– 184 – Voltar per la Literatura – EL MUNDO – Lonely Planet (馃悓馃悓馃悓馃悓馃悓) – (temp. 19/20 – llibre n潞 020) – 2020.04.16

EL MUNDO – Lonely Planet (temp. 19/20 – llibre n潞 020)

VOLTAR i VOLTAR聽–聽

Per Miquel Gasc贸n

A casa nostra, com a moltes cases, tenim una habitaci贸 plena de llibres, alguns (pocs) …聽encara聽a l’espera de qu猫 arribi el moment m茅s idoni de llegir-los; 茅s una afici贸 que li agrada especialment a l’Imma, que no para de llegir tota mena de literatura, malgrat que el g猫nere que m茅s li satisf脿 茅s sense cap mena de dubte la novel路la negra. Encara que continuem comprant llibres i m茅s llibres, per sort hem deixat de comprar obsessivament, ja que fa alguns anys ens hem convertit en assidus visitants de la Biblioteca del nostre barri, situat a la Pla莽a Lesseps, que ens ha perm猫s no acumular tants llibres en el redu茂t espai de qu猫 disposem.

Per貌 hi ha una excepci贸 …. i 茅s que la nostra biblioteca particular est脿 formada majorit脿riament per guies de viatge, dels llocs que hem visitat, per貌 tamb茅 dels pa茂sos que ens agradaria con猫ixer. 脡s聽realment com una petita sucursal d’Altair.

Fa un parell de mesos en una de les habituals visites que acostumem a fer a la llibreria Altair (per cert la m茅s gran llibreria del m贸n especialitzada en viatges)…, em va cridar for莽a l’atenci贸 un volumin贸s llibre/guia de la聽Lonely聽Planet, titulat EL MUNDO, editat per聽GeoPlaneta聽en la seva versi贸 en castell脿.

El vaig fullejar per sobre, malgrat que en principi em va semblar una bajanada, ja que sincerament creia que era gaireb茅 impossible resumir les meravelles i els somnis viatgers del nostre planeta, Creia err貌niament que jo seria incapa莽 de llegir-me les gaireb茅 1.000 p脿gines, com si es tract茅s d’una novel路la. Aix铆 i tot no vaig resistir la temptaci贸 i el vaig acabar comprant.

Durant aquestes primeres setmanes de confinament a causa del coronavirus, un dels moments m茅s esperats de cada dia ha estat quan em disposava a avan莽ar en la seva lectura i marcar els pa茂sos i els llocs que ja hav铆em visitat, per貌 sobretot poder somniar en possibles viatges futurs, que donades les circumst脿ncies segurament no podrem fer en molt de temps.

Un llibre que resumeix el millor i l’imprescindible de 221 pa茂sos del planeta terra, sempre des del punt de vista “viatger” o del turista; curiosament en el cas del Regne Unit, considera Anglaterra, Esc貌cia i Gal路les com a tres pa茂sos diferents i descriu les principals atraccions de cada un d’ells en els apartats per pa茂sos ordenats alfab猫ticament. Malauradament no han tingut la mateixa sensibilitat de fer aquesta distinci贸 amb nacions com s贸n el Pa铆s Basc i Catalunya i d’aquests descriu 煤nicament un parell d’entrades de cada un d’aquests pa茂sos, englobats dins de l’apartat Espanya.

Lonely聽Planet聽fa m茅s de聽40聽anys que va comen莽ar a publicar llibres tem脿tics dedicats als viatgers, per貌 molt especialment guies de viatge. Des de llavors ha publicat milers, en diferents idiomes i avui en dia 茅s considerada la m茅s important del m贸n en aquest g猫nere “viatger”.

A banda de cada apartat dedicat individualment a cada un dels pa茂sos, tamb茅 ens suggereix diferents itineraris per con猫ixer el nostre planeta, com per exemple; la intensitat d’脌sia (3 mesos), Am猫rica per carretera (6 mesos), odissea en la Mediterr脿nia (2 mesos), el circuit “hippy” de Londres a Melbourne (6 mesos), o safaris per 脌frica (4 mesos).

Al llarg de les seves p脿gines ens fa somiar o rememorar moments m脿gics de la nostra vida, viscudes en algunes聽meravelles聽naturals del planeta, com聽poden聽ser el riu Nil, el Mar Mort, serralades com els Andes o els Alps, el Gran聽Can贸, el Parc de Yellowstone, Les Rocalloses al Canad脿, o 鈥

Tamb茅 ens parla de ciutats espectaculars, com Nova York, Londres, Istambul, Jerusalem, San Francisco, Atenes, Damasc, Estocolm, Samarcanda, Isfahan, Kasghar, Fes, Tokyo, Florencia, La Paz, Cartagena de Indias o Benar茅s.

Festivals i festes arreu del m贸n o tamb茅聽danses聽com les dels聽massais聽a l’脌frica.

Paradisos somiats com la Polin猫sia Francesa o l’illa de聽Zanz铆bar.

Llocs on la hist貌ria ens parla directament, com el聽MachuPicchu聽a聽el Per煤, Pers猫polis a Iran, Petra a Jord脿nia,聽Pompeia a It脿lia, les聽esgl茅sies聽de聽Lalibela a Eti貌pia, Meteora a Grecia, temples de Bagan a Myanmar, Palmira a聽S铆ria聽o Tikal a Guatemala.

Espais paisatgistes fascinants, com el Parc de Chobe聽a聽Botswana, les Dolomites a It脿lia, Illes Lofoten i els fiords noruecs, el Mar Roig.聽 la Capad貌cia, les cataractes d’Iguaz煤聽o les Vict貌ria, el Parc de Plitvice, el Perito Moreno, el Parc聽Vatnaj枚kulla Isl脿ndia o el Salar d’Uyuni a Bol铆via….

…聽o聽meravelles fetes per la m脿 de l’home, com la Torre Eiffel, les聽pir脿mides聽d’Egipte, el Taj Mahal, la Sagrada Fam铆lia o la catedral de Sant Basili a la Pla莽a Roja de Moscou.

Esdeveniments com el mercat d’Otavalo, el ritual d’un enterrament a Sulawesi a Indon猫sia o les 煤ltimes eleccions presidencials a聽Bol铆via聽l’octubre passat.

Llocs on encara podem gaudir de la fauna salvatge, com el Delta de l’Okavango, el Parc de聽Tanjung聽Puting聽i Komodo a Indon猫sia, o les Illes聽Gal谩pagos.

Per sort totes aquestes meravelles que he mencionat en els darrers聽par脿grafs聽i moltes m茅s, nosaltres les hem pogut gaudir, per貌 encara ens queden una bona pila per con猫ixer.

El llibre tamb茅 ens parla de la gastronomia de cada pa铆s i de la millor 猫poca per visitar-los. En alguns casos no recomana viatjar a algun d’aquests pa茂sos per la situaci贸 pol铆tica o altres causes i la informaci贸 est脿 molt actualitzada.

He de recon猫ixer que durant aquest temps de lectura apassionada, he gaudit com feia molt de temps no ho feia, en tenir un llibre a les meves mans. Viatjar 茅s per mi i tamb茅 per l’Imma, un dels aspectes amb el que hem gaudit聽m茅s聽al llarg de la nostra vida.

Tamb茅 m’ha servit per fer un recopilatori聽del que聽hem tingut la gran sort de poder con猫ixer: fins ara ja hem visitat 79 pa茂sos, alguns d’ells de forma extensiva i altres de forma m茅s minsa, que ens agradaria con猫ixer amb m茅s profunditat.

   • EUROPA – 38 pa茂sos
   • AM脠RICA – 14 pa茂sos
   • AFRICA – 13 pa茂sos
   • 脌SIA – 13 pa茂sos
   • OCEANIA – 1 pa铆s

Per貌 tamb茅 ens ha servit per fer la llista de pa茂sos que ens agradaria con猫ixer i que de moment estan a la llista d’espera: s贸n 64 pa茂sos. Tal com estan les coses ser谩 dificil que puguem afegir algun d’ells a la llista de ja visitats.

Esperem que la situaci贸 millori i que d’aquest mal son puguem sobreviure, per continuar descobrint, com sempre diu la nostra bona amiga Francesca…, descobrint els racons d’aquesta petita i meravellosa “boleta” de l’univers , que tenim la sort de poder anar coneixent a poc a poc, mentre encara estem vius.

T铆tol: EL MUNDO

Idioma: castell脿 – traducci贸: Ana Duque

Editorial: Planeta (GeoPlaneta) – Col.lecci贸 Lonely Planet

Data de publicaci贸: Febrer 2018 – P脿gines: 992


Deixa un comentari