– 178 –  Voltar per la Literatura – CRUZ (🐌🐌🐌🐌) de NicolĂĄs Ferraro – (temp. 19/20 – llibre nÂș 014) – 2020.04.04

CRUZ de NicolĂĄs Ferraro (temp. 19/20 – llibre nÂș 014)

VOLTAR i VOLTAR – 

Per Imma Barba

He llegit CRUZ, de l’escriptor argentĂ­ NicolĂĄs Ferraro.

CRUZ Ă©s el cinquĂš tĂ­tol editat per Delito, el segell en castellĂ  de l’editorial Llibres del Delicte, nascuda fa poc mĂ©s d’un any i dirigida tambĂ© per en Marc Moreno.

I he de dir que la novel·la m’ha deixat literalment estabornida per la seva brutalitat.

El llibre ens parla de la famĂ­lia Cruz, d’en  Sebastian, un pare violent, drogoaddicte i que desenvolupa la seva activitat al marge de la legalitat, on els assassinats, els raptes, la prostituciĂł, els ajustaments de comptes, les armes, el narcotrĂ fic, sĂłn el seu dia a dia. D’un dels seus fills, Samuel que continua la tradiciĂł delictiva del seu pare i estĂ  empresonat, i de TomĂ s, el protagonista de la novel·la, que no Ă©s com els altres dos, perĂČ es veu abocat a demostrar que tambĂ© Ă©s un Cruz. Un protagonista que rep l’herĂšncia criminal de la seva famĂ­lia.

TomĂ s Ă©s lleial als seus i vol salvaguardar la seva cunyada i la seva neboda de les urpes dels que donaven “feina” al seu germĂ . Amb ell coneixerem el mĂłn del narcotrĂ fic i la tracta de blanques, en la frontera entre Argentina i Paraguai, un mĂłn on la vida no tĂ© cap valor.

Una narrativa d’inici i a estones complicada, per emprar paraules i construccions narratives prĂČpies de la parla argentina i sempre d’una brutalitat despietada, mostrant una violĂšncia explicita. ViolĂšncia justificada per l’argument de la novel·la, perĂČ que a moments resulta esfereĂŻdora.

L’autor mostra una magnĂ­fica capacitat per descriure atmosferes carregades d’inhumanitat i cruesa sense obviar cap escena de “sang i fetge”.

Un text violent i dur, d’una gran velocitat narrativa, que m’ha atrapat produint-me al mateix temps un gran rebuig. Una histĂČria on no respires fins que arriba al final, i on l’autor ens  insufla un petit bri d’esperança.

Aquest títol va ser finalista, en 2017, del Premi Dashiell Hammett de la Setmana Negra de Gijón, com a millor novel·la negra.

NicolĂĄs Ferraro va nĂ©ixer a Buenos Aires el 1986 i va descobrir la literatura negra i criminal grĂ cies al videojoc Max Payne. Dissenyador grĂ fic, treballa en la Biblioteca Nacional Mariano Moreno i la seva primera novel·la, “Dogo” (2016) va ser finalista del concurs Extremo Negro per a escriptors d’Uruguay i Argentina. En 2017 va escriure i publicar a l’Argentina la novel·la que ens ocupa, “Cruz“.

TĂ­tol: Cruz

Autor: NicolĂĄs Ferraro

Editorial: Delito

Data de publicaciĂł: Octubre 2019

PĂ gines: 257 – Idioma: castellĂ 

Leave a Reply