– 047 – Voltar per la Literatura – ESCAPADA REBEL CAP A LA LLIBERTAT (🐌🐌🐌🐌🐌) de William McLellan –  (temp. 19/20 – llibre nº 003) – 2019.11.20

ESCAPADA REBEL CAP A LA LLIBERTAT de William McLellan (temp. 19/20 – llibre nº 003)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba

El realitzador britànic William McLellan va publicar en 2018 unes memòries de joventut amb el títol de “Wild Ride to Freedom”, que ara han estat publicades en català per l’Editorial Comanegra, amb el títol ESCAPADA REBEL CAP A LA LLIBERTAT amb traducció de Jordi Cussà i Anna Camps i pròleg de Gerard Quintana.

William McLellan tenia 22 anys quan va emprendre un viatge cap al Marroc, amb escala a París i Barcelona. Perseguia el somni de dedicar-se a la pintura. El pla era aconseguir diners traficant amb àcids i tornar a Londres per estudiar en una escola d’art. Les baixes qualificacions escolars li havia tancat les portes a aconseguir una beca, i els seus minsos recursos no li permetien pagar la matricula.

Però aquell somni es va convertir en un malson, ja que aquell viatge gairebé li arruïna la vida, en acabar accidentalment empresonat a la Model de Barcelona en ple franquisme. Era l’any 1972. Una borratxera, una moto robada, una puntada de peu a un policia i un intent de fuga de la comissaria de la Barceloneta on l’havien dut, va acabar amb una pallissa (encara avui la seva esquena es ressent) i vuit mesos d’empresonament a la presó Model.

Una història real que l’autor explica, amb la perspectiva que li han donat els anys, utilitzant una prosa elegant i mordaç. Un temps de presó que li va donar amistats inoblidables i el va obligar a enfrontar-se amb el seu passat, per descobrir la raó de la seva actitud vital violenta. ESCAPADA REBEL CAP A LA LLIBERTAT és un relat detallat dels vuit mesos que va passar tancat a la presó, una presó “grisa i medieval” on va pintar, va treballar, va fer amics, es va desesperar, es va angoixar, va tenir molta por, i va pensar, va pensar molt, fins a aconseguir entendre’s a si mateix.

“Aleshores no n’era conscient, però aquella nit vaig emprendre un viatge per tornar a aquell estat i convertir-me en la persona que hauria d’haver estat, en comptes de l’idiota que havia anat arrossegant”.

El mateix autor, a la presentació del llibre, va dir que el text està basat en fets reals i els dibuixos que l’il·lustren, fets a la presó, l’han ajudat a fer memòria de tot el que va viure. Segons explica, els dibuixos han actuat de dinamitzadors del que va viure. El llibre està estructurat en capítols, i cada capítol va encapçalat amb una referència musical.

Un llibre que m’ha atrapat per la immensa naturalitat del relat, un text escrit amb un llenguatge senzill i gens artificiós on sembla que l’autor t’expliqui la seva vida, a cau d’orella i amb les seves paraules i t’acompanyi a viure amb ell tota aquella experiència. 

Escrit sense rancúnia, fins i tot amb un cert punt de nostàlgia de l’experiència viscuda en un lloc, que ara hem pogut conèixer a les jornades de portes obertes i que transmet la fredor i l’horror que entre aquells murs es devia viure. Unes parets que transmeten, a qui visitem l’espai, una sensació de temps robat, de vides esqueixades, de buidor i de silenci.

Un llibre molt recomanable, on l’autor es qüestiona pel dolor i la seva durada, i es pregunta com és possible viure sense “color”.

William McLellan (Yorkshire, 1950) va néixer en una família humil de Leeds. Era el segon de quatre germans d’una família desestructurada. Ell i els seus germans van passar tancats un temps, en una casa d’acollida infantil.

Des de ben jove va sentir-se atret per la pintura i la música, però també pel pillatge i les drogues. L’any 1972 va ser tancat a la Model de Barcelona, on va conèixer altres artistes com en Patrick o en Jaume Bach i la seva vocació va enfortir-se. En sortir va aconseguir entrar a l’Escola d’Art de Hornsey.

Es va convertir en un destacat realitzador de vídeos musicals i ha treballat amb Bob Dylan, George Harrison, Lou Reed, Paul Simon, Roy Orbison i Roger Waters, entre d’altres. Encara dibuixa, a més de fer escultures, música i pel·lícules, i això si, sense perdre mai el somriure.

Títol original: Wild Ride to Freedom – Títol en català: Escapada rebel cap a la llibertat

Autor: William McLellan – Traducció: Jordi Cussà i Anna Camps

Pròleg: Gerard Quintana

Editorial: Comanegra – Data de publicació: setembre 2019

Pàgines: 416  – Idioma: català

Deixa un comentari