– 133 – Voltar per la Literatura – ESCAPISME (🐌🐌🐌🐌🐌) de Marc Moreno – (temp. 19/20 – llibre nº 010) – 2020.01.29

ESCAPISME de Marc Moreno (temp. 19/20 – llibre nº 010)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba

Els que admirem en Marc Moreno com a escriptor, com a editor, i com a persona, esperàvem amb ganes aquest nou llibre, ESCAPISME, publicat per l’editorial Més Llibres, tres anys després de guanyar el VIII Premi Crims de Tinta 2017 amb “Temps de rates”.

Un llibre que té com a escenari els carrers del barri de la Verneda, que l’autor coneix molt bé, i ens explica la història d’un antiheroi, un “loser”, un “pringat”, l’Aitor, que amb només vint-i-cinc anys ha fet de l’apatia i de l’escapisme la seva forma de sobreviure.

Un llibre que comença d’una manera punyent, i no tant per les circumstàncies de l’accident de la mare, sinó per la reacció de l’Aitor davant de la porta tancada del box número 13 de l’hospital, on la mare ha estat duta d’urgències. Veiem de bon començament la incapacitat  del protagonista per enfrontar-se a una realitat que, de cop, se li ha tornat incerta.  I amb aquesta incertesa vital comença un relat asfixiant de les peripècies de l’Aitor per intentar sortir d’un malson que, tot just, acaba de començar.

Al voltant de l’Aitor, personatges com el seu amic Charly, el seu germà gran el Conejo, el pare drogoaddicte, fins ara absent de la seva vida, que torna a reaparèixer, la seva filla Alba, la mare de la seva filla, Sofi, el Fofo, el Moha … tots ells són peces defectuoses d’un trencaclosques condemnat als marges.

Una narrativa que m’ha atrapat, tant per la delicada i acuradíssima descripció dels seus personatges, que sents vius  i amb ganes de viure, malgrat l’exclusió social en la qual viuen, com pels girs de la mateixa narrativa que passa dels pensaments i diàlegs interns del protagonista, al relat dels fets i als comentaris que l’autor ens fa a nosaltres com a lectors.

Estructurat en capítols curts, plagats de diàlegs i descripció de situacions que ens ajuda a copsar les desestructures familiars i psicològiques en les que viu l’Aitor. Una persona que sempre ha viscut en present, que sempre ha tingut un plat a taula i que no sap com gestionar un canvi de rumb a la seva realitat. Les idees i decisions que pren per intentar encarar el seu futur, ens deixen, momentàniament, amb un ai al cor, i el sorprenent gir final ens ha deixat literalment noquejats.

Un llibre, al meu entendre magnífic, que de ben segur tindrà un llarg recorregut. Una novel·la plena d’autenticitat.

This slideshow requires JavaScript.

Dissabte passat, 25 de gener, vam tenir el plaer d’assistir a la presentació d’aquest llibre a “La Casa del Libro” de Passeig de Gràcia, on la Raquel Gàmez Serrano va actuar de presentadora. Us deixem l’àudio d’aquesta presentació.

 

Marc Moreno (Barcelona 1977) és periodista, escriptor i editor. Creador de l’editorial Llibres del Delicte, especialitzada en el gènere negre en català, i que ara ha obert una línia en castellà, amb el nom de “Delito”. Realitza també col·laboracions periodístiques.

És autor de “Cabdills” (2011), “Independència d’interessos” (2013), “Els silencis dels pactes” (2014),  “Contra l’aparador” (2015), “Temps de rates” (2017) a més de coautor de “La reina de diamants” (2014).

Títol: Escapisme
Autor: Marc Moreno
Editorial: Més Llibres
Data de publicació: Gener 2020
Pàgines: 216 

Leave a Reply