– 015 – Teatre – VIEJO AMIGO CICER脫N (馃悓馃悓馃悓) – Teatre Romea – (temp. 19/20 – espectacle 005) – 2019.10.29

VIEJO AMIGO CICER脫N (temp. 19/20 – espectacle n潞 005)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n –聽

Marco Tulio Cicer贸n (106 a.C.- 43 a.C.) pren vida a l’escenari del Teatre Romea de la m脿 de聽 Ernesto Caballero, autor del text, i de Josep Maria Pou que es fica a la pell de l’orador, pol铆tic i pensador rom脿.

VIEJO AMIGO CICER脫N est脿 dirigida per Mario Gas i dalt de l’escenari, jugant entre el present i el passat, dos estudiants que volen fer un treball d鈥檌nvestigaci贸 sobre la figura del pensador, i que s贸n alhora Tir贸n (Bernat Quintana), escriv脿 de Cicer贸n, i T煤lia (Miranda Gas), la seva filla.

Una proposta centrada en la figura de Cicer贸n, un personatge que en teoria, segons l’autor, “personifica la integritat moral” de qui mant茅 les seves conviccions pol铆tiques encara que les circumst脿ncies li siguin adverses. Va ser estrenada al Festival de Teatro Cl谩sico de M茅rida d’enguany.

Escrit avui, el text pret茅n donar una visi贸 contempor脿nia de la figura del pensador, amb el rerefons de la situaci贸 pol铆tica espanyola actual, amb for莽a demag貌gia segons el nostre punt de vista, especialment pel missatge final que vol transmetre la proposta, sobre la bondat de la unitat dels ciutadans en construir l’estat, respectant la legalitat vigent, encara que aquesta legalitat no la consideren del tot justa.

Un text que incideix reiteradament en la necessitat de respectar les lleis tot i recon猫ixer que sovint caldria canviar-les ??? …. La defensa de la legalitat com a valor moral ??? … La defensa d’una democr脿cia encotillada per una legislaci贸 que cal complir ??? … temes que a Catalunya s贸n de molt铆ssima actualitat, malgrat que l’autor no pren en cap moment una posici贸 clara al respecte, fent passos endavant i enredera, deixant en teoria que l’espectador jutgi per ell mateix.

Sabem que 茅s una obra de ficci贸 i que tamb茅 ens parla d’uns te貌rics fets hist貌rics, per貌 constatem que al llarg de la representaci贸 escoltem moltes frases que llegim als diaris “unionistes” o sentim a la televisi贸 …. Una obra que pret茅n conv猫ncer que les lleis han d’estar per sobre de la ra贸 ??? …. Encara que aquestes lleis vagin en contra de la voluntat majorit脿ria de la seva poblaci贸 ???

Malgrat tot, s’ha de recon猫ixer que es una proposta amb una potent escenografia de Sebasti脿 Brosa, que situa l’acci贸 en una enorme biblioteca on els estudiants preparen la seva tesi. Un inici que atrapa amb el desconcert inicial dels dos estudiants, per貌 que perd inter猫s a mesura que s’imposa el discurs filos貌fic del pensador.

En els moments finals, els diferents personatges que van conviure amb Cicer贸,聽Catilina, Juli聽C茅sar, Marc Antoni, Octavi i Brutus intervenen des de gravacions en v铆deo, creades per 脕lvaro Luna, i projectades sobre els llibres de la biblioteca. Sembla que 茅s el moment de les recriminacions, els dubtes i les contradiccions d’un personatge que ha passat a la hist貌ria com a referent del permanent conflicte existencial entre ra贸 i poder, entre togues i armes.

Una bona posada en escena,聽 malgrat que en general ens ha deixat una mica freds, i amb la sensaci贸 que l’autor pretenia, a trav茅s del personatge, donar lli莽ons de democr脿cia entesa sempre, sota l’imperi de la legalitat.

Les interpretacions s贸n correctes, malgrat que ens han conven莽ut molt m茅s les dels dos joves que tenen papers m茅s secundaris, que la de Josep Maria Pou, ja que creiem que opta m茅s per fer de “Josep Maria Pou”, que del paper que li pertoca, 茅s a dir de Cicer贸, … repetint la seva manera d’actuar com a d’altres propostes on l’hem vist darrerament.

Pel que sembla ha agradat for莽a a la majoria del聽p煤blic聽assistent, si atenem als aplaudiments de la majoria de persones que omplien pr脿cticament el Teatre. A nosaltres ens ha decebut for莽a, pels missatges encoberts que no coincideixen gens amb la nostra idiologia.

En sortir al vest铆bul del teatre veiem molt somrient i satisfet un personatge que est脿 als ant铆podes del que nosaltres pensem, ell 茅s un conegut i provocador pol铆tic de “Ciudadanos”. 脡s tot un s铆mptoma clarificador, de qu猫 ens hem equivocat radicalment en escollir avui aquesta producci贸 teatral.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Autor:聽Ernesto Caballero
Director:聽Mario Gas
Repartiment:聽 Josep Mar铆a Pou, Bernat Quintana, Miranda Gas

Imatges registrades: Jos茅 Lu铆s Alcobendas (Juli C茅sar),聽Ivan Benet聽(Marc Antoni), Aleix Pe帽a (Octavi), Xavier Ripoll (Catilina) i David Vert 聽(Brutus)

Escenografia:聽Sebasti脿 Brosa \ Il路luminaci贸:聽Juanjo Llorens \ Vestuari:聽Antonio Belart \ Espai sonor:聽Orestes Gas \ V铆deoescena:聽脕lvaro Luna聽\ Ajudant de direcci贸:聽Montse Tix茅 \ Ajudant d鈥檌l路luminaci贸:聽Rodrigo Ortega \ Ajudant d鈥檈scenografia:聽Paula Font \ Premsa:聽L铆dia Gim茅nez y Albert L贸pez聽 \ M脿rqueting i comunicaci贸:聽Publispec聽 \ Disseny gr脿fic:聽聽Santi&Kco

Coproducci贸:聽Teatre Romea de Barcelona i Festival Internacional de Teatro Cl谩sico de M茅rida

Idioma: castell脿 –聽Durada: 1h 15鈥

Deixa un comentari