– 094 – Voltar per la Literatura – BARCELONA NUA (🐌🐌🐌🐌) d’Amaranta Sbardella – (temp. 19/20 – llibre nÂș 008) – 2020.01.08

BARCELONA NUA d’Amaranta Sbardella (temp. 19/20 – llibre nÂș 008)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba

Deu contes on l’autora es posa en la pell de personatges d’algunes de les obres mĂ©s significatives de la nostra histĂČria literĂ ria,  i amb ells dibuixa un retrat diferent de Barcelona.

Gats, dracs, personatges de novel·la, prostitutes, ballarines, pintures, burgesos, anarquistes, …. conformen un grup de veus, que intercalats amb fotografies d’Emiliano Maisto, ens porta a conĂšixer una ciutat en constant canvi.

Un jove que estudia les grans obres de la literatura barcelonina s’adorm a la biblioteca, exhaust, i totes les seves fitxes d’estudi comencen a prendre vida: els personatges fugen de la sala per reviure una Barcelona oblidada i irremeiablement perduda.

Andrea, Petra Delicado, Clara BarcelĂČ, la Colometa, Pepe Carvalho, Biscouter i Charo, … rondant per la ciutat ensenyant-nos una Barcelona molt diferent de la imatge estereotipada a la que estem habituats.

Un llibre escrit a partir de referents literaris d’autors com Espriu, Eduardo Mendoza, Joan Sales, MercĂ© Rodoreda, VĂĄzquez MontalbĂĄn, Alicia Gimenez Bartlett, ….. i d’una pintura de Ramon Casas, on es barregen personatges, autors, espais i moments histĂČrics amb una recreaciĂł molt personal de l’autora.

Cada histĂČria estĂ  enfocada des d’un punt de vista diferent desprĂ©s d’una gran tasca de documentaciĂł. Un llibre que denota un coneixement profund de la histĂČria de la nostra ciutat.

Una passejada per les diferents Ăšpoques de Barcelona, des de la segona meitat del segle XIX fins a la ciutat contemporĂ nia envaĂŻda pel turisme, passant pel segle XX amb els bombardejos durant la guerra civil, la dictadura i l’arribada de l’any 2000. En paraules del periodista David Guzman, que prologa el llibre, “Una carta d’amor a la literatura de i sobre Barcelona no desproveĂŻda de tota la cĂ rrega crĂ­tica que necessita la ciutat.”

BARCELONA NUA ha estat publicada per l’Editorial Comanegra dins de la seva col·lecciĂł “Narratives” de la que en formen part “I, de sobte el paradĂ­s” de Nuria PerpinyĂ , “Mudances” de Gemma SardĂ  i “EscopirĂ© sobre la vostra tomba” de Boris Vian. Aquest Ă©s un llibre esplĂšndidament traduĂŻt per Marina Laboreo Roig.

Un llibre especial, molt personal, on les diferents veus qĂŒestionen la Barcelona que va perdent part de la seva identitat, i ens redescobreixen “Barcelonas” perdudes, una ciutat on fins i tot el drac del Parc GĂŒell decideix fugir fart de les selfies dels turistes que dia rere dia el visiten.

Amaranta Sbardella traductora a l’italiĂ  d’autors com Salvador Espriu (Sotto l’attonitta freddezza di questi occhi), Pep Puig (La vita senza Sara Amat), Eva Baltasar (Permagel)  i Joan Sales (Incerta gloria), ha viscut a Barcelona i combina la recerca literĂ ria amb la seva activitat com a editora.

És autora de diversos estudis sobre els mites grecs i les literatures ibùriques i recentment ha publicat “Il mostro e la fanciulla. Le riscritture di Arianna e del Minotauro nel Novecento”.

Actualment Ă©s professora visitant a la Universitat de Barcelona.

TĂ­tol: BARCELONA NUA

Autoria: Amaranta Sbardella – TraducciĂł al catalĂ : Marina Laboreo Roig

PrĂČleg: David Guzman

Editorial: Comanegra – Col.lecciĂł: Narratives

Idioma: catalĂ  – PĂ gines:176

Data de publicaciĂł: Novembre 2019

Leave a Reply