– 156 –   Concert de l’OBC – FESTIVAL BEETHOVEN 250 IV – CONCERT PER A VIOLÍ  I LA TERCERA  (🐌🐌🐌🐌) – L’Auditori – (temp. 19/20 – espectacle 103) – 2020.02.16

FESTIVAL BEETHOVEN 250 IV (temp. 19/20 – espectacle 103)       

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón – 

Aquest diumenge passat dia 16, en el marc del Festival dedicat a Ludwig Van Beethoven, vam assistir al quart dels cinc concerts programats per l’OBC, aquest amb el títol de “Concert per a violí i la tercera”.

L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (l’OBC) dirigida pel seu principal director convidat Jan Willem de Vriend, ens ha ofert un programa integrat per dues peces de Ludwig Van Beethoven:

  1. Concert per a violí i orquestra en Re Major, op. 61 (1806) (🐌🐌🐌🐌🐌)

Aquest és l’únic concert del compositor per a aquest instrument. Estrenada el desembre del 1806 a Viena, va ser una obra sense cap mena de repercussió que va quedar oblidada. Va ser recuperada per Mendelssohn disset anys després de la mort del compositor. Ara, forma part important dels repertoris violinístics.

Aquest concert consta de tres moviments: Allegro ma non troppo, Larghetto i Rondó.

La solista d’aquesta peça ha estat la joveníssima violinista María Dueñas nascuda a Granada l’any 2002 i reconeguda amb nombrosos premis en concursos internacionals. Ha estat una interpretació absolutament magnífica que ens ha arribat a posar la pell de gallina i que ha merescut llarguíssims aplaudiments. Ens ha regalat un bis de Bach.

  1. Simfonia núm. 3 en Mi bemoll major, op. 55 “Heroica” (1803-1804) (🐌🐌🐌+🐚)

Una simfonia dedicada originàriament a Napoleó Bonaparte quan representava el Republicanisme de la Revolució Francesa, dedicatòria que el mateix Beethoven va retirar quan es va assabentar de l’autoproclamació de Napoleó com a emperador.

El títol inicial de “Sinfonia grande intitolata Bonaparte” va ser canviat per “Sinfonia eroica, composta per festeggiare il sovvenire di un grand uomo”.

Quatre moviments: Allegro con brio, Marcia funebre: Adagio assai, Scherzo: Allegro vivace i Finale: Allegro molto.

Aquesta simfonia està considerada com l’inici del romanticisme musical, trencant diferents esquemes de la simfonia tradicional, començant per la llarga durada de la peça.

Es va interpretar per primera vegada en públic el 7 d’abril del 1805, al Theater an der Wien de  Viena dirigida pel mateix Beethoven.

La interpretació d’aquesta peça per part de l’OBC, ha estat magnífica, malgrat que no ens ha arribat a emocionar com d’altres simfonies d’aquest compositor, que hem tingut la sort de poder escoltar aquestes darreres setmanes.

—————————————–

Leave a Reply