– 022 – Roda de premsa – Cicle SAMUEL BECKETT a la SALA BECKETT – (temp. 19/20 – RdP 010) – 2019.11.04

RdP – Cicle SAMUEL BECKETT a la SALA BECKETT  (temp. 19/20 – RdP nº 010)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Dilluns 4 de novembre, dues rodes de premsa seguides, sense temps material de poder donar cobertura a les dues (una a la Sala Beckett … l’altre a la Sala Atrium) …. força allunyades físicament.

Sembla mentida que els teatres no es puguin posar d’acord per celebrar dues rodes de premsa amb temps suficient per poder assistir, sense que una trepitgi a l’altre. Malauradament acostuma a passar sovint i crec que és un greu error que perjudica a totes les parts, als teatres per suposat (encara que molt més als teatres petits que segurament no tenen tanta capacitat de convocatòria), … però també és un mal de cap per a les persones, periodistes o no, que volem donar cobertura a les dues propostes teatrals.

La primera presentació es va celebrar a la Sala Beckett, i també com acostuma a passar, amb força retard. Això va provocar que em vaig haver de sortir a mitja presentació sense poder escoltar la totalitat de les propostes que es presentaven al Cicle SAMUEL BECKETT a la SALA BECKETT. Un cicle que vol ser un homenatge al dramaturg irlandès amb motiu del trenta aniversari de la seva mort, data coincident amb l’aniversari de  l’apertura de la Sala Beckett a Barcelona.

Amb motiu d’aquest doble aniversari, la Sala Beckett proposa diverses activitats al voltant de l’autor que li va donar nom, obrint un parèntesi en la temporada que dedica a la mort.

La programació del cicle compta amb tres espectacles, un cicle compost de cinc conferències, un assaig obert organitzat conjuntament amb el festival de filosofia Barcelona Pensa, diverses lectures dramatitzades, un recital de poesia, un laboratori i un curs.

1 – El cicle arrenca dijous 7 de novembre amb WORDS AND MUSIC, un espectacle musical basat en l’obra radiofònica que Samuel Beckett va escriure per a la BBC, amb dos personatges, Joe i Bob, dues veus de la consciència i representants de la creació poètica. Anys més tard, Morton Feldman la va musicar, i l’any 1987 es va representar per primera vegada.

Amb direcció de l’actor Nao Albet i direcció musical de David Albet, músic i director artístic del Grup Instrumental bcn216, es presenta aquest espectacle que es va estrenar a l’Auditori de Barcelona en gener del 2017.

—————————–

2 – El 27 de novembre s’estrenarà ESPERANT GODOT en una nova traducció de Josep Pedrals, amb direcció de Ferran Utzet, i amb Nao Albet i Pol López com a Vladimir i Estragó, els dos protagonistes. En aquesta nova versió, que actualitza la de Joan Oliver, s’ha perdut el “Tot” del títol original.

El repartiment es completa amb Aitor Galisteo–Rocher i Blai Juanet Sanagustin com a Pozzo i Lucky, i a més a més, el Noi serà interpretat per dos nens de 10 i 11 anys que s’alternaran en les funcions: Martí Moreno i Eric Seijo.

El director s’ha guiat per la idea “de la metàfora flotant” i ha treballat en una posada en escena en què “el públic té la missió de descodificar l’espectacle”. És per això que convertirà la Sala de Baix de la Beckett en un terrari a través del qual els espectadors “observaran com viuen i es desenvolupen els personatges”, vestits amb bombins i roba atrotinada.

—————————–

3 – A partir del 12 de desembre Sergi Belbel dirigeix BECKETT’S LADIES, quatre textos breus del dramaturg escrits per a grans actrius, que protagonitzen Sílvia Bel, Míriam Iscla i Rosa Renom: “Passos”, “Bressol”, “No jo” i “Anar i tornar”,  amb traducció del mateix Sergi Belbel.

Aquestes quatre peces es podran veure a diversos espais de la primera planta de la Sala, durant pocs dies i en un aforament reduït.

—————————–

El cicle inclou també cinc xerrades coordinades per Llàtzer Garcia sobre l’obra de Beckett, del 13 al 21 de novembre.

A més, el 10 de desembre hi haurà un recital a càrrec d’Aina Clotet i Jordi Oriol i una lectura de textos breus d’autors com ara Lara Díez, Marc Rosich, Denise Duncan i Josep Maria Miró.

El cicle d’homenatge a Samuel Beckett es clourà entre el 10 i el 12 de gener amb els resultats d’un laboratori escenic, Laboratori Catàstrofes,  que experimentarà a partir de les obres del dramaturg dublinès.

En aquest ENLLAÇ, es poden consultar totes les activitats del cicle.

Haig d’agrair a la responsable de premsa de la Sala Beckett que m’ha fet arribar l’àudio que no vaig poder gravar sencer in situ.

Deixa un comentari