– 174 –  Voltar per la Literatura – EL MAL PARE (🐌🐌🐌🐌) de Pep Prieto – (temp. 19/20 – llibre nº 011) – 2020.03.14

EL MAL PARE de Pep Prieto (temp. 19/20 – llibre nº 011)

VOLTAR i VOLTAR – 

Per Imma Barba

El MAL PARE de Pep Prieto és la publicació número 44 de l’Editorial Llibres del Delicte, i com el seu autor diu, es tracta d’un llibre que “negreja”, una novel·la equilibrada entre el drama d’una família amb secrets i el gènere de terror.

Ens parla de Sadurní Castells, un prestigiós arqueòleg, molt valorat dins de la comunitat científica, que en morir deixa als seus fills en Jan, la Nut, i la Nix una casa de la qual desconeixien l’existència. Dins d’aquesta casa, situada al mig del bosc, a l’últim poble de Catalunya abans d’entrar a França, troben proves del fet que el seu pare va portar una doble vida i sospiten que podria haver estat un assassí en sèrie. Aquestes proves impacten els tres germans i els afecta de manera ben diferent.

Un llibre escrit a un ritme que ens tensa i on per les reminiscències cinematogràfiques de l’autor, ens descriu imatges o episodis que no solament llegim sinó que “veiem”. Construït amb salts temporals per explicar-nos els motius que van portar al pare a dur una doble vida i al mateix temps conèixer una mica millor els tres germans i les relacions entre ells. Descobrim que en Jan s’assembla al seu pare, que la Nut va patir un “accident” i que la Nix va ser violada. Són tres persones que comparteixen lligams de sang i poc més.

Els tres fills tenen la percepció de què en Sadurní Castells no ha estat un bon pare descuidant la seva família en prioritzar les seves tasques professionals.

Una història que ens parla de qui som i de les màscares que ens posem al damunt, ja que segons manifesta en Pep Prieto, ell té una obsessió per les mascares virtuals i els personatges que construïm a les xarxes socials. Sovint duem mascares diferents, la de cara enfora i la que portem dins de casa. Una crítica a la doble moral de certes persones que es creuen legitimades a estar i decidir per les altres.

En aquest llibre els personatges estan molt ben construïts i els  femenins busquen rebel·lar-se contra el paper de víctimes que el “mal pare” n’hi havia assignat. Com diu l’autor, el pare és una metàfora dels dogmes, de la religió, del patriarcat.

Un llibre que transmet tensió i que he llegit sense pausa. Una història angoixant,  molt i molt recomanable.

“Tic,tac. Tic,tac. Home del sac, home del sac. Tic,tac. Tic,tac. La llum s’ha apagat, la llum s’ha apagat. Tic,tac. Tic,tac. Tapa’t el cap, tapa’t el cap. Tic,tac. Tic,tac. Home del sac, home del sac.”

Pep Prieto Mir va néixer a Girona l’any 1976, és periodista, escriptor i crític de cinema català. Col·laborador habitual d’El Món a RAC1 i dels programes Àrtic i Tub d’assaig de Betevé. Escriu regularment al Diari de Girona i la Llança.

Ha publicat les novel·les “La disfressa de l’indigent” (2005), “Mala premsa” (2011), “La teoria de l’imbècil” (2012), “Els llunàtics” (2015) i “Carnada” (2018). També ha participat en els reculls “Assassins de Girona” i “Contes de Terror 3”, i és autor dels assajos sobre cinema “Poder absolut” i “Al filo del mañana”.

Títol: El mal pare

Autor: Pep Prieto

Editorial: Llibres del Delicte

Data de publicació: Gener 2020

Pàgines: 276

Deixa un comentari