– 077 – Voltar per la Literatura – EL FAR (🐌🐌🐌🐌) de Maria Carme Roca – (temp. 19/20 – llibre nº 005) – 2019.12.13

EL FAR de Maria Carme Roca (temp. 19/20 – llibre nº 005)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba

Amb aquesta novel·la, l’escriptora Maria Carme Roca, va obtenir el Premi Prudenci Bertrana 2018.  EL FAR és una novel·la centrada en l’àmbit de la família Vidal, però amb el rerefons històric del far que estava situat en un dels indrets més interessants del nostre país, l’illa de Buda a la desembocadura de l’Ebre.

Un viatge d’emocions en el temps i en l’espai on el far, ja desaparegut, és un personatge més de la novel·la. Una acció situada a les terres de l’Ebre.

Durant una festa familiar, la celebració del centenari de l’Agustí Vidal, la seva néta    Diana constata que la seva mare, la Cinta, no és la persona que sembla. Quin és el secret que amaga? La Diana creu que ha arribat el moment de treure’n l’entrellat i plantar-li cara.

Agustí Vidal, l’avi de la Diana, és un home de mal caràcter, vidu, que viu amb la seva filla Tònia, la germana gran de la Cinta. Un home que com que no va aconseguir la dona que estimava va allunyar la seva família de la dels Safont.

A partir de l’àlbum de fotos que ha preparat el seu nebot per l’aniversari de l’avi, la Diana bussejarà en els orígens familiars en l’Illa de Buda, on descobrirà la relació de la seva mare amb el seu oncle i altres secrets de la família, la història de la qual va unida a l’illa i al seu far. Un far, un gegant de ferro, el més alt del món quan es va construir l’any 1864, que va acabar engolit per les aigües, a causa de la regressió del Delta, l’any 1961.

En aquest llibre, Maria Carme Roca utilitza el recurs de donar veu als morts “moltes persones que han traspassat els encantaria dir coses que no van poder dir”, i són veus que es van intercalant a la novel·la quan els personatges vius parlen d’ells, com si d’alguna manera haguessin estat invocats.

Al llibre també hi apareixen persones reals com Guillermo Borés, actual propietari de l’Illa de Buda, Manolita Cabezas, la filla petita de l’últim faroner que va haver de marxar el 1938, o Pilar Cugat, “la jueva de Tortosa”. Una obra que la mateixa autora ha definit com una història d’amor i d’intriga sobre una nissaga familiar al voltant del protagonista central, el far de l’illa de Buda.

Una història coral amb diferents generacions de la família, vius o morts i on l’autora també aprofita per parlar de la necessitat de protegir el Delta, en relació a la pujada del nivell del mar o l’impacte dels embassaments, i les conseqüències sobre els habitants de la zona.

Un llibre ben escrit i ben documentat que m’ha fet tornar a passejar pel Delta de l’Ebre, un dels llocs de Catalunya on ens trobem “com a casa”.

María Carme Roca va néixer al Barri Gòtic de Barcelona el 21 de novembre de 1955 i és historiadora i filòloga. Exercí la docència com a professora d’història i de llengua catalana durant dotze anys. Des de l’any 1997 es dedica professionalment a l’escriptura amb la publicació del seu primer llibre, la novel·la juvenil “Qui és el penjat?“.

Ha desenvolupat un estil propi i ha publicat quasi una seixantena de llibres adreçats tant al públic infantil i juvenil com al públic adult. La seva obra per adults sol ambientar-se en èpoques històriques diverses i podem destacar “El darrer buit” (1997), “El pont de fusta” (2004), “Intrigues de palau” (2006), “El monestir proscrit” (2008), “Barcino” (2009) o “Escollida pels déus” (2011).

EL FAR” és la tercera novel·la ambientada al segle XX, després de “A punt d’estrena” (podeu llegir la ressenya en aquest blog) i “La noia del club” publicades en 2017.

Títol: El Far

Autora: Maria Carme Roca

Editorial: Columna – Data de publicació:Novembre 2018

Idioma: català – Pàgines: 340

Deixa un comentari