– 176 –  Voltar per la Literatura – POTS COMPTAR AMB MI  (🐌🐌🐌) de Teresa Sagrera – (temp. 19/20 – llibre nº 012) – 2020.03.18

POTS COMPTAR AMB MI de Teresa Sagrera (temp. 19/20 – llibre nº 012)

VOLTAR i VOLTAR  – 

Per Imma Barba

Aquest llibre de Teresa Sagrera, editat per Gregal, és d’aquells que et fan reflexionar sobre la necessitat d’escoltar i ser escoltat.

POTS COMPTAR AMB MI, ens explica la història de la Berta,  una noia adolescent que pateix assetjament. Ningú no la creu, i desesperada, intenta suïcidar-se.

Després de la separació dels pares, la nova vida a Brugueres i la mala adaptació a l’institut, la Berta es troba en una situació complexa: la irritació i la rebel·lia l’envaeixen dia rere dia. Ella ho té molt clar, alçar un mur per no deixar passar els sentiments. Aquesta paret és infranquejable per tothom menys per en David, un bon amic d’institut, i en Domènec, un professor amb qui té una relació molt especial. Però tot canvia.

El suïcidi és, actualment, la primera causa de mort entre els joves a Catalunya, per sobre dels accidents de trànsit. Un tabú generalitzat i un estigma social vinculat a la salut mental i emocional.

Però molt sovint les causes d’aquest desig de no viure, estan molt més a la vista, les persones, i els adolescents en particular, necessiten ser escoltats, de fet tots necessitem poder compartir els nostres neguits, allò que no ens deixa dormir i sovint converteix la vida en un malson.

I si aquests neguits tenen una causa real, per molt inversemblant que pugui semblar, si realment existeix, la desesperació en no ser creguts esdevé insuportable.

La novel·la ens desvetlla des del començament quin és el detonant que fa que la Berta acabi prenent una decisió dràstica. Ella intenta parlar amb els seus pares però no la creuen, no la volen creure. Només el seu amic creu que el que explica pot ser veritat i decideix investigar.

Un llibre curt però d’una gran intensitat emocional, classificat com a novel·la juvenil, però aconsellable per a tothom, ens ofereix una acurada descripció dels personatges.

Teresa Sagrera Bassa va néixer a Sant Pere de Vilamajor en 1966 i és escriptora i mestra de primària a l’Escola Torre Roja del seu poble. El seu primer llibre “Vols que t’expliqui…. Vilamajor?” va ser publicat en 2009 i en 2013 va ser finalista del Premi Néstor Luján de novel·la històrica amb “Confidències d’una reina“. En 2019 ha publicat el llibre del que parlem, “Pots comptar amb mí” i “Sal roja” juntament amb Ramon Gasch.

És autora de diversos articles a la revista Vallesos, col·labora amb el diari digital BaixMontseny.info amb un article d’opinió mensual i publica setmanalment el “Dietari de l’okupa de l’altell” a “El 9 nou del Vallès Oriental”.

Títol: Pots comptar amb mí

Autoria: Teresa Sagrera

Editorial: Gregal – Data de publicació: Abril 2019

Idioma: català – Pàgines: 190

Leave a Reply