– 180 –  Voltar per la Literatura – POR EL OESTE DE IRLANDA (🐌🐌🐌) de León Lasa – (temp. 19/20 – llibre nº 016) – 2020.04.09

POR EL OESTE DE IRLANDA de León Lasa (temp. 19/20 – llibre nº 016)

VOLTAR i VOLTAR – 

Per Imma Barba

Enguany estàvem preparant un viatge a Irlanda, país que encara no coneixem, havíem      estudiat alguna ruta, havíem valorat la possibilitat d’anar amb el nostre cotxe des de Santander amb ferri o des de França, havíem comprat i llegit guies de viatge ….. però tots els plans han quedat aturats pel Covid 19 que ens manté confinats a les nostres llars.

Aquest any no podrà ser, potser el vinent …. malgrat això, com fem sempre que preparem un viatge, llegim llibres i veiem pel·lícules relacionades amb el país que volem visitar. Aquests dies els dos hem llegit POR EL OESTE DE IRLANDA, de León Lasa i publicat per l’editorial Almuzara dins de la col·lecció de viatges Sotavento. Escrit i publicat en 2006, hem llegit la nova versió actualitzada i publicada en 2014.

El llibre narra un recorregut a peu per la costa occidental de l’illa, recorregut que comença al nord, a la península d’Inishowen i acaba al sud a les illes Blaskets i Dingle.  L’autor segueix les petjades de “l’Armada Invencible”, la cultura gaèlica, les transformacions o deformacions sofertes per aquesta nació…

Descrivint uns paisatges captivadors ens parla d’un país i de les seves gents habituades a viure en condicions dures, tant per la climatologia com per l’abandonament polític i social sofert al llarg de la història fins que van aconseguir la seva independència el 1922.

Hem descobert astorats el genocidi que ha practicat la corona anglesa al llarg dels segles vers el poble d’Irlanda. Un aspecte que desconeixíem, almenys amb la intensitat que ens descriu aquest llibre aportant dades històriques de l’enfrontament de dues nacions, que també han compartit molts aspectes, incloent-hi la proximitat física.

El llibre ens parla també de la progressiva desaparició d’un idioma, l’irlandès, que el turisme i la política educativa va deixant enrere. Tot i que el seu estudi és obligatori fins als catorze anys és un idioma que a poc a poc ha adquirit un estatus cerimonial o simbòlic.

I també ens parla dels seus pubs, de les pintes de cervesa, de les ovelles, de la pluja, dels penya-segats, dels escriptors, de les pel·lícules filmades en els seus paisatges, ….

Aquest és el segon llibre de viatges de l’autor i el primer que llegim nosaltres. Ens ha agradat la seva admiració per les terres que visita i el seu desig de conèixer i arribar caminant a tots els llocs que ell creu d’interès.

Amb ell, el país apareix nou i net, i les seves gents (no és aquest un quadre de naturaleses mortes) bateguen, respiren, estimen, actualitzen els seus mites i tradicions en retrats en els quals l’autor no eludeix la sociologia, l’antropologia, la història o la poesia.

León Lasa va néixer a Sevilla el 1961 i és llicenciat en dret per la Universitat de Sevilla i màster en Direcció d’Empreses per la Universitat Comercial de Deusto. Funcionari de carrera, exerceix el seu treball com a lletrat del Gabinet Jurídic de la Junta d’Andalusia. Vinculat al Reial Betis Balompié des de sempre pel seu pare, jugador i entrenador del club, va formar part del consell d’administració de l’entitat.

Apassionat dels viatges i de la literatura, ha recorregut des de molt jove les geografies americanes i europees. És autor dels llibres “Al sur del Sur” (2006), sobre el seu viatge a la Patagònia, “POR EL OESTE DE IRLANDA” (2008), “En Noruega” (2009) i “Viaje a la Antártida” (2013).

És col·laborador habitual de revistes de viatges com National Geographic, Altair o Lonely Planet i articulista de Diari de Sevilla, per a assumptes de política i economia.

Títol: Por el Oeste de Irlanda

Autor: León Lasa 

Editorial: Almuzara – Col.lecció: Sotavento

Data d’aquesta edició: Maig de 2014

Pàgines: 270 – Idioma: castellà

Deixa un comentari