– 160 – Teatre – SACARINA  (🐌🐌🐌+🐚) – El Maldà (temp. 19/20 – espectacle 108 – i RdP 046) – 2020.02.18

SACARINA (temp. 19/20 – espectacle 108 – i RdP 046)       

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón – 

Dimarts dia 18 de febrer, era nit d’estrena a El Maldà amb l’última proposta de La Ruta 40, SACARINA, que ens van presentar fa una setmana en una roda de premsa en petit comitè i força accidentada, ja que ens vam quedar a les fosques.

Us deixem l’àudio …

 

La companyia La Ruta 40, torna a la sala després de l’exitós “El llarg dinar de Nadal” que    nosaltres vam veure en 2014, i ha estat l’encarregada de programar l’Espai Lliure del Teatre Lliure durant tres mesos en aquesta temporada.

SACARINA és un text contemporani de Davide Carnevali, amb traducció de l’Albert Arribas  i dirigit per Sergi Torrecilla que ha decidit iniciar-se en la direcció amb un text d’aquest autor després de treballar com a actor a “Actes Obscens en Espai Públic” (TNC 2017) i “La Peppa Pig pren consciència de ser una porqueta” (Sala Beckett 2019).

En el text original, escrit en 2004, l’autor fa un retrat de la ciutat de Milà i ara l’ha adaptat a la ciutat de Barcelona i la precarietat que l’acompanya tant en l’àmbit artístic com en qualsevol altre. Per fer-ho utilitza referents polítics i socials actuals.

SACARINA és una història sobre l’ambició humana i la insatisfacció social i està protagonitzada per Alberto Díaz, Albert Prat i Lara Salvador. Una comèdia cínica sobre la transformació de la ciutat i sobre com les persones acaben traint-se per adaptar-se a aquesta transformació.

Dos actors poc hàbils i un gos lleial, sota la direcció d’un productor indesitjat, seguint les instruccions d’un autor no present, preparen l’enregistrament de l’episodi pilot d’una ficció televisiva poc atractiva.

Uns personatges, amb un punt ridícul, que van acceptant tot allò que mai haurien acceptat, i aprofiten l’ofici d’actor per poder parlar de les traïcions que es fan a ells mateixos, a les persones properes, al seu ofici o a la seva vida per tal de sobreviure. En paraules del seu director “Moltes vegades sembla que treballem per poder viure a la ciutat i ens reconeixem en les misèries d’aquesta roda a la que estem enganxats. És aquí on sorgeix la comicitat, en la lluita contra la tristesa o la recerca de la dignitat.”

Encara creient en la possibilitat d’una feina justament remunerada, somien amb una ciutat millor que els dóna l’oportunitat de portar una vida digna. Però és un somni que continua sent un somni, perquè viuen a la ciutat de la construcció i la moda. En un món insatisfactori, la desobediència i la mentida, per necessitat o per virtut, són la base de les relacions personals, actuen com a motor d’acció i donen els seus bons resultats.

L’insòlit espai escènic de Clàudia Vilà, voreja la genialitat per la seva original concepció, i aconsegueix immergir a l’espectador dins de l’acció. Un teatre transformat en bar i els quadres de la sala que fan referència a la nostra domesticació. Excel·lent resultat. Excel·lent també el so i vídeo de Pau Matas.

Alberto Díaz interpreta el paper del productor sense escrúpols, que enganya a qui calgui per aconseguir “petar-la” amb el programa pilot. Albert Prat i Lara Salvador són els dos actors que sense feina en el seu ofici, busquen sobreviure en un món que els hi dóna de tot, menys oportunitats. “Per mi n’hi ha prou que aquest cop ens paguin. Tots tres i l’autor omnipresent busquen el seu lloc. Unes interpretacions versemblants que ens han agradat molt.

SACARINA és la història de com el desig pot corrompre l’home, sobretot si l’entorn en què viu no només ho accepta sinó que ho exigeix.

SACARINA és al cap i a la fi una història de supervivència.

Un cafè, un piti i ens hi posem.

El nou bar de El Maldà estarà obert fins al 8 de març i SACARINA és una proposta que paga la pena viure-la.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Autor: Davide Carnevali

Traducció: Albert Arribas

Direcció: Sergi Torrecilla

Intèrprets: Alberto Díaz, Albert Prat, Lara Salvador

Escenografía: Clàudia Vilà \ Vestuari: La Ruta 40 \ So i video: Pau Matas \ Producció executiva: Maria G. Rovellò \ Producció: La Ruta 40

Idioma: català – Durada: 80 minuts

Deixa un comentari