– 080 – Voltar per la Literatura – L’AROMA DEL TEMPS — de Núria Pradas (🐌🐌🐌🐌) – (temp. 19/20 – llibre nº 006) – 2019.12.14

L’AROMA DEL TEMPS de Núria Pradas (temp. 19/20 – llibre nº 006)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba

Aquesta és una novel·la sobre el món del perfum, que a través de les seves pàgines ens endinsa en un món desconegut, ple d’aromes, de la mà del seu protagonista, Pablo Soto al que acompanyarem una bona part de la seva vida.

La novel·la comença a Barcelona l’any 1916; Pablo Soto es queda orfe als onze anys i ha de viatjar, en temps de la Gran Guerra, fins a Grasse, la ciutat francesa capital del perfum, on viurà amb els seus oncles i cosí.

A França en Pablo no només hi troba l’acolliment i el caliu d’una família, sinó que té l’oportunitat d’endinsar-se en el món de la perfumeria sota el mestratge del gran perfumista franco-rus Ernest Beaux, amb qui coneixerà Coco Chanel. És el moment de la creació d’un perfum que farà història: Chanel Nº 5.

L’AROMA DEL TEMPS ens porta des de Grasse a París i a la Barcelona de la postguerra, acompanyant Pablo, que aconseguirà l’èxit després de superar molts entrebancs. Un narrador omniscient ens explica el món d’en Pablo, el seu amor impossible, la seva passió per un ofici que descobreix de mica en mica i les seves relacions personals que s’entrecreuen amb les professionals.

Núria Pradas ens explica una història tan versemblant, que podria ser totalment real. Integra en el relat el procés creatiu real d’un perfum, amb Coco Chanel i Ernest Beaux, i aconsegueix endinsar-nos en un món fascinant.

Copsem que un perfum té vida pròpia, ànima, una aroma que el defineix i et porta a altres realitats: recordar l’olor del mar, o d’un pastís, o l’olor de la pluja …. diferenciar un perfum que sigui innocent d’un perfum que sigui atrevit …. arribar a saber quin és el perfum que s’adiu amb la teva personalitat i amb la teva pell …. i entendre que pot haver-hi un perfum per a cada moment.

Al final del llibre la Núria Pradas recull els perfums de la novel·la amb dades de l’any de creació, “l’home nas” el creador, i les notes que el caracteritzen (notes de sortida, cor i fons).

Presenta uns personatges molt humans que evolucionen amb la novel·la al voltant de la vida de Pablo, que és en tot moment el fil conductor. Amb una narrativa molt fluida i senzilla és un llibre, estructurat en capítols curts, de lectura pausada, fortament evocadora i sensorial.

Núria Pradas va néixer un primer de setembre del 1954 al barri del Poblenou de Barcelona. Llicenciada en Filologia Catalana va donar classes de català i a Sant Feliu de Llobregat, on es va establir, va començar a fer teatre amateur. El 1994 escriu la seva primera novel·la “Sol d’hivern” i va ser l’any 2006 quan va deixar de donar classes per dedicar-se exclusivament a la literatura.

Ha centrat la seva producció literària en la narrativa infantil i juvenil, i no va ser fins a l’any 2012 que va iniciar la nova etapa d’escriptora de llibres per a adults.  En aquesta etapa ha publicat: “La noia de la biblioteca” (2014), “Somnis a mida” (2016) (podeu veure la nostra ressenya), “La pintora del barret de palla” (2017) i “L’aroma del temps” (2018).

Títol: L’aroma del temps

Autora: Núria Pradas

Editorial: Rosa dels Vents – Data de publicació: Abril 2018

Idioma: català – Pàgines: 412

Deixa un comentari