– 011 – Teatre – SOUVENIRS¬†(ūüźĆūüźĆūüźĆūüźĆ) – Antic Teatre – (temp. 19/20 – espectacle 003) – 2019.10.25

SOUVENIRS (temp. 19/20 – espectacle n¬ļ 003)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc√®niques –¬†

Per Imma Barba & Miquel Gasc√≥n –¬†

Dijous va ser nit d’estrena a l’Antic Teatre i nosaltres no vam poder ser-hi pel nostre comprom√≠s amb¬†Turandot, des de feia m√©s d’un any. Ahir divendres no vam dubtar ni un segon en fer cap a l’Antic per veure SOUVENIRS. La Bellesa, el projecte de teatre comunitari de la sala, ha presentat aquest espectacle aixecat a partir de textos dels mateixos int√®rprets amb direcci√≥ i dramat√ļrgia de Marta¬†Gal√°n.

Marta Gal√°n √©s artista-educadora, autora i directora de projectes esc√®nics des de 1999. El 2009 inicia el projecte TRANSlab., des d’on coordina diferents processos pedag√≤gics i de creaci√≥ col¬∑lectiva o comunit√†ria a trav√©s de les arts esc√®niques i performatives.

Aquest projecte art√≠stic amb ve√Įns i ve√Įnes dels barris de Santa Caterina, Sant Pere i la Ribera, est√† liderat per l’Antic Teatre des de fa m√©s de cinc anys. Un projecte que consisteix en la realitzaci√≥ de tallers de dansa i moviment dirigits a la gent gran i la presentaci√≥ de mostres art√≠stiques de forma regular durant l‚Äôany. El projecte tamb√© inclou diferents activitats per a fomentar la relaci√≥ intergeneracional, entre els m√©s majors i els m√©s joves dels barris.

Aquesta tercera exploració escènica de la Bellesa està conformada per uns relats encarnats que conviden a una presa de consciència col·lectiva sobre la manera en què les guerres i els feixismes esquincen les biografies i deixen una empremta inesborrable.

Igual que va passar dijous, la funci√≥ d’ahir va estar dedicada a un dels participants en el projecte, l’Enrique¬†Iba√Īez que per problemes de salut no va poder estar present. Segons comenta la mateixa Marta Gal√°n, Montserrat Iranzo, molt implicada en el projecte, ser√† la persona que llegir√† i intentar√† interpretar la seva part.

Amb el nexe conductor de l’arqueologia, la proposta est√† agrupada en “4 fases d’excavaci√≥”:

    • Les guerres,
    • La repressi√≥ nacionalcat√≤lica,
    • El “esp√≠ritu nacional”
    • i Democr√†cia i ….llibertat ???

Instants de la vida d’aquestes nou persones que ens arriben a partir dels objectes triats per elles mateixes. Una c√†mera ens mostra cada un dels objectes que ordenadament van traient dels seus calaixos particulars mentre ens expliquen que signifiquen per a elles.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Amb una absoluta entrega i un llenguatge esc√®nic potent, ens mostren objectes com el llibre de la padrina, un anell de comprom√≠s, el llibre de les flors seques,¬†fotografies¬†de casament o de primera comuni√≥¬†,¬†una agenda, un rellotge, uns brodats, un cor de drap, …..

Una proposta que a trav√©s dels records dels protagonistes va derivant en un crit reivindicatiu davant de tot el que va prohibir o “canalitzar” la dictadura franquista posterior a la Guerra civil. Particularment punyent la tercera part¬†de l’espectacle¬†on apareixen els llibres de la Secci√≥ Femenina que van “educar” les¬†nenes:¬†“El ABC¬†de la¬†belleza”, “el Manual de¬†Cocina”, “Urbanidad, estudio de¬†las¬†reglas¬†de conducta¬†y¬†moral”, “Economia domestica”, ……. i el crit reivindicatiu es feminitza.

Durant l’espectacle s’intercalen dos¬†v√≠deos¬†molt adients,¬†l’entrevista¬†de Montserrat Roig a Neus Catal√† l’any 1978, i una entrevista a¬†Hannah¬†Arendt.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Una posada en escena amb moments molt visuals com la taula de gimn√†stica o el de l’√ļs de la mantellina cobrint els rostres, la interpretaci√≥ de Maria Isabel Guti√©rrez que ha perdut la vergonya i reivindica el seu desig de fer de¬†vedette, la de Merc√® Mart√≠nez que ens regala unes can√ßons, la de la¬†Mari¬†Creu¬†Pavan¬†que ens explica per qu√® no s’ha tornat a confessar o l’ab√ļs escolar patit per l’Enric que ens transmet en el seu nom la Montserrat¬†Iranzo.

Records, objectes, moments i unes interpretacions fresques i sinceres que ens han fet recordar amb ells temps que no volem tornar a viure.

Un final amb soroll d’helic√≤pters sobre els nostres caps, amb el que ens volen avisar que tot √©s possible, que la hist√≤ria es pot tornar a repetir, i que cal anar amb compte.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Nosaltres, l’Imma i en Miquel els darrers anys hem vist una bona pila d’espectacles protagonitzats per gent gran no professionals de les arts esc√®niques, que ens han commogut especialment, per√≤ hem de dir que cap com aquest …. per la sinceritat en el que est√† treballat, els mesos i fins i tot anys de dedicaci√≥ dels seus protagonistes i per la profunditat dels temes que es tracten; alguns d’ells ben amagats al fons de la nostra mem√≤ria.

Gr√†cies per ajudar-nos (entre riure i riure), a recordar i desenterrar foscos records d’aquells tristos anys de la dictadura… gr√†cies per ajudar a desenterrar-los, i que ens faci capa√ßos d’impulsar-nos novament en la lluita per les llibertats, ara que sembla que tornen temps similars o encara pitjors.

Gr√†cies als responsables de l’Antic Teatre, per lluitar per la cultura de base i¬†donar¬†suport incondicional a projectes com aquest, que haurien¬†d’estar¬†recolzats pels teatres p√ļblics amb¬†pressupostos¬†econ√≤mics¬†molt m√©s importants.

Una proposta molt i molt recomanable que es pot veure encara avui i dem√† a l’Antic Teatre.

Feu-nos cas i NO us la perdeu per res del món. Esperem que aquest projecte tingui molta més vida que aquestes escasses representacions.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Coordinaci√≥, direcci√≥ i dramat√ļrgia: Marta Gal√°n Sala

Int√®rprets: Mar√≠a Isabel Guti√©rrez, Aurora Roig, Graciela Alonso, Jonathan Ballester, Enrique Iba√Īez, Emilia Mart√≠n, Merc√© Mart√≠nez, Francesca Navarrete, Mari Creu Pavan,¬† Anselm H√©ctor Rojas

Vídeo: Abel Montes \ Il.luminació i video: Dani Miracle \ So: Àlex Polls Salvador \ Producció: Elisabeth Ruiz / Antic Teatre \ Fotografía: Carmen Molina \ Acompanyament del procés: Montserrat Iranzo i Domingo.

Cargol lluitant per la llibertat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.