– 184 – Voltar per la Literatura – EL MUNDO – Lonely Planet (🐌🐌🐌🐌🐌) – (temp. 19/20 – llibre nº 020) – 2020.04.16

EL MUNDO – Lonely Planet (temp. 19/20 – llibre nº 020)

VOLTAR i VOLTAR – 

Per Miquel Gascón

A casa nostra, com a moltes cases, tenim una habitació plena de llibres, alguns (pocs) … encara a l’espera de què arribi el moment més idoni de llegir-los; és una afició que li agrada especialment a l’Imma, que no para de llegir tota mena de literatura, malgrat que el gènere que més li satisfà és sense cap mena de dubte la novel·la negra. Encara que continuem comprant llibres i més llibres, per sort hem deixat de comprar obsessivament, ja que fa alguns anys ens hem convertit en assidus visitants de la Biblioteca del nostre barri, situat a la Plaça Lesseps, que ens ha permès no acumular tants llibres en el reduït espai de què disposem. 

Però hi ha una excepció …. i és que la nostra biblioteca particular està formada majoritàriament per guies de viatge, dels llocs que hem visitat, però també dels països que ens agradaria conèixer. És realment com una petita sucursal d’Altair.

Fa un parell de mesos en una de les habituals visites que acostumem a fer a la llibreria Altair (per cert la més gran llibreria del món especialitzada en viatges)…, em va cridar força l’atenció un voluminós llibre/guia de la Lonely Planet, titulat EL MUNDO, editat per GeoPlaneta en la seva versió en castellà.

El vaig fullejar per sobre, malgrat que en principi em va semblar una bajanada, ja que sincerament creia que era gairebé impossible resumir les meravelles i els somnis viatgers del nostre planeta, Creia erròniament que jo seria incapaç de llegir-me les gairebé 1.000 pàgines, com si es tractés d’una novel·la. Així i tot no vaig resistir la temptació i el vaig acabar comprant.

Durant aquestes primeres setmanes de confinament a causa del coronavirus, un dels moments més esperats de cada dia ha estat quan em disposava a avançar en la seva lectura i marcar els països i els llocs que ja havíem visitat, però sobretot poder somniar en possibles viatges futurs, que donades les circumstàncies segurament no podrem fer en molt de temps. 

Un llibre que resumeix el millor i l’imprescindible de 221 països del planeta terra, sempre des del punt de vista “viatger” o del turista; curiosament en el cas del Regne Unit, considera Anglaterra, Escòcia i Gal·les com a tres països diferents i descriu les principals atraccions de cada un d’ells en els apartats per països ordenats alfabèticament. Malauradament no han tingut la mateixa sensibilitat de fer aquesta distinció amb nacions com són el País Basc i Catalunya i d’aquests descriu únicament un parell d’entrades de cada un d’aquests països, englobats dins de l’apartat Espanya.

Lonely Planet fa més de 40 anys que va començar a publicar llibres temàtics dedicats als viatgers, però molt especialment guies de viatge. Des de llavors ha publicat milers, en diferents idiomes i avui en dia és considerada la més important del món en aquest gènere “viatger”.

A banda de cada apartat dedicat individualment a cada un dels països, també ens suggereix diferents itineraris per conèixer el nostre planeta, com per exemple; la intensitat d’Àsia (3 mesos), Amèrica per carretera (6 mesos), odissea en la Mediterrània (2 mesos), el circuit “hippy” de Londres a Melbourne (6 mesos), o safaris per Àfrica (4 mesos).

Al llarg de les seves pàgines ens fa somiar o rememorar moments màgics de la nostra vida, viscudes en algunes meravelles naturals del planeta, com poden ser el riu Nil, el Mar Mort, serralades com els Andes o els Alps, el Gran Canó, el Parc de Yellowstone, Les Rocalloses al Canadà, o …

També ens parla de ciutats espectaculars, com Nova York, Londres, Istambul, Jerusalem, San Francisco, Atenes, Damasc, Estocolm, Samarcanda, Isfahan, Kasghar, Fes, Tokyo, Florencia, La Paz, Cartagena de Indias o Benarés.

Festivals i festes arreu del món o també danses com les dels massais a l’Àfrica.

Paradisos somiats com la Polinèsia Francesa o l’illa de Zanzíbar.

Llocs on la història ens parla directament, com el Machu Picchu a el Perú, Persèpolis a Iran, Petra a Jordània, Pompeia a Itàlia, les esglésies de Lalibela a Etiòpia, Meteora a Grecia, temples de Bagan a Myanmar, Palmira a Síria o Tikal a Guatemala.

Espais paisatgistes fascinants, com el Parc de Chobe a Botswana, les Dolomites a Itàlia, Illes Lofoten i els fiords noruecs, el Mar Roig.  la Capadòcia, les cataractes d’Iguazú o les Victòria, el Parc de Plitvice, el Perito Moreno, el Parc Vatnajökull a Islàndia o el Salar d’Uyuni a Bolívia….

… o meravelles fetes per la mà de l’home, com la Torre Eiffel, les piràmides d’Egipte, el Taj Mahal, la Sagrada Família o la catedral de Sant Basili a la Plaça Roja de Moscou.

Esdeveniments com el mercat d’Otavalo, el ritual d’un enterrament a Sulawesi a Indonèsia o les últimes eleccions presidencials a Bolívia l’octubre passat.

Llocs on encara podem gaudir de la fauna salvatge, com el Delta de l’Okavango, el Parc de Tanjung Puting i Komodo a Indonèsia, o les Illes Galápagos.

Per sort totes aquestes meravelles que he mencionat en els darrers paràgrafs i moltes més, nosaltres les hem pogut gaudir, però encara ens queden una bona pila per conèixer.

El llibre també ens parla de la gastronomia de cada país i de la millor època per visitar-los. En alguns casos no recomana viatjar a algun d’aquests països per la situació política o altres causes i la informació està molt actualitzada.

He de reconèixer que durant aquest temps de lectura apassionada, he gaudit com feia molt de temps no ho feia, en tenir un llibre a les meves mans. Viatjar és per mi i també per l’Imma, un dels aspectes amb el que hem gaudit més al llarg de la nostra vida.

També m’ha servit per fer un recopilatori del que hem tingut la gran sort de poder conèixer: fins ara ja hem visitat 79 països, alguns d’ells de forma extensiva i altres de forma més minsa, que ens agradaria conèixer amb més profunditat.

      • EUROPA – 38 països
      • AMÈRICA – 14 països
      • AFRICA – 13 països
      • ÀSIA – 13 països
      • OCEANIA – 1 país

Però també ens ha servit per fer la llista de països que ens agradaria conèixer i que de moment estan a la llista d’espera: són 64 països. Tal com estan les coses será dificil que puguem afegir algun d’ells a la llista de ja visitats. 

Esperem que la situació millori i que d’aquest mal son puguem sobreviure, per continuar descobrint, com sempre diu la nostra bona amiga Francesca…, descobrint els racons d’aquesta petita i meravellosa “boleta” de l’univers , que tenim la sort de poder anar coneixent a poc a poc, mentre encara estem vius.

Títol: EL MUNDO

Idioma: castellà – traducció: Ana Duque

Editorial: Planeta (GeoPlaneta) – Col.lecció Lonely Planet

Data de publicació: Febrer 2018 – Pàgines: 992


Deixa un comentari