– 100  – Roda de premsa – ALHAYAT o la suma dels dies – El Maldà – (temp. 19/20 – RdP 028) – 2020.01.10

RdP – ALHAYAT o la suma dels dies (temp. 19/20 – RdP nº 028)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Aquest passat divendres vaig poder assistir a la presentació que es va fer a El Maldà de        “ALHAYAT o la suma dels dies“, una proposta escènica de la companyia “La Viciosa”. Una creació de les germanes Foguet: Aura Foguet (direcció) i Laia Foguet (idea original).

Adrià Aubert (director de “Els Pirates Teatre”, cia. que administra El Maldà), ens presenta als components de la proposta que han pogut assistir a la roda de premsa, Georgina Latre (actriu), Moha Amazian (actor) i les germanes Laia Foguet i Aura Foguet (dramaturgues d’aquest espectacle).

La proposta escènica parteix d’una experiència pròpia viscuda en primera persona quan l’estiu del 2016 alguns membres de l’equip artístic (Laia Foguet i Georgina Latre ), van anar de voluntàries al camp de refugiats de Lagadikia (Grècia). L’actriu Georgina Latre durant aquests anys ha anat diverses vegades al camp de refugiats, i acumula uns 8 mesos de permanència en aquell camp, compaginant la seva feina d’actriu amb la de coordinadora del voluntariat.

L’espectacle ens parla d’una història d’amistat entre uns joves al camp de refugiats de Lagadikia (Salònica, Grècia), on la construcció d’una biblioteca portarà llum i vitalitat a la dura realitat de supervivència dels refugiats. Està interpretat per Georgina Latre, Manar Taljo i Moha Amazian i està inspirat en fets reals.

La dramaturga Laia Foguet, va ser la inspiradora inicial d’aquesta proposta, perquè creia que pagava la pena fer conèixer als espectadors ,des del món del teatre documental, aquesta realitat; ens comenta que “El camp de refugiats era un lloc ple de vida. Per això es diu Alhayat, que vol dir vida. Vam pensar en crear una biblioteca perquè s’oblidessin una estona de tot, perquè tinguessin un espai seu, allà res és seu“.

Les germanes Foguet volen mostrar com els refugiats estan permanentment esperant una solució que no arriba. Una espera que es fa eterna a un camp de refugiats sense informació, després d’haver fet el viatge més llarg i difícil de les seves vides. “No s’explica realment què passa quan arriben a Europa. No se’n parla. Els camps de refugiats a Europa són permanents“.

En l’espectacle es veurà tot allò que passa mentre no es fa res, des del punt de vista d’uns adolescents: les converses, els jocs, els desitjos i les il·lusions, i també la por, la impotència, i sobretot, la incertesa. “Els personatges Haidi i Samura representen tota la gent que hem conegut, comenta Georgina Latre.

Moha Amazian, que s’ha incorporat com a actor darrerament a aquest projecte, ens explica que ALHAYAT no només pretén explicar què passa, pretén que l’espectador visqui aquesta convivència i, sobretot, vol humanitzar els camps de refugiat.“. 

A l’espectacle es barreja català, àrab i anglès amb la intenció de mostrar la dificultat per comunicar-se, una de les situacions en la que es troben les persones que viuen als camps. Ens asseguren però que no serà cap dificultat pels espectadors, perquè s’ha buscat la manera de què tots els diàlegs siguin molt entenedors.

Però sobretot, l’espectacle ens parlarà de l’amistat i de persones que busquen la forma de fugir d’un lloc que només existeix pels que l’habiten.

Us deixo com de costum, l’àudio d’aquesta presentació …

 

La proposta es podrà veure a El Maldà del 15 de gener al 9 de febrer.

Deixa un comentari