– 115  – Roda de premsa – LA CASA DE LES ARANYES – Teatre Nacional de Catalunya (temp. 19/20 – RdP 032) – 2020.01.20

RdP – LA CASA DE LES ARANYES (temp. 19/20 – RdP nº 032)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Ahir dilluns 20 de gener, vàrem tenir un dia molt actiu teatralment parlant, ja que al matí vaig assistir a dues rodes de premsa (TNC i Akadèmia), i al vespre teníem entrades per la Sala FlyHard.

La primera roda de premsa va ser al vestíbul de la Sala tallers del Teatre Nacional de Catalunya, on es presentava LA CASA DE LES ARANYES de Paco Zarzoso.

Es tracta d’un text sorgit de l’encàrrec del Teatre Nacional de Catalunya i de l’Institut Valencià de Cultura. L’obra, amb autoria de Paco Zarzoso i direcció d’ell mateix i de Lurdes Barba. Una producció de les dues entitats mencionades, en una col·laboració poc freqüent en els darrers anys entre les dues comunitats que comparteixen la mateixa llengua, i que tots desitgem que es normalitzi a partir d’ara.

El text retrata amb una fràgil delicadesa la desolació d’unes vides distanciades del contacte amb la resta de la societat, i fortament marcades per les cicatrius que els lliguen als seus records més incòmodes.

A la vora d’un pantà s’alça un edifici mig abandonat, on durant força temps només hi han viscut algunes aranyes descomunals. El clima de la comarca va canviar absolutament quan la construcció de la presa hidroelèctrica va submergir en l’oblit el poble més proper. Des d’aleshores, els pocs habitants de la zona malden per superar la seva complicitat més o menys directa en la destrucció d’aquells paratges, mentre els caçadors furtius n’amenacen cada dia la tranquil·litat.

El director del TNC, Xavier Albertí, ha presentat als components de la taula d’aquesta proposta escènica, entre els que estaven els responsables de l’Institut Valencià de Cultura, la co-directora Lurdes Barba i cinc dels sis actors que formen part del cast de l’espectacle (tres  valencians i tres catalans). Paco Zarzoso no ha pogut estar present però Lurdes barba ens ha llegit unes paraules d’ell que li ha fet arribar.

Unes breus paraules per part de cada un dels actors, ens han intentat resumir cada un dels personatges, que veurem a escena en dues èpoques separades en el temps per set anys de diferència, amb un argument amb una certa intriga que no ens han volgut desvetllar massa. Els actors són Verònica Andrés, Francesc Garrido (absent a la RdP), Àgueda LlorcaRosa Renom, Pep Ricart i Santi Ricart.

En Xavier Albertí abans de donar per acabada la presentació ha volgut fer esment a la fascinant escenografia que ha dissenyat en Max Glaenzel, que de ben segur ens sorprendrà.

Us deixo com de costum l’àudio de la roda de premsa …

 

La proposta escènica es podrà veure del 22 de gener al 9 de febrer a la Sala Petita del TNC, i del 14 al 23 de febrer al Teatre Principal de València.

 

Deixa un comentari