– 067 – Roda de premsa – REISEFÜHRER – Teatre Lliure – (temp. 19/20 – RdP 024) – 2019.12.03

RdP – REISEFÜHRER (temp. 19/20 – RdP nº 024)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Aquest matí al Teatre Lliure de Montjuïc, en roda de premsa s’ha presentat la nova proposta,  que La Ruta 40 presentarà a l’Espai Lliure; es tracta de REISEFÜHER que es podrà veure des del 13 de desembre fins al 12 de gener de 2020.

Com segurament sabreu per voluntat del Teatre Lliure, La Ruta 40 ha estat convidada a ser la responsable de la programació de l’Espai Lliure, durant aquest primer semestre de la temporada 2019/20; han programat fins a 5 espectacles, entre els quals dos dels seus treballs: han recuperat CÚBIT (text de Josep Maria Miró), que ja s’havia pogut veure en aquesta mateixa sala al maig del 2017 … i aquest REISEFÜHER, un espectacle de nova creació conjuntament amb Ferran Dordal.

This slideshow requires JavaScript.

Una proposta que vol parlar del TURISME com a fenomen global (des de la visió del turista), a partir d’experiències pròpies d’alguns membres de la companyia. Ha estat un treball de creació relativament curt, d’uns 3 mesos d’investigació i de recopilació d’anècdotes que han viscut ells mateixos, que posteriorment s’han transformat en una sèrie de peces d’una mena de trencaclosques, ja que en cada representació es podran incloure o no, o en tot cas modificar el seu ordre, per aconseguir una lectura de diferents capes.

Volíem parlar de viatges i hem acabat fent un espectacle sobre el turisme“, ha explicat el dramaturg i director de la proposta, Ferran Dordal durant la presentació. Malgrat que la majoria de peces està constituïda per experiències dels tres intèrprets: Alberto Díaz, Albert Prat i Sergi Torrecilla, també s’han volgut incloure cites recollides d’alguns llibres, revistes o guies de viatges i d’entrevistes amb guies turístics.

Entre els intèrprets, durant la presentació,  s’ha estat discutint durant la diferència entre el que significa ser “viatger” o ser “turista”, fent una sèrie d’afirmacions amb les que potser no estic totalment d’acord, perquè personalment crec, que no tot pot ser blanc o negre i entremig solen haver-hi molts matisos.

Mèxic, La Ruta 66, Nova York, Grècia o el Japó són alguns dels indrets on ens transportarà l’espectacle.

REISEFÜHER és una creació constant, amb una estructura de relat mòbil i sense text fix,  i de la mateixa manera l’espai escènic també es construirà a mesura que el relat es va desenvolupant.

No es farà participar als espectadors activament durant l’espectacle , malgrat que s’intentarà posar-los un mirall davant seu, perquè s’adonin de les seves pròpies contradiccions, … per una banda, ser molts crítics amb tot el que significa el “turisme” i per l’altra desitjant que arribi ben aviat les vacances per poder viatjar i viure experiències diferents de les del seu entorn i també veure paisatges nous que li treguin de la rutina.

Fa molts anys que el fet de “viatjar” es feia per pura necessitat, … o en tot cas com a investigació per escriure relats; actualment per les persones que tenen les seves necessitats cobertes, … “viatjar· s’ha convertit en un senyal d’estatus. El que cert és que únicament poden fer “turisme” algunes societats del primer món, que tenen la facilitat de poder viatjar a gairebé a qualsevol lloc del món, sense traves ni impediments polítics … i d’aquestes societats, els que tenen la sort de posseir un suficient estatus econòmic.

This slideshow requires JavaScript.

Com faig habitualment, us deixo l’àudio de la presentació

Leave a Reply