– 049 – Teatre – MATEIX DIA. MATEIXA HORA. MATEIX LLOC (🐌🐌🐌) – Teatre Nacional de Catalunya – (temp. 19/20 – espectacle 029  i RdP 018) – 2019.11.21

MATEIX DIA. MATEIXA HORA. MATEIX LLOC (temp. 19/20 – espectacle nº 029 i RdP 018)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón – 

Ahir dijous al matí vam anar a una de les quatre sessions programades del 21 al 24 de novembre a la Sala Tallers, de la proposta MATEIX DIA. MATEIXA HORA. MATEIX LLOC, un projecte de creació comunitària de Lali Álvarez i la companyia HUI BASA, amb concepció, dramatúrgia i direcció de la mateixa Lali Álvarez. L’obra és una producció del Teatre Nacional de Catalunya, de “la Caixa”, en el marc dels programes Art for Change i CaixaEscena, i de Hui Basa.

Es tracta d’un treball intergeneracional que reafirma les arts escèniques com una eina clau d’integració social col·lectiva. Com ens comentarán a la roda de premsa, que ha tingut lloc després de la representació, la intenció inicial era enfrontar dues generacions, la de les nou noies d’entre 16 i 18 anys del Fort Pienc i la de les nou persones de més de 65 anys vinculades a la Sagrera:  Rosa Agut, Noa Alcaraz, Jordi Aragonés, Agustí Badia, Paloma Fernández, Francesc Ferrando,  Lorda Ferrer, Anna Maria Guix, Rosa Guri, Asha Liberty, Félix López, Pepita Magriñà, Carla Martínez, Anna Victòria Montero, Maria Montserrat Botet,  Lara Oliete, Andrea Serra Conejero i Milah Stoleru.

Junts, amb els set membres de la companyia Hui Basa, resident a la Nau Ivanow, s’han preguntat què vol dir canviar el món. Un espectacle creat al llarg de 14 sessions a la Nau Ivanow, que no ha donat com a fruit un enfrontament generacional sinó un espectacle on s’expressen lliurement opinions i reflexions sobre què els agrada del món i què canviarien. Una prova fefaent de què podem deixar que la innocència dels joves ens guiï, i l’experiència dels adults ens aconselli. No tot és blanc o negre, ni ningú està en possessió de la veritat absoluta, de la resposta, de la solució.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

És possible canviar el món? … I tu, com ho faries?

Com podem llegir en el programa de mà, la Lali Àlvarez, autora i directora de la proposta, resumeix l’experiència:

Hem compartit. Hem dubtat. Hem imaginat. Hem creat una petita comunitat. Ens hem explicat les pors i les esperances. Hem confrontat el passat i el futur. Hem anat junts a una manifestació, hem fet vaga. Hem sigut permeables al present. Hem parlat de l’amor, de la solidaritat, de la política, de l’art, de la joventut, de la vellesa, de l’educació, dels somnis…

I hem entès una cosa: que el món, ningú el canvia tot sol.

De tot això, n’han sortit unes llavors que ara volem plantar a escena. Per fer-les créixer.

L’obra se situa en l’any 2039 i tres membres de la companyia Hui Basa, Clara Garcés, Sonia Espinosa i David Teixidó ens parlen d’un projecte que va tenir lloc en l’any 2019 i ens expliquem com ho van desenvolupar i de què van parlar. Un projecte que va néixer unint el grup d’adolescents i el de gent gran per viatjar junts a la recerca de l’estrany optimisme que mou a les persones que volen canviar el món.

Perquè creuen que mirant el món a la cara és com es pot canviar, i no solament es tracta de parlar d’emergència climàtica sinó d’actuar en conseqüència perquè “el mar no és mar, sense cada gota que l’omple“.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Una posada en escena molt emotiva que ens ha mostrat en tot moment l’enorme complicitat de tots els participants. Música en directe i un treball d’entrenament actoral de David Teixidó i Sonia Espinosa que ha donat uns fruits remarcables. Complementat amb uns vídeos de la mateixa Lali Àlvarez musicats per l’Ignasi Àlvarez. Excel·lent l’espai sonor de Pau Matas.

Ens agradaria remarcar el final màgic on la dansa s’incorpora a l’espectacle, on ballen tots els components de la proposta intentant seguir a la jove ballarina.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

En acabar ha tingut lloc una roda de premsa amb la Lali Àlvarez, l’Anna Font, cap d’Activitats Culturals de l’Àrea de Cultura i divulgació científica de ”la Caixa”, i en Xavier Albertí, director artístic del TNC.

Han comentat el marc en què s’ha desenvolupat el projecte, el segon del programa CaixaEscena després de YOUTH#4 que vam poder veure la temporada passada.

També han parlat del procés de creació i de l’interès que han tingut en mostrar en escena tot el que s’ha viscut al llarg del mateix. Un procés on no s’ha fet cap càsting sinó que els participants han sorgit de manera voluntària de les presentacions efectuades a les escoles o casals de barri. Han participat en el procés totes les persones que s’hi van presentar destacant que en el cas dels joves tot han estat dones.

Com es habitual us deixem l’audio de la roda de premsa.

Concepció, dramatúrgia i direcció: Lali Álvarez Garriga
Espai sonor: Pau Matas \ Entrenament actoral: David Teixidó i Sonia Espinosa \ Música dels vídeos: Ignasi Álvarez Garriga \ Vídeos : Lali Álvarez Garriga \ Ajudanta de dramatúrgia: Clara Garcés \ Assistència de direcció: Eulàlia Ballart \ Assistència d’escenografia: Carla Álvarez

Amb: Rosa Agut, Noa Alcaraz, Jordi Aragonés, Agustí Badia, Sonia Espinosa, Paloma Fernández, Francesc Ferrando,  Lorda Ferrer, Clara Garcés, Anna Maria Guix, Rosa Guri, Asha Liberty, Félix López, Pepita Magriñà, Carla Martínez, Anna Victòria Montero, Maria Montserrat Botet,  Lara Oliete, Andrea Serra Conejero, Milah Stoleru, David Teixidó

Producció executiva: Aina Juanet

Producció: Teatre Nacional de Catalunya, “la Caixa”, en el marc dels programes Art for Change i CaixaEscena, i Hui Basa

Deixa un comentari