– 177 –聽Voltar per la Literatura – LAS LARGAS SOMBRAS d’Elia Barcel贸 (馃悓馃悓馃悓馃悓) – (temp. 19/20 – llibre n潞 013) – 2020.03.21

LAS LARGAS SOMBRAS d’Elia Barcel贸聽(temp. 19/20 – llibre n潞 013)

VOLTAR i VOLTAR聽–聽

Per Imma Barba

No havia llegit res d鈥檃questa autora, ELIA BARCEL脫 i he de dir que he quedat enganxada amb aquest llibre, LAS LARGAS SOMBRAS que va ser publicat en 2009 i ha estat reeditat en 2018 per Roca Editorial.

LAS LARGAS SOMBRAS 茅s la hist貌ria de set amigues que es retroben en 2007, despr茅s de 33 anys. Algunes hi han mantingut contacte al llarg dels anys, per貌 l’arribada de la Rita (Margarita), que viu a Londres convertida en una directora de cinema de renom, far脿 que es remoguin molts records. Totes elles han canviat, fins i tot els seus noms han canviat, per貌 all貌 que va passar en el viatge de fi de curs del 1974, les va deixar marcades per sempre.

Una novel路la que parla del pes del passat, d’un passat que ha quedat sepultat pel temps per貌 que perviu soterrat en els records de totes elles i que a la mort en estranyes circumst脿ncies de la Lena (Magdalena), tornar脿 a sortir a la llum.

Una novel路la de car脿cter intimista, amb una prosa molt cuidada que es desenvolupa en dos temps separats per聽trenta-tres聽anys i que ens parla de temes com els maltractaments, la peder脿stia, l’homosexualitat, l’avortament i l’encotillament聽en qu猫聽viv铆em l’any 1974, encara en 猫poca franquista, i els p貌sits que tot ha deixat en cada una d’elles.

Un retrat de l’Espanya franquista en una ciutat petita, Elda, on les noies somien amb un futur per descobrir, una llibertat per conquerir i una nova vida allunyada dels nuclis familiars. Totes elles tenen previst anar a Alacant per iniciar estudis a la Universitat. I聽茅s聽tamb茅 un retrat acurat d’aquestes noies que聽trenta-tres聽anys despr茅s, ens transmeten el desencant que ha suposat, en la majoria d’elles, la realitat de les seves vides i la frustraci贸 que implica els somnis no aconseguits.

Amb una h脿bil barreja de g猫neres, un fil polic铆ac que investiga la mort de la Lena, ens anir脿 descobrint el fet que va canviar les vides de les noies en aquell viatge de fi de curs a Mallorca. Una novel路la molt ben constru茂da amb dues trames superposades que encaixen perfectament, i una descripci贸 magn铆fica de les personalitats de cada una de les protagonistes i d’alguns dels homes que tamb茅 tenen el seu lloc dins de l’entramat de la novel路la.

Un llibre que m’ha encantat i m’ha descobert una autora de la qual, sense dubtes, llegir茅 m茅s t铆tols.

Elia Barcel贸 va n茅ixer a Elda, Alacant, el 1957 i ha estat professora d’estudis hisp脿nics a la Universitat d’Innsbruck, a 脌ustria, on resideix des del 1981.

Autora considerada com una de les m茅s importants escriptores del g猫nere fant脿stic en llengua castellana, la seva obra ha estat tradu茂da a m茅s de divuit idiomes. 脡s autora de novel路les com “Consecuencias naturales” (1994), “El vuelo del hipogrifo” (2002), “El secreto del orfebre” (2003), “Anima Mundi” (2013), “El color del silencio” (2017) o “El eco de la piel” (2019).

————————-

T铆tol: Las largas sombras

Autora: Elia Barcel贸

Editorial: Roca Editorial – Data de publicaci贸:Maig 2018

Idioma: castell脿 –聽P脿gines: 381

2 pensaments a “– 177 –聽Voltar per la Literatura – LAS LARGAS SOMBRAS d’Elia Barcel贸 (馃悓馃悓馃悓馃悓) – (temp. 19/20 – llibre n潞 013) – 2020.03.21

 1. Mar铆a del Carmen Barba P茅rez

  Segu铆 tu recomendaci贸n y en este encierro he le铆do la novela de Elia Barcel贸.
  Estoy contigo de que es un libro que te engancha y que se lee sin parar hasta terminarlo. Con un final, por cierto, sorprendente. Me ha encantado. Sobre todo porque me ha situado en una 茅poca que he vivido.
  Ya me he reservado otro t铆tulo en la Biblioteca Virtual.

  Respon
  1. imma barba

   Me alegro que te haya gustado, yo ahora tengo para leer El secreto del orfebre, a ver que tal.
   Un besazo virtual.

   Respon

Deixa un comentari