELONA 2020 … (4 de 10) – 2020.05.05

D’A FILM FESTIVAL DE BARCELONA 2020    

VOLTAR i VOLTAR  – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón – 

Encetem una nova setmana amb un sol esplèndid i una nova tarda-nit de cinema en perspectiva. Avui hem vist dues pel·lícules, la segona d’elles amb una durada de més de dues hores i mitja, i un curtmetratge del nostre admirat Xavier Bobés.

  1. NOCTURNAL (🐌🐌🐌🐌+🐚)

Llegim que aquest és el primer llargmetratge de ficció de Nathalie Biancheri, destacada directora de documentals. I amb NOCTURNAL ens ofereix un film que retrata esplèndidament les emocions humanes des d’un triple vessant, la visió del que ho filma, la visió del que ho viu, i la visió del que ho veu.

Una pel·lícula on seguim la relació que s’estableix entre un home de trenta-tres anys, Pete,  (Cosmo Jarvis) i Laurie, una jove adolescent de disset (Sadie Frost), amb una visió quasi documental del conflicte personal entre els dos protagonistes.

Laurie acaba d’arribar a la ciutat natal de la seva mare a la costa de Yorkshire després d’haver estat tota la seva vida a Irlanda. No té amics i es refugia en els entrenaments d’atletisme mentre la relació amb la seva mare és cada vegada més freda i distant.

Pete subsisteix fent reformes i pintant cases. S’acaba de separar de la seva xicota i vol conèixer tot de la Laurie. Ella està cada cop més enganxada i Pete cada cop més distanciat.

Una aproximació entre dos desconeguts, que sembla encaminada a una relació sentimental i sexual. Una relació entre els dos protagonistes que es va tensant a mesura que avança la història fent entreveure secrets inconfessats que faran canviar la relació al cent per cent. Una pel·lícula en la que veiem actituds i intuïm el que veritablement passa. Sentiments i contradiccions que afloren davant nostre i deixa una porta oberta a l’esperança.

Un acurat guió que dosifica encertadament la informació que ens arriba, la magnífica interpretació de Cosmo Jarvis, l’excel·lent fotografia de Michal Dymek i la música suggerent d’Aaron Cupples dona com a resultat una pel·lícula que hem gaudit molt.

FITXA: 

Títol : NOCTURNAL

Direcció: Nathalie Biancheri – Guió: Nathalie Biancheri i Olivia Waring

Intèrprets: Cosmo Jarvis, Lauren Coe, Sadie Frost

Fotografía: Michal Dymek \ Música: Aaron Cupples

Gènere: Ficció – País: Regne Unit – Any: 2019

Durada: 86 minuts – Idioma: Anglès

————————————–

11. DWELLING IN THE FUCHUN MOUNTAINS  (🐌🐌🐌🐌)

Aquesta pel·lícula és el debut del xinès Gu Xiaogang en el món del cinema i ha estat presentada en el Festival de Canes. Ens explica la història d’una dona, la matriarca de la família Yu  (Du Hongjun) que durant la celebració del seu 70 aniversari pateix un vessament cerebral que li provoca demència senil.

Situada a la ciutat de Fuyang, al sud-est del país i lloc de naixement del cineasta, la pel·lícula se centra en la vida dels quatre germans que s’han de fer càrrec de la seva mare.

Una pel·lícula que explica un any de la vida de la família Yu i amb un títol que és també el nom d’una pintura de paisatge del segle XIV del mestre Yuan Huang Gongwang (1269-1354) considerada un dels tresors de l’art xines. Una pintura d’una llargada total de 7 metres que va ser dividida en dues parts, una part està en el Museu Provincial de Zhejiang a Hangzhou i l’altra en el Museu Nacional del Palau en Taipéi. La pel·lícula emula la pintura amb el desplaçament lineal de la càmera en l’episodi que té lloc al llarg del riu.

Un reflex de la vida real d’una societat que a nosaltres ens és aliena i que ens ha atrapat per la bellesa de les imatges de la ciutat i el riu, les estacions canviants, els costums i les diferents formes de vida que coexisteixen.

Un però, l’enorme lentitud d’alguns dels moments de la pel·lícula i el distanciament en algunes escenes que no deixa copsar les expressions dels actors. Després de dues hores i mitja acaba amb la indicació de “final del llibre primer” ….. i és que aquesta pel·lícula és la primera d’una trilogia cada una d’elles ambientada en un lloc diferent del riu. 

FITXA: 

Títol : CHUN JIANG SHUI NUAN

Direcció i guió: Gu Xiaogang

Intèrprets: Qian Youfa, Sun Zhangjian, Wang Fengjuan, Sun Zhangwei, Zhang Renliang, Peng Luqi, Du Hongjun

Música: Dou Wei – Gènere: Ficció – País: Xina – Any: 2019

Durada: 154 minuts – Idioma: Mandarí

————————————–

  1. RESTOS DE COSAS (🐌🐌🐌🐌🐌)

Aquest és un curtmetratge que va ser presentat en Temporada Alta en el marc del projecte The One Project, i que vol reivindicar la poètica de l’objecte.

El director de cinema Salvador Sunyer i el creador i director d’escena Xavier Bobés componen una narració en forma de poema fílmic amb la veu de José Sacristán, la fotografia evocadora d’Agnés Piqué i una banda sonora hipnòtica composta per Lucas Peire.

L’art de la manipulació d’objectes segueix sent avui un desconegut, ja que sempre s’ha vinculat a les arts visuals i performatives i a un públic minoritari. En aquest curtmetratge un home s’enfronta al seu passat a través dels objectes que el fan recordar. Un film que vol demostrar que la memòria també pot ser una cosa física.

Una forma diferent d’apropar-nos al particular llenguatge d’en Xavier Bobés, del que nosaltres som fidels seguidors. 

FITXA:

Títol : REMAINS OF THINGS

Direcció: Salvador Sunyer i Xavier Bobés

Guió: Salvador Sunyer, Xavier Bobés i Marta Lallana

Textos: Alberto Conejero \ Música original: Lucas Peire

Intèrprets: Xavier Bobés, Antonio González i José Sacristán (veu)

Gènere: Ficció – País: Espanya –Any: 2019 – 

Durada: 23 minuts – Idioma: castellà

————————————–

.. continuará

Deixa un comentari