– 186 – Cinema – D’A FILM FESTIVAL DE BARCELONA 2020 … (1 de 10) – 2020.05.03

D’A FILM FESTIVAL DE BARCELONA 2020    

VOLTAR i VOLTAR  – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón – 

A causa de la crisi relacionada amb la Covid-19, la novena edició del D’A FILM FESTIVAL DE BARCELONA, que s’havia de celebrar del 30 d’abril al 10 de maig, ha decidit traslladar una selecció de la seva programació a una versió en línia dins de la plataforma Filmin. Una selecció de 65 pel.licules, que segons comenten els organitzadors s’ha fet amb la finalitat que representi fidelment l’esperit del festival, portant a les cases el millor cinema independent internacional, les pel·lícules triomfadores a festivals de tot el món i el cinema espanyol més emergent.

Una oportunitat única que nosaltres hem volgut aprofitar dedicant les tardes d’aquests dies de confinament al cinema. El criteri que seguim per seleccionar les pel·lícules és d’acord amb les recomanacions que hem pogut llegir en diversos mitjans digitals. Un punt molt positiu per a nosaltres és que les pel·lícules estan sobre titulades en català.

Vam començar el dia 1 de maig visionant tres pel·lícules:

1 – HABITACIÓN 212  (🐌🐌🐌+🐚)

HABITACIÓN 212 és una comèdia dramàtica dirigida per Christophe Honoré, sobre una dona promíscua que deixa el seu marit i s’instal·la a l’habitació 212 d’un hotel, a l’altra banda del    carrer, des d’on es veu el pis que acaba de deixar. Allà revisa els seus amors passats i la relació amb el seu marit.

Aquesta ha estat la pel·lícula escollida per inaugurar aquesta primera edició online del Festival D’A, una cinta presentada a la secció Un Certain Regard en el Festival de Canes 2019 i a on Chiara Mastroianni va guanyar el premi a la millor actriu.

Richard (Vincent Lacoste) i Maria (Chiara Mastroianni) tenien vint anys i estaven molt enamorats quan es van casar. Després de vint anys de matrimoni Richard (Benjamín Biolay) descobreix que la Maria té un amant i ella marxa del domicili conjugal. Des de l’habitació de l’hotel ella observa el seu marit i recordant el seu passat es pregunta si ha pres la decisió correcta.

Una pel·lícula que es mou entre el melodrama i la comèdia i que segons llegim, té ànima de musical, però no és un musical. Un fidel decorat que reprodueix les dues façanes de la rue Delambre a París (Montparnasse) on s’ubiquen l’Hotel Lenox, el bar Rosebud i el cinema des 7 Parnassiens.

La història es construeix com un viatge surrealista en la memòria del matrimoni protagonista, un viatge on el present i tots els passats de la parella conflueixen.

Una pel·lícula que hem gaudit força.

FITXA:

Títol: Chambre 212 (On a Magical Night)

Direcció i guió: Christophe Honoré

Intèrprets: Chiara Mastroianni, Vincent Lacoste, Camille Cottin, Benjamin Biolay, Stéphane Roger, Harrison Arevalo, Carole Bouquet

Gènere: Ficció – País: França, Luxemburg, Bèlgica – Any: 2019

Durada: 90 – Idioma: Francès

————————————–

2 – NOMAD – IN THE FOOTSTEPS OF BRUCE CHATWIN (🐌🐌)

Seguint les passes del seu amic, aventurer i escriptor Bruce Chatwin, que va morir de sida l’any 1989,  Werner Herzog s’aventura en un viatge èpic per alguns dels indrets més remots del planeta. De la Patagònia a Austràlia, Herzog ens descobreix tribus i mites antics. “Aquest documental no va sobre mi”, no para de repetir el cineasta.

Quan Bruce Chatwin s’estava morint, Herzog li va fer una última visita. Com a regal de comiat, Chatwin li va donar la seva motxilla de viatge. Trenta anys després, Herzog s’embarca en un viatge inspirat per la vida nòmada de Chatwin.

Dividida en capítols que se centren en cadascuna de les principals obres de Chatwin, la pel·lícula segueix a Herzog en el seu propi i quixotesc viatge, recorrent les regions que apareixen en cada llibre.

Admiradors de l’obra de Herzog aquest documental ens ha avorrit una mica a la primera part i ens ha enganxat a mesura que afloraven de manera explícita, els sentiments i admiració del cineasta per la figura del seu amic al qual considerava una ànima bessona.

FITXA:

Títol : Nomad: In the Footsteps of Bruce Chatwin

Direcció i guió: Werner Herzog

Música: Ernst Reijseger – Fotografía: Louis Caulfield

Gènere: Documental – País: Regne Unit – Any: 2019

Durada: 85 – Idioma: Anglès

————————————–

3 – ROUBAIX, UNE LUMIÉRE  (🐌🐌🐌+🐚)

Una incursió del cineasta francès Arnaud Desplechin en el gènere policíac. Filmada a la seva ciutat natal, Roubaix, el film parla d’un cas real, l’assassinat d’una dona gran per part de dues joves veïnes seves. Amb aquest film, Roschdy Zem, en el paper del comissari Daoud, ha guanyat el César al millor actor.

Roubaix és una població on el 45% de la població viu en la misèria i on les onades migratòries són una constant. La pel·lícula comença la nit de Nadal, i veiem cotxes en flames, cases assaltades i baralles. La figura del comissari emergeix com una persona tranquil·la i solitària que actua metòdicament en mig del caos. El seu ajudant es Louis (Antoine Reinartz) que descobreix astorat el món que el rodeja.  Han de bregar amb falsos testimonis, interrogatoris, reincidències i la mort d’una anciana de 83 anys estrangulada al seu llit, una dona que viu al edifici del costat d’on viuen dues dones joves, Claude (Léa Seydoux) i Marie (Sara Forestier).

Una pel·lícula que presenta alguns alts i baixos i que a moments es fa una mica pesada, reincidint una vegada i un altre en els interrogatoris de les dues dones, però que globalment ens ha agradat força.

FITXA:

Títol : OH MERCY

Direcció: Arnaud Desplechin – Guió: Arnaud Desplechin i Léa Mysius

Intèrprets: Léa Seydoux, Sara Forestier, Roschdy Zem i Antoine Reinartz

Gènere: Ficció – País: França – Any: 2019

Durada: 119 – Idioma: Francès

continuarà

Deixa un comentari