– 092 – Voltar per la Literatura – ELS IMPOSTORS de Pilar Romera (🐌🐌🐌🐌🐌) – (temp. 19/20 – llibre nº 007) – 2020.01.04

 ELS IMPOSTORS de Pilar Romera (temp. 19/20 – llibre nº 007)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba

He llegit d’una tirada ELS IMPOSTORS, l’última novel·la de Pilar Romera que ens parla de perdedors, una història d’amor, amistat, mentides i traïcions situada en la Barcelona de la postguerra. Ambientada a la ciutat comtal però plena de referències a la terra natal de l’autora, la comarca de la Ribera d’Ebre.

Situada l’any 1949, on al maig Franco visitarà la ciutat, coneixem una sèrie de personatges supervivents a la guerra, que hi han construït unes vides d’impostura. Una postguerra molt dura amb
racionament i repressió.

L’Albert Colom, que treballa en una impremta, és detingut per la brigada politicosocial, acusat de col·laborar en la impressió de propaganda antifranquista clandestina. És portat a la temuda
comissaria de Via Laietana i posteriorment a la Model.

A partir d’aquest fet coneixem la Dora Colom, en Miquel Alberich i en Bonaventura Puig i entre tots ells, el comissari Fuentes, de la vella escola, corrupte i addicte a les drogues.

Tots ells són supervivents. D’un bàndol i l’altre. Però també coneixem a Paco, un transformista del famós cabaret republicà La Criolla i que ara regenta una botiga de llibres de vell i fa de camell. Paco havia estat amant del primer marit de la Dora, un homosexual mort a l’Ebre.

Una novel·la molt ben documentada històricament i magníficament ambientada que ens apropa al món de corrupció imperant en l’època, on la supervivència a qualsevol preu era l’únic que importava. Un moment de la història està situat al camp de concentració d’Argelers fet que facilita a l’autora fer servir el recurs de la suplantació d’identitat.

ELS IMPOSTORS és una novel·la on es respira la postguerra, el racionament que va portar la fam a moltes famílies i que jo havia sentit explicar als meus avis, les llargues cues amb les cartilles de racionament a la mà, l’estraperlo per aconseguir alguns aliments bàsics, la manca d’esperança dels vençuts, la por.

Uns personatges complexos que actuen per instint de supervivència i bloquejats per la por a la denúncia i a la traïció. Uns personatges que desconfien els uns dels altres i viuen renunciant a tot allò en què creuen. Uns personatges que han d’oblidar un passat que s’escola per totes les escletxes.

En resum, una magnífica novel·la que ens fa sentir que, en casos extrems, tots podem ser uns impostors.

Pilar Romera (Riba-roja d’Ebre, 1968) llicenciada en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona, on treballa. És historiadora però no escriu novel·la històrica.

Aquesta és la quarta novel·la de l’autora després de “L’esperit de vidre” (1993, X Premi de Ribera d’Ebre de narrativa), “Dins la boira” (1997) i “Li deien Lola” (2016).

En 2017 va participar en el llibre col·lectiu “L’Ebre, un riu literari” i en 2019 en el llibre de contes “Assassins de l’Ebre” de l’Editorial Llibres del Delicte.

Títol: Els impostors

Autoria: Pilar Romera

Editorial: Columna

Idioma: català – Pàgines: 334

Data de publicació: Setembre 2019

Deixa un comentari