– 046 – Roda de premsa – LA NIT DE SANT JOAN – Teatre el Cercle de Gràcia (temp. 19/20 – RdP 017) – 2019.11.18

RdP – LA NIT DE SANT JOAN (temp. 19/20 – RdP nº 017)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Dilluns vaig estar convocat a una roda de premsa convocada per l’entitat Salut Mental Gràcia, que ha volgut dur a terme un projecte de teatre inclusiu, basat en la representació d’una peça teatral, on les persones usuàries de l’entitat són la part protagonista en la seva realització.

Poder assistir a aquesta presentació precisament al Cercle de Gràcia, m’ha portat entranyables records de la meva adolescència, quan jo estava associat a aquesta entitat i inclús participava en petits papers en els “pastorets” de l’entitat “L’Estel de Natzaret”.

A la taula de presidència i d’esquerra a dreta, estaven presents … Sigfrid Quer president d’El Cor Canta, Mercè Cervantes, co-directora del grup ATRA, Òscar Constantí productor executiu de l’espectacle i coordinador del Club Social Salut Mental Gràcia, Joan Lluís Bozzo director de Dagoll Dagom i Sara Sánchez actriu d’aquest espectacle.

El dilluns vinent, dia 25 de novembre (i també el diumenge 24 en una prèvia), es presenta al Teatre el Cercle de Gràcia, el resultat d’aquest projecte amb la peça teatral LA NIT DE SANT JOAN, el musical de Dagoll Dagom, que va estrenar l’any 1981, amb les cançons de Jaume Sisa.

Joan Lluís Bozzo ens ha fet riure quan ens ha explicat algunes anècdotes, com la rocambolesca estrena de LA NIT DE SANT JOAN, on no va assistir gaire bé ningú, ja que el dia abans quan s’estava fent l’assaig general, es produïa el cop d’estat de Tejero al congrés de diputats.

Comenta també, que llavors la crítica barcelonesa se la va carregar sense escrúpols, malgrat que els èxits dels “bolos” per moltes poblacions de Catalunya, els hi va donar ànims per continuar creient en aquesta proposta. Després d’estrenar-se a Madrid amb èxit, va tornar a ser representada a Barcelona i llavors en la seva re-estrena va obtenir un enorme èxit ….. molt i molt curiós !!!. Recorda també que l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, en acabar la representació d’aquell dia va voler felicitar a Bozzo, i li va dir … “Vosaltres a banda de fer teatre … Que feu???“.

Òscar Constantí i Mercè Cervantes ens han explicat que Salut Mental Gràcia forma part del grup ATRA des de novembre de 2014. Les seves activitats se centren en l’atenció, l’acompanyament i el tractament a persones amb trastorn mental greu. La seva missió està centrada en l’atenció i tractament a persones en situació de vulnerabilitat i risc d’exclusió social, especialment derivada de problemes de salut mental, per tal que assoleixin la seva màxima autonomia.

Consideren que el teatre és una disciplina artística que permet el creixement social, personal i grupal, facilitant la comprensió, la reflexió i la possibilitat d’experimentar i produir canvis.          El teatre no entén de barreres, d’estigmes ni de diferències, i ofereix la possibilitat de gaudir d’un espai col·lectiu compartit, que facilita la interrelació i el sentiment de pertinença al grup.

En Joan Lluís Bozzo ha comentat en broma que “Després del Liceu són la companyia que més equip convoca per als seus espectacles“. … I és que més de 90 persones, amb i sense diagnòstic de trastorn mental, formen part d’aquesta producció. Una oportunitat única per fer visible la diversitat des de la inclusió, per treballar per una societat lliure d’estigmes i per teixir xarxa comunitària.

Com ja hem comentat, més de noranta persones han regalat el seu temps per fer possible aquesta experiència: usuaris i usuàries de la Xarxa Pública de Salut Mental, professionals de diversos àmbits, voluntariat, entitats i institucions n’han format part. Un espectacle que no hauria estat possible sense el suport i la complicitat d’en Joan Lluís Bozzo, d’en Jaume Sisa que ha cedit el text i la música, dels germans Castells i Planas que han dissenyat l’escenografia i construït part dels decorats, de l’actor Oriol Genís, un dels intèrprets de l’obra o de la Pilarín Bayés que ha fet el cartell de l’espectacle.

S’ha volgut crear una adaptació de LA NIT DE SANT JOAN, que es basa en aquesta, però viscuda en un altre temps i amb una nova dramatúrgia, tot respectant la música i les cançons.

…. crear una nova dramatúrgia. Elaborar els arranjaments amb les seves partitures. Intèrprets aprenent els seus diàlegs amb el cant i les coreografies, mentre els músics assagen o altres cusen vestits o dissenyen i pinten – i pengen- decorats. I moltes hores. I molta  il·lusió. I, finalment, una festa …..

Un altre objectiu important d’aquesta roda de premsa, és fer visible la tasca d’aquestes associacions, per tal que les persones que no coneixen aquesta realitat, es puguin apropar, des d’un sentit allunyat del paternalisme.

En acabar, volen deixar clar, que els intèrprets que participaran no volen compassió, volen comprensió i respecte. Volen fer un gran acte de dignitat col·lectiva.

Nosaltres dilluns dia 25 no faltarem.

Com és habitual us deixo l’àudio de la roda de premsa.

Deixa un comentari