– 119 – Teatre – LO NUESTRO (🐌🐌🐌🐌🐌) – Sala FlyHard (temp. 19/20 – espectacle 076) – 2020.01.20

LO NUESTRO (temp. 19/20 – espectacle nº 076)       

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón – 

Ahir dilluns 20 de gener, a la Sala Flyhard vam poder gaudir d’una joia, l’òpera prima d’Eu Manzanares, “LO NUESTRO“, un text seleccionat per la mateixa sala entre un centenar de propostes presentades en la convocatòria 2019-2020.

Eugenia Manzanares havia escrit, fins ara, guions per a la televisió i el cinema i l’hem vist participar en muntatges com a actriu a “Estat decepció” en aquesta mateixa sala en 2018 o …     “Digue’m la veritat” al Museu Arqueològic dins del Grec 2015.

LO NUESTRO no és el seu primer text dramatúrgic, però si el primer que s’estrena en el circuit professional.

Fotografia de Roser Blanch

La petita Sala Flyhard, amb escenografia de José Novoa, s’ha convertit en el menjador de la família Guerrero Fernández, i els seus membres es preparen per celebrar la nit de cap d’any. Són una família del barri obrer, ja tenen la taula parada, el raïm a punt i es preparen per sentir les campanades. Tot llest per donar la benvinguda a un nou any, on esperen que canviï la seva sort. Cal valorar molt positivament que el sopar sigui “de veritat”, tan de veritat que ens hem quedat amb les ganes de menjar una croqueta o prendre una copa de cava …..

Els Guerrero Fernández són una família de baix estrat socioeconòmic que han de lluitar amb esforç, constància i entusiasme per tirar endavant.

La proposta està dirigida per Mercè Vila Godoy i els intèrprets són Paul Berrondo (el pare), Eli Iranzo (la mare), Pau Poch (el fill) i la mateixa Eu Manzanares que interpreta el paper de la filla.

Segons comenta la mateixa autora, una cosa tenia clar a l’hora d’escriure Lo nuestro i és que no volia victimismes. Volia fer una comèdia digna, on la denúncia social hi bategués subtilment. I penso que la millor manera de connectar amb la gent és a través de l’humor.

Una proposta que ens ha fet riure, amb unes magnífiques interpretacions dels quatre actors que donen frescor i credibilitat als papers que interpreten. Molt encertat l’espai sonor de Xavi Gardés i Mercè Vila Godoy.

Esplèndida la direcció i la posada en escena plena de veritat. Impagable el moment de la cançó d’Ana Belen “Abre la muralla”  o el karaoke amb la cançó “Lágrimas de amor”.

Però LO NUESTRO és també i sobretot, una obra que ens fa reflexionar.

Un sopar de família, on surten a la llum problemes i retrets que sembla que han esperat aquest moment per fer-se visibles, problemes laborals que afecten la convivència familiar, problemes del jovent que ha de treballar per poder estudiar o que no pot estudiar el que voldria per un tema econòmic. Potser l’acumulació de diferents temes de caràcter familiar, en tan petit espai de temps, podria semblar  exagerat, però creiem que els temes tractats en clau de comèdia, són molt més reals del que podria semblar.

Dues generacions amb visions diferents de la vida i dues llengües, català i castellà, que conviuen sense problemes en l’entorn familiar. Ens hem vist reflectits en molts moments.

La proposta estarà en cartell fins al 10 de febrer, però totes les entrades estan exhaurides.  Estem segurs que ben aviat es programarà de nou, ja que està destinada a ser un dels grans èxits d’aquesta temporada teatral.

Text: Eu Manzanares

Direcció: Mercè Vila Godoy

Intèrprets: Paul Berrondo, Eli Iranzo, Eu Manzanares, Pau Poch

Escenografía: Jose Novoa \ Vestuari: Zaida Crespo \ Disseny il.luminació i so : Xavi Gardés \ Espai sonor: Xavi Gardés i Mercè Vila Godoy \ Foto i video: Roser Blanch \ Producció executiva: Roser Blanch, Sergio Matamala i Clara Cols \ Premsa: Clara Cols \ Distribució i xarxes socials: Elisenda Riera

Idioma: català i castellà – Durada: 90 minuts

Deixa un comentari