– 044 – Teatre – LA REVELACIÓ 1.0 (🐌🐌🐌🐌) – Teatre Tantarantana – (temp. 19/20 – RdP 016 i  espectacle 026 ) – 2019.11.16

LA REVELACIÓ 1.0 (temp. 19/20 – Roda de premsa nº 16 i espectacle nº 026)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón – 

Haig de reconèixer que aquest dimarts passat, vaig assistir a la Roda de premsa … sense recordar-me pas que aquesta proposta ja l’havíem vist al Festival Grec del 2018, En arribar al Teatre Tantarantana, em van oferir el dossier de premsa i en començar a llegir em vaig adonar. De ben segur que no hagués anat a la RdP si ho hagués intuït abans de sortir de casa, però un cop allà vaig creure que potser pagava la pena escoltar de boca dels seus protagonistes, quines actualitzacions havien fet a l’espectacle.

Recordava també que aquella primera versió, de fa 16 mesos ens va interessar força pel tema que tractava, però teatralment no ens va arribar a emocionar, potser pel garbuix d’inputs rebuts de la immensa quantitat d’informació abocada a l’escenari, que se’ns va arribar a fer confusa i fins i tot difícil de pair.

En la Roda de premsa d’aquest dimarts, se’ns va informar que en aquella primera proposta s’havia optat per un final esperançador i potser massa “feliç”, … però que malauradament transcorreguts aquests 16 mesos, la realitat de la persecució dels seus protagonistes era un altre molt diferent i que havien volgut actualitzar la proposta per explicar la realitat de la repressió dels estats contra els dissidents, especialment contra als “relators” que destapen la corrupció del poder.

This slideshow requires JavaScript.

És en aquell moment que decideixo donar una nova oportunitat a la proposta i tornar-la a veure, … ara potser amb la ment més oberta i sobretot amb molta més informació de la que nosaltres teníem llavors. Aquesta decisió ha estat tot un encert, perquè aquesta nova versió ens ha satisfet plenament.

Us deixo l’àudio de la roda de premsa, per si algú està interessat en escoltar el que es van explicar …

————————–

 … i per tant, com la decisió estava presa, ahir dissabte després del concert del Cor Vivaldi ens vam dirigir al Teatre Tantarantana per veure novament aquesta proposta escrita i dirigida per Jorge-Yamam Serrano que com ja hem comentat abans, ja havíem vist (vegeu aquella ressenya) dins del Festival Grec 2018 a l’Espai Lliure. En aquell moment el nom de la proposta va ser LA REVELACIÓ.

Ara, una nova versió actualitzada amb el nom de LA REVELACIÓ 1.0, i que, segons ens han explicat a la roda de premsa, han incorporat les novetats sobre la polèmica detenció de Julien Assange i posteriorment la nova detenció de Chelsea Manning, que es nega a declarar contra Assange. Segons ens expliquen, l’estat espanyol hi ha tingut molt a veure en la retirada d’asil polític a Assange per part d’Equador, fet que ha comportat la seva detenció i aïllament en una presó d’alta seguretat anglesa, on segons llegim als mitjans, s’està morint.

Una proposta que reflexiona sobre la llibertat d’expressió i la censura a Internet.

This slideshow requires JavaScript.

Els protagonistes són els tres grans whistleblowers digitals mes coneguts mundialment:     Julian Assange, Chelsea Manning i Eduard Snowden. Els seus actes els han portat a l’exili i la presó.

Durant la representació, també apareixen unes breus referències a Galileo Galilei (Jordi Andujar), que va haver d’abjurar, davant la Inquisició, de la seva teoria heliocèntrica (la Terra es mou al voltant del Sol) i a Sòcrates (Ruben Ametllé) que prefereix morir abans que faltar a la veritat.

Whistleblowers és el terme amb què els anglesos anomenen a aquells que revelen, que denuncien o alerten, que ajuden amb la seva informació a desemmascarar organitzacions delictives realment complexes.

Què faries si tinguessis accés a material classificat les 24 hores al dia / 7 dies a la setmana que demostrés l’abús, la corrupció, i la il·legalitat tant del govern com de grans empreses?

Julian Assange (Ruben Ametllé) nascut a Austràlia el 1971, és programador, periodista i activista d’internet fundador de WikiLeaks (2006).

Al novembre de 2010 la filtració de documents diplomàtics dels EEUU que parlaven dels atacs a Bagdad el 2007, diaris de Guerra de l’Afganistan i registres de la Guerra d’Iraq li va suposar una acusació d’espionatge i la seva persecució.

Va intentar demanar asil polític a Suècia, que li va ser denegat i finalment es va refugiar a l’ambaixada de l’Equador a Londres en 2012 on s’ha estat fins al dia 11 d’abril de 2019 data en què va ser detingut, després que l’Equador li retires l’asil. Segons diuen, el posicionament d’Assange a favor del procés d’independència de Catalunya hi ha tingut molt a veure.

Chelsea Elizabeth Manning (Cristina Gàmiz), nascuda com a Bradley Edward Manning en 1987, en un petit poble d’Oklahoma, és un exsoldat i analista d’intel·ligència de l’exèrcit dels Estats Units.

Coneguda per haver filtrat a Wikileaks milers de documents classificats sobre abusos en les guerres d’Afganistan i de l’Iraq, i el conegut vídeo “Collateral Murder“.

Després de tres anys de presó preventiva va ser condemnada a 35 anys de presó i va ser expulsada de l’exercit. El gener de 2017 el president Obama li va concedir l’indult. A la presó va iniciar un tractament hormonal i el seu canvi de sexe legal va tenir lloc en 2014.

Actualment torna a estar detinguda en negar-se a declarar contra Assange.

… I finalment Edward Snowden (Jordi Andujar) nascut als Estats Units en 1983, és un consultor tecnològic i antic empleat de la CIA (Central Intelligence Agency) i de la NSA (National Security Agency).

En 2013 va fer públics a través de The Guardian i The Washington Post, documents classificats com d’alt secret revelant les noves formes de captar informació a tot el món, pels serveis secrets nord-americans.

Actualment es creu que està exiliat en algun lloc de Rússia.

This slideshow requires JavaScript.

LA REVELACIÓ 1.0, amb un punt de vista humà, tracta també els diferents tipus de censura moderna, la crisi dels mitjans i del periodisme, la llibertat d’expressió, les formes de control de governs i les noves formes digitals de resistència. Tots els diàlegs, situacions i documents de l’obra són REALS tot i que semblen fruit d’una ficció dramàtica o d’espionatge.

Segons comenta Jorge-Yamam Serrano, el procés de construcció del text s’ha realitzat sobre una intensa investigació de més de dos anys amb la periodista Neus Molina. L’objectiu del projecte era tractar el tema dels “alertadors” i el fenomen de les filtracions d’informació. Han unit les històries dels tres whistleblowers per intentar entendre el nostre món actual a l’entorn de l’espionatge digital massiu al ciutadà.

Jorge-Yamam Serrano ha portat des del 2003 el teatre de petit format als domicilis i espais poc convencionals, amb la seva companyia Teatro de Cerca-La Rueda. Nosaltres el recordem per “CAMARGATE” la peça de teatre documental que vam veure al Tantarantana l’any 2015 i per la coproducció internacional “CUANDO TODOS PENSABAN QUE HABIAMOS DESAPARECIDO”, una obra de creació col·lectiva amb la companyia mexicana Vaca35 que nosaltres vam poder veure a Fira Tàrrega en 2015.

En aquesta ocasió els intèrprets de LA REVELACIÓ 1.0, són Ruben Ametllè (Julian Assange i Séneca), Cristina Gàmiz (Lisa Shields i Chelsea Manning) i Jordi Andujar (Galileo, Eduard Snowden i Eric Schmidt). Unes magnífiques interpretacions i una esplèndida posada en escena, que aquesta vegada ens ha convençut plenament.

Val a dir que encara que haguéssiu vist la proposta estrenada en el Grec 2018, paga la pena reveure-la amb les adaptacions que s’han fet. Al nostre entendre molt recomanable.

Gràcies per posar en peu una proposta tan compromesa amb les llibertats, que denuncia la repressió dels estats (també la de l’estat espanyol), contra aquelles persones, els “alertadors”, que s’atreveixen a arriscar les seves vides, per denunciar els abusos i la corrupció del poder. Creiem que es tracta d’una proposta necessària que ningú s’hauria de perdre.

Estarà al Tantarantana fins al dia 1 de desembre a la Sala Baixos 22.

Companyia: Cia. La Rueda i Teatrodecerca

Autoria i direcció: Jorge-Yamam Serrano

Assessorament documental i comunicació: Neus Molina

Ajudantía de direcció: Adrià Olay i Marc Cartanyà

Interpretació: Ruben Ametllé, Cristina Gamiz,  Jordi Andujar

Disseny de llums i espai escènic: Guillem Gelabert \ Audiovisuals: Nico Aguerre \ Vestuari: Eva Camino \ Xarxes socials i entorn digital: Rubén García \ Teaser: Núria Gàmiz \ Producció executiva: Adriana Nadal

Idioma: català – Durada: 85’

Leave a Reply