– 188 – Cinema – D’A FILM FESTIVAL DE BARCELONA 2020 … (3 de 10) – 2020.05.04

D’A FILM FESTIVAL DE BARCELONA 2020    

VOLTAR i VOLTAR  – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón – 

I diumenge 3 de maig, un dia molt més tranquil al carrer i un sol esplèndid que ajuda a creure que ens en sortirem, tot i que els dies de confinament que queden, encara siguin molts.

Al matí una mica d’exercici passadís amunt i avall del nostre pis i després una estona de lectura abans de dinar. A la tarda encetem la nostra tercera sessió de cinema del D’A FILM FESTIVAL DE BARCELONA.

  1. LITTLE JOE  (🐌🐌🐌🐌)

Aquesta pel·lícula dirigida per Jessica Hausner no ha estat disponible fins al dia 3 de maig a la plataforma Filmin, i de fet només es pot visionar fins a les 0 hores del dia 5 de maig. Present en la secció oficial de Canes, l’última pel·lícula de Hausner és un sorprenent conte terrorífic a manera de paràbola social sobre l’alienació i la pèrdua d’emocions reals per aconseguir una felicitat artificial.

Alice (Emily Beecham) i Chris (Ben Whishaw) són dos científics i conformen una parella protagonista profundament inquietant a la que cal afegir al jove Joe (Kit Connor) que interpreta el fill de la científica.

Ella ha conreat una planta modificada genèticament el pol·len de la qual conte un virus que anul·la els autèntics sentiments de persones i animals. Una planta, a la que anomenen Little Joe, que enlluerna per la seva bellesa i pel seu valor terapèutic, ja que dóna felicitat a qui la posseeix.

Però els canvis de comportaments es deuen a la ciència o a la progressiva deshumanització de l’espècie?

Una pel·lícula amb una acurada posada en escena que transmet fredor i por alhora, amb una excel·lent fotografia i so que aconsegueixen transmetre el clima de “mal rotllo” buscat. Els personatges també actuen amb una estudiada fredor i sembla que eviten qualsevol contacte físic o emocional entre ells.

Ens ha atrapat des del començament.

FITXA: 

Títol : LITTLE JOE 

Direcció: Jessica Hausner – Guió: Jessica Hausner i Géraldine Bajard

Fotografía: Martin Gschlacht \ Disseny de so: Erik Mischijew i Matz Müller

Intèrprets: Emily Beecham, Ben Whishaw, Kerry Fox, Kit Connor, David Wilmot, Phénix Brossard, Sebastian Hülk

Gènere: Ciencia-Ficció – País: Àustria – Any: 2019

Durada: 105 – Idioma: Anglès

———————————————

  1. LOS LOBOS  (🐌🐌🐌🐌)

Tal com comenta Samuel Kishi Leopo, director de la pel·lícula, en el vídeo de presentació, es tracta d’un film autobiogràfic protagonitzat per una mare i dos nens de vuit i cinc anys.

Lucia, la mare (Martha Reyes Arias) i els dos nens Max i Leo (Maximiliano i Leonardo Nájar Márquez) viatgen de Mèxic a Albuquerque (USA), recercant una vida millor. Mentre la mare va a treballar, els dos nens observen i esperen tancats dins del petit i paupèrrim apartament que han aconseguit llogar, i d’on tenen prohibit sortir.

Els dos nens deixen volar la imaginació i intenten que les hores passin però la crida del món exterior és cada vegada més fort. Aprenen angles amb cintes de casset que la mare deixa gravades amb l’esperança que ella pugui complir la promesa de portar-los a Disneyland.

Una pel·lícula realista amb una gran dosi de tendresa i on les interpretacions de la família protagonista són extraordinàries, la mare que, abandonada pel seu marit, ens transmet la seva angoixa per aconseguir treballar sense deixar abandonats els seus fills, i els dos nens que mostren en tot moment una naturalitat aclaparadora.

Ens mostra la situació de moltes famílies que veuen en l’emigració l’única sortida, les dificultats per encaixar en un país que els és aliè i d’altra banda la solidaritat que s’estableix amb altres membres de la comunitat que també han vingut de fora.

Ens ha encantat.

FITXA:

Títol : THE WOLVES

Direcció: Samuel Kishi Leopo

Guió: Samuel Kishi Leopo, Sofía Gómez Córdoba i Luis Briones

Intèrprets: Martha Reyes Arias, Maximiliano Nájar Márquez, Leonardo Nájar Márquez, Cici Lau, Johnson T. Lau

Gènere: Ficció – País: Mèxic – Any: 2019

Durada: 95 – Idioma: Castellà

———————————————

  1. LA MAMI (🐌🐌🐌🐌+🐚)

Es tracta d’un documental dirigit per la cineasta espanyola Laura Herrero Garvin rodat a l’interior del mític Cabaret Barba Azul de Ciudad de México. Un retrat femení únic que es va veure al prestigiós Festival Internacional de Documentals d’Amsterdam (IDFA).

Doña Olga ha treballat durant 45 anys en el món de l’oci nocturn, i ara s’ha convertit en La Mami. Ella és l’encarregada del bany de dones del Cabaret Barba Azul, un microcosmos on té cura de les dones que treballen en el local i de les seves pertinences. Unes dones que nit rere nit, se n’ocupen de ballar amb els clients i fer-los consumir.

La Mami té cura d’elles i els hi ofereix els seus consells i per a elles el bany és el lloc on es maquillen i tenen un espai de confiança i tranquil·litat que comparteixen. Una nit arriba una nova ballarina, Priscila que els hi explica que ha de guanyar diners per costejar el tractament del seu fill malalt de càncer.

Amb elles ens apropem al món desconegut de les “ficheras” mexicanes i de les seves motivacions per treballar en aquest lloc. El nom de “ficheras” deriva de què els clients pagaven els balls amb fitxes que elles bescanviaven per diners al final de la jornada. No s’han de confondre amb prostitutes encara que algunes poden exercir també aquesta funció.

El Cabaret Barba Azul, és un cabaret mític dels anys cinquanta dividit en dos ambients, a la planta baixa la sala de ball amb música en directe i a la planta de dalt la zona de descans i els banys. La pel·lícula centra la seva mirada en el que succeeix a l’interior del bany de les dones on La Mami n’és la reina.

Un excel·lent documental que ens ha apropat a un univers totalment desconegut per nosaltres. 

FITXA: 

Títol : LA MAMI

Direcció i guió: Laura Herrero Garvin

Gènere: Documental – País: Mèxic i Espanya – Any: 2019

Durada: 79 – Idioma: Castellà

———————————————

….. continuarà …..

Deixa un comentari