– 109 – UNA SEMANA MÁS (🐌🐌🐌+🐚) – La Badabadoc (temp. 19/20 – espectacle 070) – 2020.01.16

UNA SEMANA MÄS (temp. 19/20 – espectacle nº 070)       

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón – 

Ahir dijous vam fer cap a La Badabadoc en la que era una estrena molt especial, ja que els directors de la sala, Àngel Grisalvo i Guadalupe Cejas tornaven als escenaris, després de deu anys de no fer-ho, sota la direcció d’Ana Scannapieco.

UNA SEMANA MAS és una proposta inspirada en l’univers literari de Raymond Carver amb dramatúrgia de Lisandro Penelas. Pren com a base un dels seus relats i episodis de la vida de Carver relacionats amb la beguda.

Raymond Carver (1938-1988) va ser un contista i poeta estatunidenc reconegut com un dels exponents del moviment literari anomenat “realismo sucio“. En els seus contes, lacònics, precisos, d’una continguda intensitat emocional, transforma la vida en literatura. Un escriptor capaç de transformar éssers desemparats i desolats, colpejats per la vida, en herois quotidians.

Lisandro Penelas, al que vam descobrir com a director a “El amante de los caballos”, que protagonitzava Anna Scannapieco, és ara dramaturg i actor en aquesta proposta. Una coproducció de Moscú Teatro (Buenos Aires) i La Badabadoc. Ha estat Lisandro la persona que ha animat a Guadalupe i Àngel a fer el pas per actuar de nou.

Segons llegim a la pàgina web de la companyia, Moscú Teatre sorgeix a partir de la necessitat de crear un espai de cerca i risc, que permeti al públic trobar-se amb materials que decideixen oferir-se i compartir-se per la seva singularitat poètica. El mateix Lisandro Penelas i Francisco Lumerman en són els directors  de la companyia, de la sala teatral i de l’escola.

La Badabadoc, com sabeu, un dels nostres espais de referència, és una sala de teatre i un espai de creació que ofereix a companyies petites la possibilitat de mostrar els seus projectes. Com comenten els seus impulsors, La Badabadoc són moltes hores invertides, un somni fet realitat, que va obrir les seves portes el febrer de 2015.

UNA SEMANA MAS ens parla de dos homes (Lisandro Panelas i Àngel Grisalvo) que es troben per atzar en una casa de rehabilitació per a alcohòlics als afores de Barcelona. Un lloc on no estan obligats a quedar-se. A escena, un músic (Ulises de Simone), un altre hoste de la casa que “parla” a través de la seva guitarra.

De mica en mica, els dos homes van intimant i esdevenen amics sense conèixer-se, s’expliquen la seva història i com hi han arribat a aquesta situació. Aviat serà any nou i podrien anar amb les seves dones o els seus fills, però no poden i potser no volen marxar. Saben que si se’n van, el malson tornarà a començar.

La visita d’una dona (Guadalupe Cejas) els farà tornar al present. Quant temps més pensen quedar-se? 

Quant temps és una setmana més?

UNA SEMANA MAS forma part del cicle de relats escenificats “Mentir para decir la verdad“, cicle dirigit per Lisandro Panelas, un encreuament entre la literatura i el teatre, on cada dos mesos es munta una obra nova inspirada en l’univers poètic d’un relat.

Com diu Lisandro Panelas, “Mentir para decir la verdadés el que fem els escriptors i els actors. Quina veritat? La de la nostra visió del món. Quina mentida? La de la ficció que ens permet posar-la en joc, en paper o en escena.

A Buenos Aires es va presentar aquesta peça amb un elenc d’actors argentins i ara s’ha fet una nova versió adaptada als actors que l’interpreten, en un procés creatiu que ells diuen … “exprés”, ja que la proposta s’ha aixecat en deu dies amb una dedicació de tres hores diàries.

Hem de dir que anàvem il·lusionats i al mateix temps encuriosits per veure actuar a “les ànimes” de La Badabadoc, en una faceta actoral, totalment desconeguda per nosaltres. I en entrar ens hem trobat amb una “altra sala”, amb una escenografia sorprenent, obra del mateix Àngel Grisalvo.

Brutal la interpretació de Lisandro Penelas i molt sorpresos per la qualitat del treball interpretatiu d’Àngel Grisalvo; molt bé també Guadalupe Cejas, en el seu petit paper; en resum, unes interpretacions que ens han fet gaudir del seu univers particular, malgrat l’enorme duresa del text.

Des d’aquí aplaudim aquesta iniciativa i els encoratgem a continuar per aquest camí.

UNA SEMANA MAS es podrà veure fins al dia 25 de gener. Paga la pena !!!!

Dramatúrgia: Lisandro Penelas

Direcció: Ana Scannapieco

Intèrprets: Ángel Grisalvo, Lisandro Penelas, Ulises De Simone, Guada Cejas

Disseny de llums: Soledad Ianni \ Disseny d’art i fotografía: Ángel Grisalvo \ Producció executiva: Cecilia Santos

Idioma: castellà – Durada: 50 minuts

Leave a Reply