– 091 – Teatre – ÀNSIA (CRAVE) (🐌🐌) – Sala Atrium (temp. 19/20 – espectacle 060) – 2020.01.03

ÀNSIA (CRAVE) (temp. 19/20 – espectacle nº 060)       

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón – 

Fa més de deu mesos que vam assistir a la roda de premsa de presentació d’aquesta proposta que aleshores no vam poder encabir a la nostra agenda. Ara, amb motiu de la seva nova programació hem fet cap a la Sala Atrium per veure ÀNSIA (CRAVE), un text de Sarah Kane (1971-1999) dirigit per Loredana Volpe (Caracas 1990).

Vam sortir de la sala descol·locats, la complexitat del text i la posada en escena ens ha deixat força trasbalsats, no perquè les interpretacions d’Anna Casas (C), Chap Rodríguez Rosell (A), Xavier Pàmies (B) i Patrícia Mendoza (M) hagin estat malament, ni per la música en directe interpretada per Alvar Llusá-Damiani, sinó perquè hem sortit amb la sensació de no haver estat a l’altura i no haver sabut captar el missatge de tot plegat.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Els cinc personatges indefinits, quatre veus identificades per una lletra,  que interaccionen amb frases fetes, paraules repetides, converses tallades, idees expressades en veu alta, desitjos, pors,  dolors, desesperació, .… i la cinquena veu, un violí que també “parla”.

Moviments continuats, sincopats, nerviosos. Llum i foscor. Temes com l’anorèxia, la violència, l’abús sexual, el desig de ser mare, l’incest o el suïcidi són tractats en el text de l’autora i van sorgint com peces en un trencaclosques.

Una proposta que es caracteritza per una absència d’un diàleg seqüenciat entre els personatges i que es converteix en  una representació no lineal i sense escenes que emmarquin una història.

A Ànsia (Crave) quatre veus es pregunten, s’acusen i es busquen com a eriçons a la recerca de calor. Quatre monòlegs entrellaçats reverberen com un ressò de cadascun, esperant desesperadament una resposta. Una resposta que no arriba.

A, B, C i M semblen comunicar-se com si fossin una sola veu que sorgeix salvatge des de la foscor, com un monstre incomprès i solitari que demana amor des del centre del món sense que la seva queixa sigui escoltada.

ÀNSIA, va ser l’últim text que va escriure Sarah Kane abans de suïcidar-se i per aquesta ocasió  ha estat traduït per Chap Rodríguez Rosell, traducció que segons va comentar, ha volgut fer buscant el sentit real del què el text vol expressar, intentant en tot moment veure-ho com una gran partitura musical on la importància recau en el ritme de les rèpliques de les veus.

Les interpretacions han estat molt intenses i en alguns moments contundents, especialment la de Chap Rodríguez quan parla successivament amb tots els altres intèrprets, i després ens interpel·la directament a nosaltres, els espectadors.

La direcció de Loredana Volpe, trencadora i de risc vol destacar el clam de l’autora al buit i la foscor “la relació amb l’altre, com més propera més dolorosa és, però també patirem el dolor i l’angoixa de la solitud en aïllar-nos”.

Contundent i potser una mica llarg, el recurs de deixar la sala a les fosques per potenciar la paraula i fer que sigui el text l’únic protagonista.

Una proposta arriscada que malauradament a nosaltres no ens ha satisfet, però que no podem deixar de titllar d’interessant i sorprenent.

Dramatúrgia: Sarah Kane

Traducció: Chap Rodríguez Rosell

Intèrprets: Anna Casas, Chap Rodríguez Rosell, Xavier Pàmies, Patrícia Mendoza

Música en directe i espai sonor: Alvar Llusá-Damiani

Direcció: Loredana Volpe

Ajudant de direcció: Xavier Pàmies \ Assessoria teòrica: Marta Tirado \ Il•luminació: Daniel Gener \ Concepte de l’escenografia: Cia. La Salamandra \ Assessoria: Jordi Bulbena \ Disseny de vestuari: Loredana Volpe \ Fotografia: Manuel Romero \ Disseny gràfic: Loredana Volpe \ Teaser: Shasta Daisy Produccions i Cia. La Salamandra \ Producció: Cia. La Salamandra

Idioma: català – Durada: 55 minuts

Deixa un comentari