– 177 – Voltar per la Literatura – LAS LARGAS SOMBRAS d’Elia Barceló (🐌🐌🐌🐌) – (temp. 19/20 – llibre nº 013) – 2020.03.21

LAS LARGAS SOMBRAS d’Elia Barceló (temp. 19/20 – llibre nº 013)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba

No havia llegit res d’aquesta autora, ELIA BARCELÓ i he de dir que he quedat enganxada amb aquest llibre, LAS LARGAS SOMBRAS que va ser publicat en 2009 i ha estat reeditat en 2018 per Roca Editorial.

LAS LARGAS SOMBRAS és la història de set amigues que es retroben en 2007, després de 33 anys. Algunes hi han mantingut contacte al llarg dels anys, però l’arribada de la Rita (Margarita), que viu a Londres convertida en una directora de cinema de renom, farà que es remoguin molts records. Totes elles han canviat, fins i tot els seus noms han canviat, però allò que va passar en el viatge de fi de curs del 1974, les va deixar marcades per sempre.

Una novel·la que parla del pes del passat, d’un passat que ha quedat sepultat pel temps però que perviu soterrat en els records de totes elles i que a la mort en estranyes circumstàncies de la Lena (Magdalena), tornarà a sortir a la llum.

Una novel·la de caràcter intimista, amb una prosa molt cuidada que es desenvolupa en dos temps separats per trenta-tres anys i que ens parla de temes com els maltractaments, la pederàstia, l’homosexualitat, l’avortament i l’encotillament en què vivíem l’any 1974, encara en època franquista, i els pòsits que tot ha deixat en cada una d’elles.

Un retrat de l’Espanya franquista en una ciutat petita, Elda, on les noies somien amb un futur per descobrir, una llibertat per conquerir i una nova vida allunyada dels nuclis familiars. Totes elles tenen previst anar a Alacant per iniciar estudis a la Universitat. I és també un retrat acurat d’aquestes noies que trenta-tres anys després, ens transmeten el desencant que ha suposat, en la majoria d’elles, la realitat de les seves vides i la frustració que implica els somnis no aconseguits.

Amb una hàbil barreja de gèneres, un fil policíac que investiga la mort de la Lena, ens anirà descobrint el fet que va canviar les vides de les noies en aquell viatge de fi de curs a Mallorca. Una novel·la molt ben construïda amb dues trames superposades que encaixen perfectament, i una descripció magnífica de les personalitats de cada una de les protagonistes i d’alguns dels homes que també tenen el seu lloc dins de l’entramat de la novel·la.

Un llibre que m’ha encantat i m’ha descobert una autora de la qual, sense dubtes, llegiré més títols.

Elia Barceló va néixer a Elda, Alacant, el 1957 i ha estat professora d’estudis hispànics a la Universitat d’Innsbruck, a Àustria, on resideix des del 1981.

Autora considerada com una de les més importants escriptores del gènere fantàstic en llengua castellana, la seva obra ha estat traduïda a més de divuit idiomes. És autora de novel·les com “Consecuencias naturales” (1994), “El vuelo del hipogrifo” (2002), “El secreto del orfebre” (2003), “Anima Mundi” (2013), “El color del silencio” (2017) o “El eco de la piel” (2019).

————————-

Títol: Las largas sombras

Autora: Elia Barceló

Editorial: Roca Editorial – Data de publicació:Maig 2018

Idioma: castellà – Pàgines: 381

2 pensaments sobre “– 177 – Voltar per la Literatura – LAS LARGAS SOMBRAS d’Elia Barceló (🐌🐌🐌🐌) – (temp. 19/20 – llibre nº 013) – 2020.03.21

 1. María del Carmen Barba Pérez

  Seguí tu recomendación y en este encierro he leído la novela de Elia Barceló.
  Estoy contigo de que es un libro que te engancha y que se lee sin parar hasta terminarlo. Con un final, por cierto, sorprendente. Me ha encantado. Sobre todo porque me ha situado en una época que he vivido.
  Ya me he reservado otro título en la Biblioteca Virtual.

  M'agrada

  Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.