– 183 – Voltar per la Literatura – TERRA SOMNÀMBULA de Mia Couto (🐌🐌🐌🐌🐌) – (temp. 19/20 – llibre nº 019) – 2020.04.15

TERRA SOMNÀMBULA de Mia Couto (temp. 19/20 – llibre nº 019)

VOLTAR i VOLTAR – 

Per Imma Barba

TERRA SOMNÀMBULA del moçambiquès Mia Couto va ser publicada en portuguès el 1992, i el 2018 Edicions del Periscopi va publicar l’acurada traducció al català realitzada per Pere Comellas Casanova.

La novel·la té com a teló de fons les confrontacions bèl·liques patides per Moçambic, d’una banda la guerra d’alliberament nacional contra Portugal, del 1964 al 1974 i una mica més tard la guerra civil que va tenir lloc del 1977 al 1992 i que va enfrontar el govern comunista unipartidista (Frelimo) contra les forces insurgents anticomunistes (Renamo).

Fugint de la violència que assola el seu país, el vell Tuahir i el jove Muidinga, un noi que no recorda el seu passat, busquen refugi en un autobús calcinat. Dins l’autobús hi ha diversos cossos calcinats. Al costat del vehicle un altre cadàver amb una maleta. A dins la maleta, hi troben uns quaderns que narren la vida de Kindzu.

A mesura que en Muidinga els llegeix, aquesta història i la seva pròpia semblen discórrer de forma paral·lela i transitar entre la realitat i el somni. Mia Couto teixeix un entramat d’històries entrellaçades, on la realitat del moment de Tuahir i Muidinga, es barreja amb el passat reflectit en els quaderns d’en Kindzu. Dos mons que se sobreposen, unes vides paral·leles descrites en un món de fantasia creat per l’autor.

Una novel·la escrita en un moment en què Moçambic estava sotmès a una guerra, immers en una terrible espiral de violència i on els ciutadans havien esdevingut agressius. La guerrilla omplia el país de mines i els militars abusaven del seu poder matant als que es mostraven contraris. En aquest escenari transiten els personatges de la novel·la, entre la desesperació i l’esperança.

“Es deia d’aquella terra que era somnàmbula. Perquè mentre la gent dormia, la terra es movia espais i temps enllà. Quan es despertaven, els habitants miraven la nova cara del paisatge i sabien que, aquella nit, els havia visitat la fantasia del somni”

Una prosa increïblement poètica que captiva i sedueix en ser capaç de transformar, per al lector, un entorn de crueltat i penúria en una narració màgica i fantasiosa. Cal destacar també la reivindicació que fa l’autor de la tradició oral com una forma d’evitar l’oblit del passat i la memòria.

Tal com explica Pere Comellas en la seva nota introductòria, Couto s’inventa un nou llenguatge que transcendeix del portuguès oficial de Moçambic, barrejant una sensibilitat poètica esmolada amb jocs lingüístics de creació pròpia.

TERRA SOMNÀMBULA m’ha captivat mostrant-me el món que crea la guerra i la capacitat dels homes per crear un altre món i poder sobreviure.

MIA COUTO és el pseudònim d’António Emílio Leite Couto, que va néixer a Beira (Moçambic) el 1955. Fill de colons portuguesos, l’abril de 1974, en esclatar la revolució dels clavells, va abandonar la universitat per dedicar-se al periodisme, professió que va exercir durant deu anys. Posteriorment va estudiar la carrera de Biologia i ha treballat com a biòleg, professor universitari i elaborant estudis en l’àmbit ecològic.

La seva carrera literària es va iniciar el 1983 amb el llibre de poemes “Raiz de Orvalho” publicant en 1986 el seu primer llibre de contes “Vozes Anoitecidas”. En els darrers anys s’ha centrat bàsicament en la seva carrera literària. Ha publicat una trentena de llibres i ha esdevingut un dels autors més notables en llengua portuguesa, guanyador de nombrosos premis literaris. Ha estat traduït i publicat  a més de trenta països.

————————————————-

PERE COMELLAS CASANOVA va néixer a Cal Rosal, al Berguedà, l’any 1965. Va estudiar biblioteconomia i portuguès i treballa a la Universitat de Barcelona com a professor d’estudis portuguesos, on fa anys que imparteix una assignatura de traducció literària d’aquesta llengua.

————————————————-

Títol original: TERRA SOMNÀMBULA

Autor: Mia Couto

Idioma: portuguès – Traducció al català: Pere Comellas Casanova

Editorial: Edicions del Periscopi

Data de publicació: Novembre 2018 – Pàgines: 264

Leave a Reply