– 150 – Teatre – GAZOLINE (🐌🐌🐌) — Teatre Nacional de Catalunya – (temp. 19/20 – espectacle 097 – i RdP 043) – 2020.02.12

GAZOLINE (temp. 19/20 – espectacle 097 – i RdP 043)       

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón – 

Dimecres dia 12, a la Sala Tallers del TNC ha tingut lloc l’estrena a Barcelona de GAZOLINE de Jordi Casanovas dirigida per José Luis Arellano García. Una proposta de la Fundacions Edmond de Rothschild i la Fundació Teatro Joven que té per objectiu visibilitzar i fomentar la diversitat ètnica en les arts escèniques.

This slideshow requires JavaScript.

Nosaltres vam poder assistir a aquesta estrena en la funció matinal escolar, i el dia abans, dimarts dia 11, també a la roda de premsa de presentació de la que també us deixem l’àudio.

 

GAZOLINE és un text escrit l’any 2006, arran dels aldarulls produïts a l’extraradi de Paris durant la tardor del 2005. La mort de dos joves musulmans d’origen africà que escapaven de la policia en Clichy-sous-Bois, una comuna pobra de l’est de la capital gal·la, va originar una revolta que aviat es va expandir a altres ciutats franceses. Es van aixecar barricades i van cremar desenes de cotxes en tot el país.

Jordi Casanovas volia comprendre el perquè aquells joves protestaven amb tanta virulència. Però creiem que el text també el podríem rellegir en el context dels últims mesos a Catalunya, i reflexionar sobre per què algú necessita cremar un cotxe o cridar més del compte.

Com manifesta el seu autor, l’obra va quedar en un calaix fins uns anys més tard en què es va documentar amb llibres publicats sobre els fets,  la va revisar i traduir al castellà per enviar-la a Nova York a l’IATI Theater. Allà es va estrenar la primavera de 2017. L’abril de 2019 va ser estrenada a Madrid al Teatro Conde Duque, amb la companyia La Joven.

La Joven, companyia creada en 2013 per David Peralto i José Luis Arellano,  forma part d’un projecte teatral professional, nascut el 2012,  que uneix a professionals de les arts escèniques amb la comunitat docent i serveix com a espai professional per a joves artistes, tècnics i gestors culturals.

GAZOLINE és la història de cinc amics d’una banlieu (terme francès per anomenar els suburbis on es concentren els emigrants) de París que es reuneixen una nit per cremar el cotxe d’algú molt poderós. Són massa joves per ser adults i massa grans per seguir sent nens.

Des de fa uns dies, alguns incendis provocats en diversos indrets dels afores de París han destruït alguns vehicles. Els fills dels fills dels immigrants que van arribar sense res a França encara s’hi senten estrangers. Europa no els ofereix aquells valors que coronen la seva bandera. I els carrers i les notícies s’omplen d’un ambient que podria ser de revolució o de guerra, d’esperança o de desassossec. Un ambient que pot destruir il·lusions i amistats.

GAZOLINE està protagonitzada per cinc actors espanyols de pell de color negre; són fills o néts d’immigrants, però han nascut i estudiat a Espanya. Ells reivindiquen el seu dret a la igualtat d’oportunitats sobre els escenaris. Ells són Mard B. Ase (Naïm), Michael Batista (André), Maria Elaidi (Eunice), Prince Ezeanyim (Omar) i Delia Seriche (Christine).

… I a GAZOLINE ens trobem amb un text que parla d’anhels i pors, de persecucions i d’intolerància. Una proposta que ens parla de l’adolescència i la desigualtat social. És també una crítica als mitjans de comunicació que en alguns casos promouen la “creació d’aldarulls” o altres fets, per poder oferir-los en primícia.

Una posada en escena molt dinàmica propiciada per l’enorme empenta dels joves intèrprets assessorats coreogràficament per Andoni Larrabeiti. L’escenografia i vestuari és de Silvia de Marta, la música de Víctor Algora, la il·luminació de Juan Gómez-Cornejo (AAI) i la videoescena de Bruno Praena.

El resultat és una proposta reivindicativa, que ens parla d’uns joves francesos que estan disposats a fer el que calgui per sortir de la marginació a la qual estan “obligats” per qüestió d’origen i color de pell. Una marginació que els asfixia i talla de soca-rel tots els seus somnis.

Però, realment hi ha moltes diferències amb les realitats en que es troben els nostres actors??? Ho han pogut comentar al col·loqui que ha tingut lloc en acabar la representació amb tot el col·lectiu de joves estudiants que omplien la sala, i del que també us deixem l’àudio.

 

GAZOLINE estarà en cartell fins al 1 de març en sessions matinals de dimecres a divendres i las tardes de dissabtes i diumenges.

Autor: Jordi Casanovas

Direcció: José Luis Arellano García

Intèrprets: Mard B. Ase, Michael Batista , Maria Elaidi , Prince Ezeanyim,  Delia Seriche

Escenografia i vestuari: Silvia de Marta \ Il·luminació: Juan Gómez-Cornejo (AAI) \ Música: Víctor Algora \ Videoescena: Bruno Praena \ Coreografía: Andoni Larrabeiti

Idioma: castellà – Durada: 1h 20’

Leave a Reply