– 185 – Voltar per la Literatura – OFF THE RECORD de Xavier Gual  (🐌🐌🐌) – (temp. 19/20 – llibre nÂș 021) – 2020.04.29

OFF THE RECORD  de Xavier Gual (temp. 19/20 – llibre nÂș 021)

VOLTAR i VOLTAR – 

Per Imma Barba

El dia de Sant Jordi, vaig dedicar-ho a llegir un dels primers llibres publicats per l’editorial Llibres del Delicte, OFF THE RECORD d’en Xavier Gual.

Una trama que comença amb la sobtada mort del regidor d’urbanisme de Sant Martí, en Ramon Camprodon, quan està a punt de començar una roda de premsa explicant els motius que l’han portat a dimitir del seu càrrec.

A la roda de premsa l’Anabel RodrĂ­guez, una jove periodista local, observa des de primera lĂ­nia la mort del regidor i la desapariciĂł, quasi immediata, de la carpeta que ell duia a les mans amb el seu discurs. Aquest fet la porta, sense buscar-ho, a descobrir una trama urbanĂ­stica en la qual estan implicats diversos empresaris i polĂ­tics del poble.

En paraules del seu autor, la novel·la respon a la necessitat d’explicar les meves sensacions i anĂšcdotes com a periodista en una Ăšpoca, la de principis del 2000, en quĂš la bombolla immobiliĂ ria encara s’estava inflant i els diners circulaven en abundĂ ncia pels ajuntaments.

La jove periodista prioritza la seva carrera professional i el seu anhel d’honestedat malgrat les amenaces, les persecucions o fins i tot anteposant-lo a la seva salut i a la seva relaciĂł de parella que trontolla per les exigĂšncies autoimposades per ella mateixa. L’Òscar, professor de secundĂ ria, no acaba d’assumir el compromĂ­s de l’Anabel amb la seva carrera, fet que els dificulta parlar de plans de futur.

A Sant MartĂ­, la petita ciutat costanera on se situa l’acciĂł, tothom sap mĂ©s del que diu, i el que ella va descobrint no pot ser publicat en el diari on treballa. Secrets inconfessables, morts inesperades, espionatge, tortura, xantatges, manca d’escrĂșpols, traĂŻcions, ……. tot aixĂČ emparat en una trama potent que mantĂ© un ritme d’acciĂł constant, amb el rerefons de la relaciĂł de parella que lluita per sobreviure.

Una novel·la amb uns personatges molt ben definits que m’ha interessat, sobretot, per la denĂșncia que porta implĂ­cita de la lluita de poders i les dificultats dels periodistes honestos per poder donar a conĂšixer la notĂ­cia real informant els lectors del que realment passa. Un llibre que, sense ser autobiogrĂ fic, ens parla de realitats viscudes i fa pales que, com comenta el seu autor el periodista ha de meditar bĂ© el que es pot dir o el que Ă©s off the record, Ă©s a dir, no publicable.

Xavier Gual Vadillo va nĂ©ixer a Barcelona el 1973 i Ă©s llicenciat en Filologia catalana per la Universitat de Barcelona. Ha treballat de periodista i professor de secundĂ ria i segueix col·laborant en diferents mitjans de comunicaciĂł com l’AVUI, l’ARA, RAC1 o COM RĂ dio.

Com a escriptor ha publicat el recull de narracions “Delirium tremens” (2001), premi MercĂš Rodoreda, la novella “Els Tripulants” (2001), premi Ribera d’Ebre de narrativa, “Ketchup” (2006), “Estem en contra” (2007), premi Pere Quart d’humor i sĂ tira, “El gat que va perdre els bigotis” (2010), “El mediador” (2013), “Els fantasmes de DalĂ­” (2013) i “Off the record” (2014).

TĂ­tol: OFF THE RECORD

Autor: Xavier Gual

Editorial: Llibres del Delicte – Data de publicaciĂł:Juny de 2014

Idioma: catalĂ  – PĂ gines: 263

Leave a Reply