– 037 – Voltar per la Literatura – Antologia de GABRIELE D鈥橝NNUNZIO (馃悓馃悓馃悓) –聽 (temp. 19/20 – llibre n潞 002) – 2019.11.14

Antologia de GABRIELE D鈥橝NNUNZIO (temp. 19/20 – llibre n潞 002)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba

Una nova antologia publicada dins de la col路lecci贸 Dramaticles, la col路lecci贸 de textos teatrals coeditada per l’editorial Comanegra i l’Institut del Teatre. Una col路lecci贸 amb tres l铆nies de treball: les obres contempor脿nies, les cl脿ssiques i les antologies.

Fins ara聽Gabriele聽D’Annunzio聽ha restat pr脿cticament in猫dit en llengua catalana. En aquest llibre es recullen tres trag猫dies que conformen una idea de l’obra d’aquest autor. Amb traducci贸 de Marina聽Laboreo, i prologada per Francesco Ardolino aquesta antologia ens presenta les seg眉ents peces teatrals:

LA CIUTAT MORTA” (la citt脿 morta) escrita el 1896 茅s una trag猫dia en cinc actes estrenada a Par铆s el 1898 amb Sarah Bernhardt en el paper de l’Anna. A It脿lia va ser estrenada el 1901 sent la protagonista femenina Eleonora Duse, amant de l’escriptor. Una obra que va suscitar perplexitat en la representaci贸 parisenca i a It脿lia, la reacci贸 del p煤blic, va fer interrompre l’actuaci贸. Titllada com “trag猫dia de passi贸 exaltada i febrosa i violenta”, a Barcelona la pe莽a es va estrenar al Teatre Romea el 29 de gener del 1923.

Alessandro segueix el seu amic Leonardo, amant de l’arqueologia, a una exploraci贸 per recuperar els antics tresors de la ciutat perduda de Micenas. Alessandro viatja acompanyant per la seva dona Anna, cega, i una dida. Leonardo est脿 acompanyat per la seva germana Bianca Maria. Entre Alessandro i Bianca Maria neix l’amor que no s’atreviran a declarar per respecte a l’Anna. Per貌 Leonardo tamb茅 est脿 enamorat de la seva germana.

Aquest amor incestu贸s portar脿 la trag猫dia.

LA GIOCONDA鈥 escrita el 1898, trag猫dia en quatre actes que va ser estrenada a Palerm l鈥檃bril del 1899. A Barcelona l鈥檕bra va ser estrenada al Teatre Novedades el 7 de novembre de 1900 protagonitzada per la mateixa Eleonora Duse. Va rebre elogis per la seva representaci贸 per貌 no per l鈥檕bra. L鈥檃ny 1912 es va filmar un primer curtmetratge dirigit per Luigi Maggi.

Lucio聽Settala聽茅s escultor, est脿 casat amb la S铆lvia i 茅s pare d’una nena que es diu Beata. S’enamora de la seva model, Gioconda聽Dianti聽que el rebutja. Ell intenta su茂cidar-se per貌 la seva dona el salva i el perdona. M茅s tard, Gioconda torna per recuperar en聽Lucio, i s’enfronta amb la S铆lvia, que en la lluita perd les mans.

La lluita entre la dona 鈥済uardiana dels valors familiars鈥 i la dona 鈥渟eductora inspiradora de passions鈥.

LA GL脪RIA鈥 escrita el 1899, 茅s una trag猫dia en cinc actes estrenada a N脿pols el mateix any. Una obra massa ret貌rica i mancada d’efic脿cia dram脿tica que no va tenir cap 猫xit. Els espectadors protestaven per l’enorme complexitat de l鈥檕bra. Aquesta obra no ha estat mai representada a Catalunya.

Ruggero聽Flamma聽茅s un dictador que ofega les ambicions pol铆tiques dels seus contrincants i es belluga a la Roma聽parlament脿ria聽entre conspiracions聽pol铆tiques.

Un personatge 鈥渙bligat鈥 a arrossegar les masses.

Amb el t铆tol de “Les聽Victoires聽mutil茅es” el mateix d’Annunzio聽va reunir, a la traducci贸 francesa de G.聽H茅relle聽publicada el 1903, aquestes tres peces. Podem parlar doncs d’una trilogia tr脿gica, que segons llegim en el pr貌leg, van obtenir un frac脿s dif铆cil d’amagar.

Gabriele d鈥橝nnunzio (Pescara 1863 – Gardone 1938) — poeta, dramaturg i novel路lista 鈥攑er貌 tamb茅 pol铆tic, militar i periodista鈥, la seva prol铆fica producci贸 liter脿ria l’ha convertit en el principal representant del decadentisme itali脿 i en un dels autors m茅s rellevants de la literatura de finals del XIX i principis del XX. Experimentador infatigable de po猫tiques, ideologies i principis est猫tics diferents, va voler convertir la seva vida en una obra d’art.

D’Annunzio va estar fortament influenciat pel pensament de Friedrich Nietzsche i algunes de les seves idees i est猫tica van ser influ猫ncia directa en el feixisme itali脿, del qual es considera un precursor. A petici贸 del mateix Mussolini se li va concedir el t铆tol de Princep de Montenevoso i duc de Gallese, t铆tols creats exclusivament per a ell.

Autor: Gabriele d鈥橝nnunzio

Traducci贸: Marina Laboreo Roig

Pr貌leg: Francesco Ardolino

Editen: Comanegra i l鈥橧nstitut del Teatre

Col.lecci贸: Dramaticles

Data de publicaci贸: setembre 2019

P脿gines: 264 –聽Idioma: catal脿

Deixa un comentari