– 178 –  Voltar per la Literatura – CRUZ (🐌🐌🐌🐌) de Nicolás Ferraro – (temp. 19/20 – llibre nº 014) – 2020.04.04

CRUZ de Nicolás Ferraro (temp. 19/20 – llibre nº 014)

VOLTAR i VOLTAR – 

Per Imma Barba

He llegit CRUZ, de l’escriptor argentí Nicolás Ferraro.

CRUZ és el cinquè títol editat per Delito, el segell en castellà de l’editorial Llibres del Delicte, nascuda fa poc més d’un any i dirigida també per en Marc Moreno.

I he de dir que la novel·la m’ha deixat literalment estabornida per la seva brutalitat.

El llibre ens parla de la família Cruz, d’en  Sebastian, un pare violent, drogoaddicte i que desenvolupa la seva activitat al marge de la legalitat, on els assassinats, els raptes, la prostitució, els ajustaments de comptes, les armes, el narcotràfic, són el seu dia a dia. D’un dels seus fills, Samuel que continua la tradició delictiva del seu pare i està empresonat, i de Tomàs, el protagonista de la novel·la, que no és com els altres dos, però es veu abocat a demostrar que també és un Cruz. Un protagonista que rep l’herència criminal de la seva família.

Tomàs és lleial als seus i vol salvaguardar la seva cunyada i la seva neboda de les urpes dels que donaven “feina” al seu germà. Amb ell coneixerem el món del narcotràfic i la tracta de blanques, en la frontera entre Argentina i Paraguai, un món on la vida no té cap valor.

Una narrativa d’inici i a estones complicada, per emprar paraules i construccions narratives pròpies de la parla argentina i sempre d’una brutalitat despietada, mostrant una violència explicita. Violència justificada per l’argument de la novel·la, però que a moments resulta esfereïdora.

L’autor mostra una magnífica capacitat per descriure atmosferes carregades d’inhumanitat i cruesa sense obviar cap escena de “sang i fetge”.

Un text violent i dur, d’una gran velocitat narrativa, que m’ha atrapat produint-me al mateix temps un gran rebuig. Una història on no respires fins que arriba al final, i on l’autor ens  insufla un petit bri d’esperança.

Aquest títol va ser finalista, en 2017, del Premi Dashiell Hammett de la Setmana Negra de Gijón, com a millor novel·la negra.

Nicolás Ferraro va néixer a Buenos Aires el 1986 i va descobrir la literatura negra i criminal gràcies al videojoc Max Payne. Dissenyador gràfic, treballa en la Biblioteca Nacional Mariano Moreno i la seva primera novel·la, “Dogo” (2016) va ser finalista del concurs Extremo Negro per a escriptors d’Uruguay i Argentina. En 2017 va escriure i publicar a l’Argentina la novel·la que ens ocupa, “Cruz“.

Títol: Cruz

Autor: Nicolás Ferraro

Editorial: Delito

Data de publicació: Octubre 2019

Pàgines: 257 – Idioma: castellà

Leave a Reply