– 055 – Roda de premsa – AJUTS A LA CREACIÓ – CARLOTA SOLDEVILA – Teatre Lliure (temp. 19/20 – RdP 019) – 2019.11.25

RdP – AJUTS A LA CREACIÓ – CARLOTA SOLDEVILA (temp. 19/20 – RdP nº 019)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Ahir dilluns al matí vam estar convocats a una roda de premsa al Teatre Lliure de Montjuïc, per anunciar-nos la posada en marxa del seu programa de residències artístiques per la temporada 19/20, sota el nom d'”Ajuts a la creació Carlota Soldevila“.

La direcció del teatre, ha volgut reconèixer l’enorme a tasca feta per l’actriu i co-fundadora del Lliure, Carlota Soldevila, en el centenari del seu naixement. És precisament per això, que presidia la sala un petit cotxe, semblant al que la Carlota utilitzava durant els anys 70 del segle passat, al que li tenia una gran estima, perquè per ella era una mena de símbol de la seva independència i llibertat.

Juan Carlos Martel Bayod, director del teatre, ha afirmat que “Cal dotar de recursos econòmics, espai i temps de creació els artistes, perquè puguin desenvolupar-se i expressar-se lliurement“.

1 – En el marc dels Ajuts a la creació, Carla Rovira, l’artista resident del Lliure durant aquesta temporada, el proper dijous 5 de desembre, estrena el seu nou espectacle “POSARÉ EL MEU COR EN UNA SAFATA“. Un projecte d’investigació documental sobre la mort, que es podrà veure a la sala Fabià Puigserver de Montjuïc fins al 22 del mateix mes.

En paraules de la creadora, “l’espectacle parla de com encarem la mort com a societat i com a individus“. El resultat que es mostrarà al públic recull les experiències de la mateixa creadora, dels membres de l’equip artístic, com també de metges d’urgències, infermers de cures pal·liatives, astrofísics, etc. en contacte permanent amb la mort.

2 – Per altra banda, de l’11 al 22 de desembre, l’entrada a l’espectacle de Carla Rovira donarà accés també a TURBA, el work in progress de la companyia resident Mos Maiorum, que culminarà durant el 2020 en forma d’espectacle. El projecte s’articula en dues parts: Anatomia d’una turba, dissecció escènica de la recerca feta, i Proposta escènica: Turba, amb participants.

Com han explicat els seus integrants, el projecte neix de l’auge dels populismes, del creixement de l’extrema dreta a Europa i les mobilitzacions i protestes ocorregudes a Llatinoamèrica, Hong Kong i Catalunya avui dia. “Els individus som una ficció, sempre actuem i prenem decisions en grup. Sempre.“, ha conclòs Ireneu Tranis, de Mos Maiorum.

3 – El programa de residències artístiques també inclou una instal·lació-homenatge a la cofundadora del Teatre Lliure Carlota Soldevila – La instal·lació Carlota Soldevila: “discreció, compromís i llibertat” es podrà visitar del 5 al 22 de desembre al vestíbul del Lliure a Montjuïc.

Es tracta d’una peça sonora que recull el testimoni de companys seus com Albert Boadella, Imma Colomer, Guillem-Jordi Graells, Domènec Reixach, Toni Sevilla i Mercè Sindreu, amb l’objectiu de divulgar la figura de la que va ser una peça clau de la institució, dels Joglars i del teatre en general a Catalunya.

La instal·lació és un cotxe, un Renault 5 de l’època. “El cotxe subratlla el caràcter emprenedor i la independència que caracteritzava la Carlota Soldevila, molt envejables per a una dona als anys 70“, ha explicat Georgina Oliva, adjunta de direcció del Teatre Lliure.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

4 – L’ampli programa compta també amb les residències creatives d’intercanvi que es faran en col·laboració amb la Hammana Artist House del Líban:

    • D’una banda, la fotògrafa libanesa Myriam Boulos aterra a Barcelona per treballar en el projecte (Aphrodytes), sobre els models binaris del gènere imposat avui dia.
    • D’altra banda, Joan Aguiló i Catalina Inès Florit fan Herois Anònims, un treball sobre la identitat local a través de l’art en l’espai públic i la implicació dels veïns.

5 – En darrer terme, el programa de residències inclou el projecte Creadors EN RESIDÈNCIA, un programa de l’Institut de Cultura de Barcelona destinat a alumnes de secundària en què el Lliure participa per segon any consecutiu i que enguany coordina Magda Puig.

Com de costum us deixo l’àudio d’aquesta presentació …

Deixa un comentari