– 063 – Teatre – ÓRDAGO A LA GRANDE (🐌🐌🐌) – Teatre Nacional de Catalunya (temp. 19/20 – espectacle 038) – 2019.11.29

ÓRDAGO A LA GRANDE (temp. 19/20 – espectacle nº 038)                                     

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón – 

Ahir divendres dia 29 vam fer cap a la Sala Tallers del TNC per veure la primera producció pròpia del Festival Simbiòtic en la seva quarta edició. Un festival que es referma com a primer festival d’arts escèniques “accessibles”.

A l’entrada de la Sala Tallers, ens vam trobar una curiosa exposició de “nassos” i olors, anomenada “NASEVO” que està realitzada per un artista sord, Ernesto Ventós, que ha desenvolupat el seu art d’aquesta manera tan peculiar. Ernesto és creador d’essències i col·leccionista d’art relacionat amb el perfum.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Aina Pociello MasAna Candela Campello són les codirectores del Festival i, tal com van fer a la roda de premsa del passat dimarts, abans de començar la representació, ens presenten breument la producció ÓRDAGO A LA GRANDE.

En aquesta obra sis persones es troben dins un ascensor que per causes desconegudes queda aturat. Les seves reaccions són diverses i de mica en mica apareix l’angoixa i la por i l’absoluta convicció del fet que es tracta d’un accident i han de morir.

En els últims minuts, donen pas als seus instints més primaris i acaben la seva vida amb una orgia.

Dirigida per Arantza López i Vero Cendoya, coautores de la dramatúrgia, ens expliquen l’actitud d’aquestes sis persones davant la mort i el seu balanç dels èxits i fracassos acumulats al llarg de les seves vides.

Tota la segona part de l’acció té lloc en una sala de vetlles.

«Fer un órdago» és un envit en el qual un jugador de mus aposta el joc complet i arrisca tot el que té. Si surt bé, guanya la partida.

Qui s’atreveix a assumir el màxim risc? Qui s’atreveix a tirar un órdago?

Tal com ens comenten al col·loqui (us deixem l’àudio), que té lloc un cop acabada la representació, el projecte ha nascut d’un encàrrec i el procés de creació ha estat col·lectiu, un procés on han participat els sis intèrprets amb i sense diversitat funcional.

Ainhoa García, Anna Morancho, Edgar Murillo, Èlia FarreroPadi Padilla i Xavier Teixidó han realitzat una bona tasca i ens han ofert una proposta on s’ha integrat amb naturalitat el llenguatge de signes.

Molt millor la part coreografiada, on es veu la mà de les dues directores que són del món de la dansa, molt per sobre que la part parlada, on creiem segons el nostre parer, que els diàlegs estan potser mancats de força i contingut.

Una bona proposta que mostra que la integració d’actors amb i sense diversitat funcional és possible i, que tal com comenta l’Edgar Murillo, “hauria de sortir de l’aixopluc del Festival Simbiòtic per integrar-se plenament en la programació normal de qualsevol teatre, sense que fos notícia“.

Tal com llegim en el programa de mà, “ens trobem en un procés irrefrenable d’entendre que les arts escèniques han de transcendir el seu caràcter exhibidor per convertir-se en motor de cohesió social i en generador d’experiències“.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Dramatúrgia i direcció : Arantza López i Vero Cendoya 

Amb : Ainhoa García, Èlia Farrero, Anna Morancho, Edgar Murillo, Padi Padilla,  Xavier Teixidó

Producció: We Act

Idioma: català i castellà – Durada: 65’

Deixa un comentari