– 084 – Teatre – PARA MI SOS HERMOSA (🐌🐌🐌🐌) – La Badabadoc (temp. 19/20 – espectacle 054) – 2019.12.15

PARA MI SOS HERMOSA (temp. 19/20 – espectacle nº 054)       

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón – 

La Badabadoc està immersa aquest mes de desembre en el Festival CATBASUR, un nou festival internacional de teatre unipersonal nascut per donar suport i promocionar la producció teatral realitzada a Catalunya i mostrar algunes de les millors produccions de l’off de Buenos Aires i Amèrica del Sud. De la unió d’aquests tres indrets neix la denominació del Festival CATBASUR. Aquesta és la seva primera edició.

Un Festival instrumentat en dues fases, una primera del 2 al 13 de desembre on 4 obres han competit per obtenir el premi, consistent en una residència i temporada a la Sala Moscú teatro de Buenos Aires. Aquest premi l’atorgarà un jurat. Un segon premi atorgat pel públic que consistirà en una temporada a La Badabadoc.

Les 4 obres que han concursat, tot oferint dues representacions a la sala, han estat:

Mirta en espera amb Angela Palacios, proposta  que nosaltres vam veure al Teatre Llantiol en 2016. (vegeu la ressenya)

El asesino imprevisto” amb Albert Requena que nosaltres vam veure en aquesta mateixa sala en 2017 en la seva versió en català. (vegeu la ressenya)

Migrante” amb Juan Pablo Mazorra que vam veure a la Vilella en 2018, sala que per cert i malauradament acaba d’anunciar el seu tancament. (vegeu la ressenya)

Cándida” amb Ana Tamayo que vam veure a la Sala Fènix en 2018. (vegeu la ressenya)

La segona part del Festival del 14 al 30 de desembre ha programat dues obres argentines en qualitat de convidades al Festival, “Para mi sos hermosa” i “El amante de los caballos” amb Anna Scannapieco que vam veure en aquesta sala en 2018. (vegeu la ressenya)

Aquest passat diumenge doncs, vam fer cap a La Badabadoc per veure l’única proposta programada que encara no havíem vist, … es tracta de la peça PARA MI SOS HERMOSA escrita i interpretada per Paula Ransenberg i dirigida per Marcelo Nacci.

Un espectacle que porta ja set temporades en cartell a diferents teatres a l’Argentina o Mèxic i ha guanyat diversos premis.

Ambientada en el món de la faràndula hongaresa dels anys 40 del segle passat, el mag Harry Vansky està realitzant un truc d’escapisme que consisteix a romandre sota l’aigua, tancat dins d’un bagul. Acabat el número, Harry no apareix i ningú sap si el bagul està buit o ell és a dins. No saben si ha fugit o està mort. I el bagul només es pot obrir des d’endins.

L’obra ens mostra el punt de vista de les dones que han tingut una relació personal o professional amb el mag, les seves assistents siameses Trixie i Lizzi, la seva aprenent, la seva dona, la seva amant “la magnètica”, la perfumista i finalment la seva neta.

Paula Ransenberg és docent, directora i actriu i ens ha sorprès gratament amb la seva interpretació dels set personatges de l’obra, la seva enorme versatilitat, els canvis de veu i els de vestuari a una velocitat a vegades increïble. Amb una gran presència escènica Paula aconsegueix fer versemblants tots els seus personatges, i els hi dóna personalitat pròpia.

Un text que segons la mateixa autora, parla de la màgia, la soledat, la il·lusió i l’amor. La pèrdua és el principal desencadenant de la història que provoca reaccions diferents en les dones que havien considerat al mag com a part i motor de les seves vides. Coneixem a Harry, el personatge absent, a través de les seves dones.

Una magnífica posada en escena amb escenografia i vestuari d’Alejandro Mateo, un vestuari adequat a cada un dels personatges. La direcció de Marcelo Nacci imprimeix un ritme endimoniat a la peça concatenant les històries sense respir.

Una interpretació sensacional de Paula Ransenberg que ens mostra una amplia gamma de matisos i una enorme capacitat de connectar amb el públic.

Es podrà veure a La Badabadoc fins al 22 de desembre.

This slideshow requires JavaScript.

Dramaturgia i interpretació: Paula Ransenberg

Direcció: Marcelo Nacci

Escenografía i vestuari: Alejandro Mateo \ Disseny sonor: Emiliano Álvarez \ Disseny il.luminació: Fernanda Balcells \ Producció executiva: Juan Zuluaga Bolivar \ Assessoria màgica: Daniel Garber \ Premsa: Marisol Cambre \ Fotografía: Alejandro Ojeda \ Disseny gràfic: Alejandro Ojeda i Miguel Israilevich

Idioma: castellà – Durada: 60’

Leave a Reply