– 180 –聽 Voltar per la Literatura – POR EL OESTE DE IRLANDA (馃悓馃悓馃悓) de Le贸n Lasa – (temp. 19/20 – llibre n潞 016) – 2020.04.09

POR EL OESTE DE IRLANDA de Le贸n Lasa (temp. 19/20 – llibre n潞 016)

VOLTAR i VOLTAR聽–聽

Per Imma Barba

Enguany est脿vem preparant un viatge a Irlanda, pa铆s que encara no coneixem, hav铆em聽 聽 聽 estudiat alguna ruta, hav铆em valorat la possibilitat d’anar amb el nostre cotxe des de Santander amb ferri o des de Fran莽a, hav铆em comprat i llegit guies de viatge ….. per貌 tots els plans han quedat aturats pel Covid 19 que ens mant茅 confinats a les nostres llars.

Aquest any no podr脿 ser, potser el vinent …. malgrat aix貌, com fem sempre que preparem un viatge, llegim llibres i veiem pel路l铆cules relacionades amb el pa铆s que volem visitar. Aquests dies els dos hem llegit POR EL OESTE DE IRLANDA, de Le贸n Lasa i publicat per l鈥檈ditorial Almuzara dins de la col路lecci贸 de viatges Sotavento. Escrit i publicat en 2006, hem llegit la nova versi贸 actualitzada i publicada en 2014.

El llibre narra un recorregut a peu per la costa occidental de l’illa, recorregut que comen莽a al nord, a la pen铆nsula d’Inishowen i acaba al sud a les illes Blaskets i Dingle.聽 L鈥檃utor segueix les petjades de “l’Armada Invencible”, la cultura ga猫lica, les transformacions o deformacions sofertes per aquesta naci贸…

Descrivint uns paisatges captivadors ens parla d’un pa铆s i de les seves gents habituades a viure en condicions dures, tant per la climatologia com per l’abandonament pol铆tic i social sofert al llarg de la hist貌ria fins que van aconseguir la seva independ猫ncia el 1922.

Hem descobert astorats el genocidi que ha practicat la corona anglesa al llarg dels segles vers el poble d’Irlanda. Un aspecte que desconeix铆em, almenys amb la intensitat que ens descriu aquest llibre aportant dades hist貌riques de l’enfrontament de dues nacions, que tamb茅 han compartit molts aspectes, incloent-hi la proximitat f铆sica.

El llibre ens parla tamb茅 de la progressiva desaparici贸 d’un idioma, l’irland猫s, que el turisme i la pol铆tica educativa va deixant enrere. Tot i que el seu estudi 茅s obligatori fins als catorze anys 茅s un idioma que a poc a poc ha adquirit un estatus cerimonial o simb貌lic.

I tamb茅 ens parla dels seus pubs, de les pintes de cervesa, de les ovelles, de la pluja, dels penya-segats, dels escriptors, de les pel路l铆cules filmades en els seus paisatges, ….

Aquest 茅s el segon llibre de viatges de l鈥檃utor i el primer que llegim nosaltres. Ens ha agradat la seva admiraci贸 per les terres que visita i el seu desig de con猫ixer i arribar caminant a tots els llocs que ell creu d’inter猫s.

Amb ell, el pa铆s apareix nou i net, i les seves gents (no 茅s aquest un quadre de naturaleses mortes) bateguen, respiren, estimen, actualitzen els seus mites i tradicions en retrats en els quals l’autor no eludeix la sociologia, l’antropologia, la hist貌ria o la poesia.

Le贸n Lasa va n茅ixer a Sevilla el 1961 i 茅s llicenciat en dret per la Universitat de Sevilla i m脿ster en Direcci贸 d’Empreses per la Universitat Comercial de Deusto. Funcionari de carrera, exerceix el seu treball com a lletrat del Gabinet Jur铆dic de la Junta d’Andalusia. Vinculat al Reial Betis聽Balompi茅聽des de sempre pel seu pare, jugador i entrenador del club, va formar part del consell d’administraci贸 de l’entitat.

Apassionat dels viatges i de la literatura, ha recorregut des de molt jove les geografies americanes i europees. 脡s autor dels llibres “Al sur聽del聽Sur” (2006), sobre el seu viatge a la Patag貌nia, “POR EL OESTE DE IRLANDA” (2008), “En Noruega” (2009) i “Viaje聽a聽la Ant谩rtida” (2013).

脡s col路laborador habitual de revistes de viatges com National Geographic, Altair o Lonely Planet i articulista de Diari de Sevilla, per a assumptes de pol铆tica i economia.

T铆tol: Por el Oeste de Irlanda

Autor: Le贸n Lasa聽

Editorial: Almuzara – Col.lecci贸: Sotavento

Data d鈥檃questa edici贸: Maig de 2014

P脿gines: 270 – Idioma: castell脿

Deixa un comentari