– 011 – Teatre – SOUVENIRS (🐌🐌🐌🐌) – Antic Teatre – (temp. 19/20 – espectacle 003) – 2019.10.25

SOUVENIRS (temp. 19/20 – espectacle nÂș 003)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn – 

Dijous va ser nit d’estrena a l’Antic Teatre i nosaltres no vam poder ser-hi pel nostre compromĂ­s amb Turandot, des de feia mĂ©s d’un any. Ahir divendres no vam dubtar ni un segon en fer cap a l’Antic per veure SOUVENIRS. La Bellesa, el projecte de teatre comunitari de la sala, ha presentat aquest espectacle aixecat a partir de textos dels mateixos intĂšrprets amb direcciĂł i dramatĂșrgia de Marta GalĂĄn.

Marta GalĂĄn Ă©s artista-educadora, autora i directora de projectes escĂšnics des de 1999. El 2009 inicia el projecte TRANSlab., des d’on coordina diferents processos pedagĂČgics i de creaciĂł col·lectiva o comunitĂ ria a travĂ©s de les arts escĂšniques i performatives.

Aquest projecte artĂ­stic amb veĂŻns i veĂŻnes dels barris de Santa Caterina, Sant Pere i la Ribera, estĂ  liderat per l’Antic Teatre des de fa mĂ©s de cinc anys. Un projecte que consisteix en la realitzaciĂł de tallers de dansa i moviment dirigits a la gent gran i la presentaciĂł de mostres artĂ­stiques de forma regular durant l’any. El projecte tambĂ© inclou diferents activitats per a fomentar la relaciĂł intergeneracional, entre els mĂ©s majors i els mĂ©s joves dels barris.

Aquesta tercera exploració escÚnica de la Bellesa està conformada per uns relats encarnats que conviden a una presa de consciÚncia col·lectiva sobre la manera en quÚ les guerres i els feixismes esquincen les biografies i deixen una empremta inesborrable.

Igual que va passar dijous, la funciĂł d’ahir va estar dedicada a un dels participants en el projecte, l’Enrique Ibañez que per problemes de salut no va poder estar present. Segons comenta la mateixa Marta GalĂĄn, Montserrat Iranzo, molt implicada en el projecte, serĂ  la persona que llegirĂ  i intentarĂ  interpretar la seva part.

Amb el nexe conductor de l’arqueologia, la proposta estĂ  agrupada en “4 fases d’excavaciĂł”:

    • Les guerres,
    • La repressiĂł nacionalcatĂČlica,
    • El “espĂ­ritu nacional”
    • i DemocrĂ cia i ….llibertat ???

Instants de la vida d’aquestes nou persones que ens arriben a partir dels objectes triats per elles mateixes. Una cĂ mera ens mostra cada un dels objectes que ordenadament van traient dels seus calaixos particulars mentre ens expliquen que signifiquen per a elles.

This slideshow requires JavaScript.

Amb una absoluta entrega i un llenguatge escĂšnic potent, ens mostren objectes com el llibre de la padrina, un anell de compromĂ­s, el llibre de les flors seques, fotografies de casament o de primera comunió , una agenda, un rellotge, uns brodats, un cor de drap, …..

Una proposta que a travĂ©s dels records dels protagonistes va derivant en un crit reivindicatiu davant de tot el que va prohibir o “canalitzar” la dictadura franquista posterior a la Guerra civil. Particularment punyent la tercera part de l’espectacle on apareixen els llibres de la SecciĂł Femenina que van “educar” les nenes: “El ABC de la belleza”, “el Manual de Cocina”, “Urbanidad, estudio de las reglas de conducta y moral”, “Economia domestica”, ……. i el crit reivindicatiu es feminitza.

Durant l’espectacle s’intercalen dos vĂ­deos molt adients, l’entrevista de Montserrat Roig a Neus CatalĂ  l’any 1978, i una entrevista a Hannah Arendt.

This slideshow requires JavaScript.

Una posada en escena amb moments molt visuals com la taula de gimnĂ stica o el de l’Ășs de la mantellina cobrint els rostres, la interpretaciĂł de Maria Isabel GutiĂ©rrez que ha perdut la vergonya i reivindica el seu desig de fer de vedette, la de MercĂš MartĂ­nez que ens regala unes cançons, la de la Mari Creu Pavan que ens explica per quĂš no s’ha tornat a confessar o l’abĂșs escolar patit per l’Enric que ens transmet en el seu nom la Montserrat Iranzo.

Records, objectes, moments i unes interpretacions fresques i sinceres que ens han fet recordar amb ells temps que no volem tornar a viure.

Un final amb soroll d’helicĂČpters sobre els nostres caps, amb el que ens volen avisar que tot Ă©s possible, que la histĂČria es pot tornar a repetir, i que cal anar amb compte.

This slideshow requires JavaScript.

Nosaltres, l’Imma i en Miquel els darrers anys hem vist una bona pila d’espectacles protagonitzats per gent gran no professionals de les arts escĂšniques, que ens han commogut especialment, perĂČ hem de dir que cap com aquest …. per la sinceritat en el que estĂ  treballat, els mesos i fins i tot anys de dedicaciĂł dels seus protagonistes i per la profunditat dels temes que es tracten; alguns d’ells ben amagats al fons de la nostra memĂČria.

GrĂ cies per ajudar-nos (entre riure i riure), a recordar i desenterrar foscos records d’aquells tristos anys de la dictadura… grĂ cies per ajudar a desenterrar-los, i que ens faci capaços d’impulsar-nos novament en la lluita per les llibertats, ara que sembla que tornen temps similars o encara pitjors.

GrĂ cies als responsables de l’Antic Teatre, per lluitar per la cultura de base i donar suport incondicional a projectes com aquest, que haurien d’estar recolzats pels teatres pĂșblics amb pressupostos econĂČmics molt mĂ©s importants.

Una proposta molt i molt recomanable que es pot veure encara avui i demĂ  a l’Antic Teatre.

Feu-nos cas i NO us la perdeu per res del món. Esperem que aquest projecte tingui molta més vida que aquestes escasses representacions.

This slideshow requires JavaScript.

CoordinaciĂł, direcciĂł i dramatĂșrgia: Marta GalĂĄn Sala

IntÚrprets: María Isabel Gutiérrez, Aurora Roig, Graciela Alonso, Jonathan Ballester, Enrique Ibañez, Emilia Martín, Mercé Martínez, Francesca Navarrete, Mari Creu Pavan,  Anselm Héctor Rojas

VĂ­deo: Abel Montes \ Il.luminaciĂł i video: Dani Miracle \ So: Àlex Polls Salvador \ ProducciĂł: Elisabeth Ruiz / Antic Teatre \ FotografĂ­a: Carmen Molina \ Acompanyament del procĂ©s: Montserrat Iranzo i Domingo.

Cargol lluitant per la llibertat

Leave a Reply