– 006 – Roda de premsa – VASELINA – La Villarroel (temp. 19/20 – RdP 006) – 2019.09.05

RdP – VASELINA  (temp. 19/20 – RdP nº 006)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Segona roda de premsa d’aquest matí, en aquesta ocasió per presentar l’espectacle VASELINA que es podrà veure a partir del dissabte 7 de setembre a La Villarroel. Es tracta de la versió en llengua catalana de l’èxit “Thanks for Vaselina“, de Gabriele di Luca. Una producció de la Sala Trono dirigida per Sergi Belbel, que inaugura la temporada 2019-2020 del teatre.

Gabriele di Luca va escriure aquest text especialment per la seva companyia teatral i a Itàlia és tot un èxit, ja que porta representant-se des de l’any 2013. Els 15 membres d’aquesta Cia. pensen venir a La Villarroel a veure aquesta versió, ja que estan encuriosits de veure el resultat d’aquesta versió catalana. Fa poc temps que a Itàlia s’ha estrenat la versió cinematogràfica.

VASELINA és una comèdia negra sobre una família de “fracassats” que, malgrat la manca d’amor, intenten sobreviure en un món que els ho posa molt difícil. Lluïsa Castell, Joan Negrié, Joan Miquel Reig, Artur Busquets, Karin Barbeta, donen veu i moviment a un text frenètic, àgil i amb un vocabulari actual i carregat d’incorrecció política.

Tania Brenlle, directora artística de La Villarroel, ha iniciat la presentació mostrant-se il·lusionada d’arrencar la temporada amb l’estrena absoluta a l’Estat “dun text que et fa sacsejar i et fa reflexionar, una comèdia molt humana que t’emportes a casa per tornar a debatre“.

Sobre els temes que planteja: incomunicació, diversitat i estructures familiars. Sergi Belbel ha declarat que Gabriele di Luca podria ser un “Eduardo di Filippo” del segle XXI en el sentit de l’escriptura del text i el treball de companyia que realitza habitualment l’autor de Vaselina. També ens ha confessat que no coneixia aquest autor, quan Joan Negrié li va passar el text i que al llegir-ho, no va dubtar en cap moment de dirigir-la. Ha volgut destacar el paper central que juga la família en aquesta “proposta arriscada, diferent, jove, canalla i humana“. “Un text que connecta molt bé amb tot allò que passa al segle XXI: despersonalització i dispersió dels rols familiars“.

El projecte va néixer fa quatre anys quan, després de veure l’obra original a Itàlia, Joan Negrié va decidir crear-ne una versió en llengua catalana. Per a Negrié, Vaselina “parla de temes d’avui en dia que estan en boca de tots, com l’autoestima i la diversitat“. L’actor, que també signa la traducció del text, ha volgut destacar també el caràcter disruptiu de l’obra, a la qual considera “un revulsiu pel públic més jove“. “Portes un adolescent al teatre a veure Vaselina i segur que hi vol tornar“, ha assegurat.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Lluïsa Castell, que és la primera vegada que treballa a La Villarroel, s’ha mostrat molt il·lusionada amb aquesta proposta “arriscada, amb un toc irreverent i políticament no correcte“.
Amb termes molt semblants s’hi ha referit Artur Busquets: “em va flipar que fos una comèdia políticament incorrecta, és meravellós el ritme frenètic de cada broma“.

Joan Miquel Reig ha volgut destacar la profunditat del text: “és un cas molt interessant que parla de gent molt desestructurada que té ganes de tirar endavant“. “Entre ells mateixos no se saben estimar per molt que ho intentin“, ha afegit l’actor. El muntatge suposa també el debut teatral de Karin Barbeta, qui se sent “molt afortunada” de començar la seva carrera “amb una obra i un projecte com aquest“.

VASELINA, una producció de la Sala Trono amb el suport dels Teatres de Tarragona, els Teatres de Valls, el Teatre Bartrina de Reus, el Teatre Àngel Guimerà d’el Vendrell i el Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa i la col·laboració de La Villarroel.

Us deixo aquí una de les dues escenes que ens han oferit en el passi de gràfics …

La proposta té una durada d’uns 90 minuts.

Es podrà veure a La Villarroel fins al 20 d’octubre.

3 pensaments a “– 006 – Roda de premsa – VASELINA – La Villarroel (temp. 19/20 – RdP 006) – 2019.09.05

Deixa un comentari