– 181 –  Voltar per la Literatura – TEORIA DEL GALL de Margarida Aritzeta (🐌🐌🐌🐌) – (temp. 19/20 – llibre nÂș 017) – 2020.04.11

TEORIA DEL GALL de Margarida Aritzeta (temp. 19/20 – llibre nÂș 017)

VOLTAR i VOLTAR – 

Per Imma Barba

He acabat de llegir el nou cas de la inspectora Mina Fuster, el personatge creat per Margarida Aritzeta. Editat per Llibres del Delicte, a TEORIA DEL GALL, la Mina tracta de localitzar la seva mare que ha desaparegut.

Aquesta Ă©s la quarta novel·la protagonitzada per la Mina Fuster, personatge amb personalitat prĂČpia, que va nĂ©ixer en un relat força curt  “L’assassinat de la venedora de cupons” del recull “Elles tambĂ© maten” publicat per la mateixa editorial en 2014.

A partir d’aquell relat, van sorgir tres novel·les amb una protagonista carismĂ tica que lluita per fugir d’estereotips: “L’amant xinĂšs” (2014), “Els fils de l’aranya” (2017) i “RapsĂČdia per a un mort” (2018). Amb “TEORIA DEL GALL” l’autora dona per tancada aquesta tetralogia policial amb la Mina Fuster com a protagonista.

A TEORIA DEL GALL,    la mare de la Mina ha desaparegut i la inspectora pensa que la desapariciĂł ha estat voluntĂ ria i que el que vol la Maria Ă©s cridar l’atenciĂł, perĂČ desprĂ©s de setmanes sense contacte amb ella, no estĂ  convençuda d’aquesta teoria i li cal esbrinar que ha passat.

PerĂČ la novel·la no nomĂ©s ens parla d’aquesta desapariciĂł, ens parla de baralles de galls, d’estafadors i de mĂ fies vinculades a aquest mĂłn.

Ens parla d’un assassinat que ha deixat mitja Europa farcida de bocinets de la vĂ­ctima, … en bosses de plĂ stic de congelar bistecs.

Ens parla del passat de la Maria i la seva vinculació amb en Ramon, un escultor que viu a Barcelona i que també participa en aquestes baralles de galls.

Ens parla tambĂ© de la Martina, una nana, ermitana d’ulls liles, que es dedica a la cria i ensinistrament de galls. I del Avogat, i de la Rubi, i de l’Onaime …. una novel·la farcida d’un seguit de personatges ben treballats, diferents entre ells, perĂČ que formen un conjunt apassionant en una histĂČria que no pots deixar a mitges.

Amb una narrativa Ă gil plena de recursos estilĂ­stics propis de la parla de les terres de Tarragona, i una gran dosi de crĂ­tica i denuncia Ă©s un llibre que m’ha atrapat …… la mare de la Mina busca recuperar un passat llunyĂ  mentre la inspectora comença a valorar un present que fins ara no ha apreciat com cal …..

una mica el que ens estĂ  passant a tots aquests dies de confinament, no?

Margarida Aritzeta (Valls 1953) Ă©s llicenciada en histĂČria moderna i doctora en filologia catalana. Creu de Sant Jordi i degana de la InstituciĂł de les Lletres Catalanes, ha publicat mĂ©s de quaranta obres de diferent tipologia, novel·les realistes, fantĂ stiques, juvenils o de memĂČria histĂČrica. Va debutar en la novel·la negra el 1990 amb “El correu de TrĂ­poli”.

Ha obtingut el premi VĂ­ctor CatalĂ  de narrativa i el Sant Jordi de novel·la i el festival Cubelles Noir va distingir la seva obra “Els fils de l’aranya” com a millor novel·la negra, escrita en catalĂ , el 2016.

TĂ­tol: Teoria del gall

Autora: Margarida Aritzeta

Editorial: Llibres del Delicte – Data de publicaciĂł: Febrer 2020

Idioma: catalĂ  – PĂ gines: 275

Leave a Reply