– 181 –  Voltar per la Literatura – TEORIA DEL GALL de Margarida Aritzeta (🐌🐌🐌🐌) – (temp. 19/20 – llibre nº 017) – 2020.04.11

TEORIA DEL GALL de Margarida Aritzeta (temp. 19/20 – llibre nº 017)

VOLTAR i VOLTAR – 

Per Imma Barba

He acabat de llegir el nou cas de la inspectora Mina Fuster, el personatge creat per Margarida Aritzeta. Editat per Llibres del Delicte, a TEORIA DEL GALL, la Mina tracta de localitzar la seva mare que ha desaparegut.

Aquesta és la quarta novel·la protagonitzada per la Mina Fuster, personatge amb personalitat pròpia, que va néixer en un relat força curt  “L’assassinat de la venedora de cupons” del recull “Elles també maten” publicat per la mateixa editorial en 2014.

A partir d’aquell relat, van sorgir tres novel·les amb una protagonista carismàtica que lluita per fugir d’estereotips: “L’amant xinès” (2014), “Els fils de l’aranya” (2017) i “Rapsòdia per a un mort” (2018). Amb “TEORIA DEL GALL” l’autora dona per tancada aquesta tetralogia policial amb la Mina Fuster com a protagonista.

A TEORIA DEL GALL,    la mare de la Mina ha desaparegut i la inspectora pensa que la desaparició ha estat voluntària i que el que vol la Maria és cridar l’atenció, però després de setmanes sense contacte amb ella, no està convençuda d’aquesta teoria i li cal esbrinar que ha passat.

Però la novel·la no només ens parla d’aquesta desaparició, ens parla de baralles de galls, d’estafadors i de màfies vinculades a aquest món.

Ens parla d’un assassinat que ha deixat mitja Europa farcida de bocinets de la víctima, … en bosses de plàstic de congelar bistecs.

Ens parla del passat de la Maria i la seva vinculació amb en Ramon, un escultor que viu a Barcelona i que també participa en aquestes baralles de galls.

Ens parla també de la Martina, una nana, ermitana d’ulls liles, que es dedica a la cria i ensinistrament de galls. I del Avogat, i de la Rubi, i de l’Onaime …. una novel·la farcida d’un seguit de personatges ben treballats, diferents entre ells, però que formen un conjunt apassionant en una història que no pots deixar a mitges.

Amb una narrativa àgil plena de recursos estilístics propis de la parla de les terres de Tarragona, i una gran dosi de crítica i denuncia és un llibre que m’ha atrapat …… la mare de la Mina busca recuperar un passat llunyà mentre la inspectora comença a valorar un present que fins ara no ha apreciat com cal …..

una mica el que ens està passant a tots aquests dies de confinament, no?

Margarida Aritzeta (Valls 1953) és llicenciada en història moderna i doctora en filologia catalana. Creu de Sant Jordi i degana de la Institució de les Lletres Catalanes, ha publicat més de quaranta obres de diferent tipologia, novel·les realistes, fantàstiques, juvenils o de memòria històrica. Va debutar en la novel·la negra el 1990 amb “El correu de Trípoli”.

Ha obtingut el premi Víctor Català de narrativa i el Sant Jordi de novel·la i el festival Cubelles Noir va distingir la seva obra “Els fils de l’aranya” com a millor novel·la negra, escrita en català, el 2016.

Títol: Teoria del gall

Autora: Margarida Aritzeta

Editorial: Llibres del Delicte – Data de publicació: Febrer 2020

Idioma: català – Pàgines: 275

Deixa un comentari