– 148 – Roda de premsa – LA ESPUMA DE LOS DIAS – Teatre Lliure – (temp. 19/20 – RdP 042) – 2020.02.10

RdP – LA ESPUMA DE LOS DIAS 聽(temp. 19/20 – RdP n潞 042)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

PerMiquel Gasc贸n

Aquest mat铆 he pogut assistir a la presentaci贸 de LA ESPUMA DE LOS DIAS, el pr貌xim espectacle que es podr脿 veure a l’Espai Lliure del Teatre Lliure de Montju茂c, del 12 al 23 de febrer. Es tracta d’un espectacle聽basat en la novel路la “L’脡cume des jours(1947), segurament la mes coneguda de l’autor franc猫s Boris Vian.

La directora i dramaturga Maria Velasco, ha creat una adaptaci贸 “no realista” d’aquesta novel路la, reescrivint un nou text, i dirigint aquesta posada en escena for莽a po猫tica i visual, d’una manera multidisciplin脿ria, on es fusionen text, dansa i m煤sica. Aquesta proposta ha tingut una excel路lent acollida al聽Teatro聽Espa帽ol聽de Madrid.

Georgina Oliva, directora de Programaci贸 i Continguts del Teatre Lliure, ha iniciat la presentaci贸 anunciant que aquest espectacle “obre un seguit de propostes de dones directores i dramaturgues que s’estrenen a Teatre Lliure“.

LA ESPUMA聽DE聽LOS聽DIAS聽parla de l’amor, la mort i la vida, a trav茅s d’una hist貌ria senzilla, en la qual la malaltia travessa una parella d’enamorats amb un tr脿gic final. Una malaltia que, com ha comentat Maria Velasco “entra de fet com un elefant dins d’una cristalleria, fent malb茅 tot el que est脿 al seu pas“. “Una mena de met脿stasi que circula des de les c猫l路lules de la protagonista a les c猫l路lules de la societat“.

Maria Velasco coneixia de jove la novel路la, per貌 en realitat l’ha redescobert en la seva plenitud, en l’edat adulta.

La proposta vol q眉estionar tamb茅 la forma de vida occidental i per aix贸 ens parla d’esdeveniments actuals, com poden ser les revoltes de les armilles grogues, o incl煤s fa refer猫ncia a l’incendi de Notre Dame, tot parlant dels problemes derivats de l’economia i la precarietat laboral. Maria Velasco creu que “la millor manera d’honorar un autor mort 茅s establir un di脿leg amb l’猫poca actual i amb la pr貌pia experi猫ncia per donar-li sentit“.

L’autor patia una malaltia cardiop脿tica i sabia que tenia els dies comptats. “Vian va sortir de la infantesa amb la crisi del 29, va canviar la vida d’enginyer per ser m煤sic de jazz i va tematitzar la mort amb un cert optimisme“.

Es tracta d’un espectacle h铆brid, tamb茅 per “escoltar”, ja que la m煤sica t茅 un valor important en la seva posada en escena, amb un repertori for莽a ecl猫ctic, que inclou des de m煤sica cl脿ssica fins a m煤sica rockera o electr貌nica, incloent-hi tamb茅 temes conegud铆ssims per qualsevol espectador, com el “Ne聽me聽quitte聽pas” de Jacques聽Brel.

Ha estat un proc茅s de creaci贸 for莽a llarg, ja que d’en莽脿 que van comen莽ar a fer la primera investigaci贸 sobre el tema, el treball ha durat a prop de tres anys.

Els int猫rprets de l’espectacle s贸n聽Miguel聽脕ngel聽Altet (Colin), Fabi谩n Augusto G贸mez (Chick), Lola Jim茅nez (Chlo茅) i Natalie Pinot (Alise); un repartiment que supera en edat a la dels personatges adolescents de la novel路la. “He buscat actors adults, per貌 que en el seu interior posse茂ssin encara un car脿cter adolescent“.

Com de costum us deixo aqu铆 l”脿udio de la presentaci贸 …

 

Leave a Reply