– 140 – Concert de l’OBC – FESTIVAL BEETHOVEN 250 – 2on – ONO DIRIGEIX LA CINQUENA – L’Auditori  (🐌🐌🐌) – (temp. 19/20 – espectacle 089) – 2020.02.02

FESTIVAL BEETHOVEN 250 – 2on (temp. 19/20 – espectacle nº 089)       

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón – 

Ahir diumenge dia 2 de febrer, i en el marc del Festival que l’Auditori dedica a Ludvig Van    Beethoven, vam assistir al segon dels concerts programats amb el títol “Ono dirigeix la cinquena”. Un concert que al nostre entendre va ser molt desigual i que per sort va finalitzar amb una de les obres més representatives de la música universal.

Ludvig Van Beethoven (Bonn 1770-Viena 1817) era descendent d’una família camperola belga. El seu avi va emigrar a Bonn el 1733 treballant com a director de l’orquestra del príncep elector de Colònia. Va tenir quatre fills, un d’ells el pare de Beethoven. Va contraure matrimoni amb una viuda, fet que no va comptar amb l’aprovació de la família. Ludvig Van Beethoven va ser el segon fill d’aquell matrimoni.

L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (l’OBC) dirigida pel seu director titular Kazushi Ono, ens ha ofert un programa integrat per les següents peces:

1 – Ludwig Van Beethoven

  • Coriolà, op. 62. Obertura (1807) (🐌🐌🐌)

Una versió musical de la tragèdia del líder romà, Cayo Marcio Coriolano, que escull la mort perquè no pot acceptar cap altra opció, davant la seva negativa a destruir Roma.

Va ser composta com a introducció musical a una obra del poeta alemany Heinrich Joseph von Collin a qui se la va dedicar. Aquesta peça va ser estrenada en 1807 en un concert privat.

2 – Ludwig Van Beethoven

  • “Ah, pèrfid!”  Ària per a soprano i orquestra, op. 65 (1795-1796) (🐌🐌🐌🐌)

Amb textos de Metastasio ens parla d’un personatge femení que ha estat abandonada pel seu estimat. Consta d’un recitatiu i una ària en dues parts, una de més lenta i una de més ràpida on la tragèdia inicial es transforma en pietat i resistència.

Ha estat magníficament interpretada per la soprano alemanya Michaela Kaune (Hamburg 1968). Una veu extraordinària.

3 – Hèctor Parra (Barcelona 1976)

  • Wanderwelle per a bariton i orquestra (2019) (🐌)

Amb text de Händl Klaus sobre els quaderns de conversació de Ludwig van Beethoven, aquesta peça és un co-encàrrec de l’Auditori amb la Philarmònica de Colònia. L’acord entre ambdues institucions ha permès que l’estrena absoluta hagi estat a Barcelona.

Segons llegim en el programa de mà es tracta d’un monodrama, escrit tant per a baríton i piano, com per a baríton i orquestra. En aquesta proposta Beethoven és el protagonista del llibret i la peça s’estructura en tres parts centrades en la vida quotidiana del compositor, la seva relació amb el seu nebot i els seus darrers mesos de vida.

Ha estat interpretat pel baix baríton alemany Ekkehard Abele.

Malgrat que som força partidaris que l’Auditori, programi obres contemporànies, i que també hem escotat composicions d’aquest autor que ens han agradat, aquest cop ens ha estat impossible connectar ni un segon. Sincerament, aquest cop mes que gaudir-lo, l’hem patit i desitjaven que arribes a la seva fi.

4 – Ludwig Van Beethoven

  • Simfonia núm. 5 en Do menor, op. 67 (1807-1808) (🐌🐌🐌🐌🐌)

Es tracta d’una de les composicions més conegudes i interpretades de la música clàssica i els seus primers compassos (el famós pa, pa, pa !!!), és sense cap mena de dubte, el fragment musical més popular de la història universal.

Estructurada en quatre moviments, inicia el primer moviment amb quatre notes que es repetiran de forma constant com a lligam dels quatre moviments: Allegro con brio –  Andante con moto – Allegro – Allegro

Beethoven va compondre aquesta peça en un moment personal ja marcat per la seva creixent sordesa, fet que l’havia fet entrar en un procés de “fúria creativa”.

Va ser estrenada al Theater an der Wien de Viena       dirigida pel mateix compositor en el mateix concert on va estrenar la Sisena simfonia. Un concert que va tenir quatre hores de durada.

Com és habitual, un concert magníficament dirigit i amb una OBC insuperable.

Si ús bé de gust, podeu escoltar el concert en la seva integritat a partir d’aquest ENLLAÇ de Catalunya Ràdio.

2 pensaments a “– 140 – Concert de l’OBC – FESTIVAL BEETHOVEN 250 – 2on – ONO DIRIGEIX LA CINQUENA – L’Auditori  (🐌🐌🐌) – (temp. 19/20 – espectacle 089) – 2020.02.02

 1. Imma C.

  Hola,
  doncs veig que no pensem el mateix pel que fa a Wanderwelle del compositor Hèctor Parra, vam anar a la prèvia que van fer dissabte a les 6 de la tarda, i ja la conversa entre ell i el lletrista ens va donar claus per escoltar Wanderwelle.
  Si que la música contemporània agrada en diferents intensitats, em sorprèn, vosaltres sempre oberts a nous llenguatges.
  Una de les coses que van dir per ells mateixos, a cada escolta s´observen matisos diferents.
  No coneixia l´Hèctor Parra i va mostrar passió, claredat, coneixement, apatia…

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Doncs nosaltres sí que coneixíem a Hèctor Parra, i hem escoltat diverses propostes seves precisament a l’Auditori. Gairebé totes ens han sorprès favorablement, però malauradament aquesta la vàrem trobar insuportable. Potser no teníem el dia.

   Respon

Deixa un comentari