– 185 – Voltar per la Literatura – OFF THE RECORD de Xavier Gual  (🐌🐌🐌) – (temp. 19/20 – llibre nº 021) – 2020.04.29

OFF THE RECORD  de Xavier Gual (temp. 19/20 – llibre nº 021)

VOLTAR i VOLTAR – 

Per Imma Barba

El dia de Sant Jordi, vaig dedicar-ho a llegir un dels primers llibres publicats per l’editorial Llibres del Delicte, OFF THE RECORD d’en Xavier Gual.

Una trama que comença amb la sobtada mort del regidor d’urbanisme de Sant Martí, en Ramon Camprodon, quan està a punt de començar una roda de premsa explicant els motius que l’han portat a dimitir del seu càrrec.

A la roda de premsa l’Anabel Rodríguez, una jove periodista local, observa des de primera línia la mort del regidor i la desaparició, quasi immediata, de la carpeta que ell duia a les mans amb el seu discurs. Aquest fet la porta, sense buscar-ho, a descobrir una trama urbanística en la qual estan implicats diversos empresaris i polítics del poble.

En paraules del seu autor, la novel·la respon a la necessitat d’explicar les meves sensacions i anècdotes com a periodista en una època, la de principis del 2000, en què la bombolla immobiliària encara s’estava inflant i els diners circulaven en abundància pels ajuntaments.

La jove periodista prioritza la seva carrera professional i el seu anhel d’honestedat malgrat les amenaces, les persecucions o fins i tot anteposant-lo a la seva salut i a la seva relació de parella que trontolla per les exigències autoimposades per ella mateixa. L’Òscar, professor de secundària, no acaba d’assumir el compromís de l’Anabel amb la seva carrera, fet que els dificulta parlar de plans de futur.

A Sant Martí, la petita ciutat costanera on se situa l’acció, tothom sap més del que diu, i el que ella va descobrint no pot ser publicat en el diari on treballa. Secrets inconfessables, morts inesperades, espionatge, tortura, xantatges, manca d’escrúpols, traïcions, ……. tot això emparat en una trama potent que manté un ritme d’acció constant, amb el rerefons de la relació de parella que lluita per sobreviure.

Una novel·la amb uns personatges molt ben definits que m’ha interessat, sobretot, per la denúncia que porta implícita de la lluita de poders i les dificultats dels periodistes honestos per poder donar a conèixer la notícia real informant els lectors del que realment passa. Un llibre que, sense ser autobiogràfic, ens parla de realitats viscudes i fa pales que, com comenta el seu autor el periodista ha de meditar bé el que es pot dir o el que és off the record, és a dir, no publicable.

Xavier Gual Vadillo va néixer a Barcelona el 1973 i és llicenciat en Filologia catalana per la Universitat de Barcelona. Ha treballat de periodista i professor de secundària i segueix col·laborant en diferents mitjans de comunicació com l’AVUI, l’ARA, RAC1 o COM Ràdio.

Com a escriptor ha publicat el recull de narracions “Delirium tremens” (2001), premi Mercè Rodoreda, la novella “Els Tripulants” (2001), premi Ribera d’Ebre de narrativa, “Ketchup” (2006), “Estem en contra” (2007), premi Pere Quart d’humor i sàtira, “El gat que va perdre els bigotis” (2010), “El mediador” (2013), “Els fantasmes de Dalí” (2013) i “Off the record” (2014).

Títol: OFF THE RECORD

Autor: Xavier Gual

Editorial: Llibres del Delicte – Data de publicació:Juny de 2014

Idioma: català – Pàgines: 263

Leave a Reply