– 186 – Cinema – D’A FILM FESTIVAL DE BARCELONA 2020 … (1 de 10) – 2020.05.03

D’A FILM FESTIVAL DE BARCELONA 2020 聽 聽

VOLTAR i VOLTAR 聽–聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n –聽

A causa de la crisi relacionada amb la Covid-19, la novena edici贸 del D’A FILM FESTIVAL DE BARCELONA, que s’havia de celebrar del 30 d’abril al 10 de maig, ha decidit traslladar una selecci贸 de la seva programaci贸 a una versi贸 en l铆nia dins de la plataforma Filmin. Una selecci贸 de 65 pel.licules, que segons comenten els organitzadors s’ha fet amb la finalitat que representi fidelment l’esperit del festival, portant a les cases el millor cinema independent internacional, les pel路l铆cules triomfadores a festivals de tot el m贸n i el cinema espanyol m茅s emergent.

Una oportunitat 煤nica que nosaltres hem volgut aprofitar dedicant les tardes d’aquests dies de confinament al cinema. El criteri que seguim per seleccionar les pel路l铆cules 茅s d’acord amb les recomanacions que hem pogut llegir en diversos mitjans digitals. Un punt molt positiu per a nosaltres 茅s que les pel路l铆cules estan sobre titulades en catal脿.

Vam comen莽ar el dia 1 de maig visionant tres聽pel路l铆cules:

1 – HABITACI脫N 212聽 (馃悓馃悓馃悓+馃悮)

HABITACI脫N 212 茅s una com猫dia dram脿tica dirigida per Christophe Honor茅, sobre una dona prom铆scua que deixa el seu marit i s鈥檌nstal路la a l鈥檋abitaci贸 212 d鈥檜n hotel, a l鈥檃ltra banda del聽 聽 carrer, des d鈥檕n es veu el pis que acaba de deixar. All脿 revisa els seus amors passats i la relaci贸 amb el seu marit.

Aquesta ha estat la pel路l铆cula escollida per inaugurar aquesta primera edici贸 online del Festival D’A, una cinta presentada a la secci贸 Un Certain Regard en el Festival de Canes 2019 i a on Chiara Mastroianni va guanyar el premi a la millor actriu.

Richard (Vincent Lacoste) i Maria (Chiara Mastroianni) tenien vint anys i estaven molt enamorats quan es van casar. Despr茅s de vint anys de matrimoni Richard (Benjam铆n Biolay) descobreix que la Maria t茅 un amant i ella marxa del domicili conjugal. Des de l’habitaci贸 de l’hotel ella observa el seu marit i recordant el seu passat es pregunta si ha pres la decisi贸 correcta.

Una pel路l铆cula que es mou entre el melodrama i la com猫dia i que segons llegim, t茅 脿nima de musical, per貌 no 茅s un musical. Un fidel decorat que reprodueix les dues fa莽anes de la rue Delambre a Par铆s (Montparnasse) on s’ubiquen l’Hotel Lenox, el bar Rosebud i el cinema des 7 Parnassiens.

La hist貌ria es construeix com un viatge surrealista en la mem貌ria del matrimoni protagonista, un viatge on el present i tots els passats de la parella conflueixen.

Una聽pel路l铆cula聽que hem gaudit for莽a.

FITXA:

T铆tol: Chambre 212 (On a Magical Night)

Direcci贸 i gui贸: Christophe Honor茅

Int猫rprets: Chiara Mastroianni, Vincent Lacoste, Camille Cottin, Benjamin Biolay, St茅phane Roger, Harrison Arevalo, Carole Bouquet

G猫nere: Ficci贸 –聽Pa铆s: Fran莽a, Luxemburg, B猫lgica – Any: 2019

Durada: 90 –聽Idioma: Franc猫s

————————————–

2 – NOMAD – IN THE FOOTSTEPS OF BRUCE CHATWIN (馃悓馃悓)

Seguint les passes del seu amic, aventurer i escriptor Bruce Chatwin, que va morir de sida l鈥檃ny 1989, 聽Werner Herzog s鈥檃ventura en un viatge 猫pic per alguns dels indrets m茅s remots del planeta. De la Patag貌nia a Austr脿lia, Herzog ens descobreix tribus i mites antics. 鈥Aquest documental no va sobre mi鈥, no para de repetir el cineasta.

Quan Bruce Chatwin s’estava morint, Herzog li va fer una 煤ltima visita. Com a regal de comiat, Chatwin li va donar la seva motxilla de viatge. Trenta anys despr茅s, Herzog s’embarca en un viatge inspirat per la vida n貌mada de Chatwin.

Dividida en cap铆tols que se centren en cadascuna de les principals obres de Chatwin, la pel路l铆cula segueix a Herzog en el seu propi i quixotesc viatge, recorrent les regions que apareixen en cada llibre.

Admiradors de l’obra de Herzog aquest documental ens ha avorrit una mica a la primera part i ens ha enganxat a mesura que afloraven de manera expl铆cita, els sentiments i admiraci贸 del cineasta per la figura del seu amic al qual considerava una 脿nima bessona.

FITXA:

T铆tol : Nomad: In the Footsteps of Bruce Chatwin

Direcci贸 i gui贸: Werner Herzog

M煤sica: Ernst Reijseger – Fotograf铆a: Louis Caulfield

G猫nere: Documental –聽Pa铆s: Regne Unit – Any: 2019

Durada: 85 –聽Idioma: Angl猫s

————————————–

3 – ROUBAIX, UNE LUMI脡RE聽 (馃悓馃悓馃悓+馃悮)

Una incursi贸 del cineasta franc猫s Arnaud Desplechin en el g猫nere polic铆ac. Filmada a la seva ciutat natal, Roubaix, el film parla d鈥檜n cas real, l鈥檃ssassinat d鈥檜na dona gran per part de dues joves ve茂nes seves. Amb aquest film, Roschdy Zem, en el paper del comissari Daoud, ha guanyat el C茅sar al millor actor.

Roubaix 茅s una poblaci贸 on el 45% de la poblaci贸 viu en la mis猫ria i on les onades migrat貌ries s贸n una constant. La pel路l铆cula comen莽a la nit de Nadal, i veiem cotxes en flames, cases assaltades i baralles. La figura del comissari emergeix com una persona tranquil路la i solit脿ria que actua met貌dicament en mig del caos. El seu ajudant es Louis (Antoine Reinartz) que descobreix astorat el m贸n que el rodeja.聽 Han de bregar amb falsos testimonis, interrogatoris, reincid猫ncies i la mort d’una anciana de 83 anys estrangulada al seu llit, una dona que viu al edifici del costat d鈥檕n viuen dues dones joves, Claude (L茅a Seydoux) i Marie (Sara Forestier).

Una pel路l铆cula que presenta alguns alts i baixos i que a moments es fa una mica pesada, reincidint una vegada i un altre en els interrogatoris de les dues dones, per貌 que globalment ens ha agradat for莽a.

FITXA:

T铆tol : OH MERCY

Direcci贸: Arnaud Desplechin –聽Gui贸: Arnaud Desplechin i L茅a Mysius

Int猫rprets: L茅a Seydoux, Sara Forestier, Roschdy Zem i Antoine Reinartz

G猫nere: Ficci贸 –聽Pa铆s: Fran莽a –聽Any: 2019

Durada: 119 –聽Idioma: Franc猫s

continuar脿

Leave a Reply