– 395 – Teatre – TANCATS (🐌🐌🐌🐌) – Teatre GaudĂ­ – 2019.08.02 (temp. 18/19 – espectacle nÂș 302)

TANCATS  (temp. 18/19 –  espectacle  nÂș 302)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn – 

D’ençà que vam anar a la roda de premsa d’aquest espectacle (veure aquella ressenya), que tenĂ­em ganes de veure’l, perĂČ el Festival Grec ho ha fet incompatible fins ahir divendres.              TANCATS Ă©s una proposta escrita per Gal Soler i dirigida per Oscar Molina que es podrĂ  veure tot aquest mes d’agost, i fins al 8 de setembre al Teatre GaudĂ­.

La companyia Versus Teatre va nĂ©ixer el 1982 a les aules de l’Institut del Teatre de Terrassa i del Centre de Teatre de Granollers. Es va consolidar amb voluntat de recerca entorn el teatre musical alternatiu, el teatre de creaciĂł i les dramatĂșrgies emergents.

TANCATS Ă©s una comĂšdia Ă cida, plena de sarcasme i cinisme sobre la pĂšrdua d’escrĂșpols dins la famĂ­lia.

This slideshow requires JavaScript.

En entrar a la sala observem que una de les grades ha estat inhabilitada i els espectadors ens situem en tres grades al voltant d’un escenari nu, sense cap mena d’element escenogrĂ fic on nomĂ©s observem tres rectangles blancs dibuixats a terra. La il·luminació i l’espai sonor de Daniel Gener farĂ  la resta.

A una banda, Àngela JovĂ© espera asseguda a una cadira de rodes i les altres cadires sĂłn ocupades per SĂ­lvia Aranda, Ruben Serrano i Gal Soler que esperen que els espectadors es vagin acomodant. L’actriu Marieta SĂĄnchez Ă©s l’Ășnica que espera dreta amb una mopa a la mĂ .

Una proposta estructurada en cinc escenes, on a les quatre primeres anem coneixent a tots els membres de la famĂ­lia Fuster. A cada escena un dels membres de la famĂ­lia queda tancat en un ascensor o en el replĂ  d’una desena planta. La seva interacciĂł amb els altres personatges que estan a la mateixa situaciĂł ens revelarĂ  el carĂ cter de cada un d’ells. A la cinquena escena coincideixen tots els membres de la famĂ­lia a una notaria.

La famĂ­lia Fuster, una famĂ­lia burgesa de Barcelona bastant ancorada en convencions socials i que estĂ  formada per la mare Elsa (Àngela JovĂš) que porta les regnes en haver-se quedat viuda, NarcĂ­s Fuster (Gal Soler), el fill gran que es cap de personal d’uns grans magatzems, casat i sense fills, Ă©s racista, homĂČfob i un masclista i donat a “fer passar per la pedra” a les seves empleades. Pilar Fuster (SĂ­lvia Aranda) Ă©s la que porta el negoci familiar, i d’amagades de la mare ha decidit vendre’l als xinesos acomiadant a tots els treballadors. I en Joan Fuster (Ruben Serrano), el petit de la famĂ­lia, pintor homosexual, que amb el seu marit han adoptat un fill.

I finalment Vanessa (Marieta SĂ nchez), una dona cubana que a les tardes, tĂ© cura de la senyora Elsa i als matins treballa a la notaria. Lluita per tirar endavant al seu fill de tres anys “negro como el carbon“.

TANCATS explora la decadĂšncia familiar, les relacions entre mare i fills, aixĂ­ com entre els germans. La no acceptaciĂł de les diferents opcions de vida i de relacions sexuals i la crua realitat de la integraciĂł dels immigrants.

This slideshow requires JavaScript.

Aquest Ă©s el primer text de Gal Soler al que coneixĂ­em com a actor, un text on volia parlar de les diferents famĂ­lies que s’estan formant ara, dels problemes d’aquestes noves formes de famĂ­lia i de la integraciĂł dels emigrants en el si de la nostra societat.

Un text que sota l’aparença d’una comĂšdia intranscendent, amaga un text realment extraordinari i interessant amb moltes capes, que a nosaltres ens ha sorprĂšs molt, per la gran quantitat de temes que aborda, … ens parla de l’acceptaciĂł o no de l’homosexualitat, dels convencionalismes de la religiĂł, de l’abĂșs de poder, de les relacions de sang, de l’explotaciĂł dels  immigrants, de l’assetjament sexual a la feina, del menyspreu cap als treballadors, ….. i que, embolcallat de comĂšdia, entre broma i broma, ens presenta un drama sense concessions, una crĂ­tica despiadada a la nostra concepciĂł de la societat.

Una proposta dirigida per l’Oscar Molina  i amb Daniel Cuello-Esparrell a l’ajudantia de direcció, que han aconseguit una magnífica posada en escena, potenciant el text amb el gran treball actoral.

Quatre dels cinc actors doblen personatge, tret de la Sra. Fuster interpretat per l’Àngela JovĂ©. Totes les interpretacions han estat excel·lents sense excepciĂł, destacant l’espontaneĂŻtat i la frescor de Marieta SĂĄnchez en els dos papers que interpreta. A aquesta actriu la vĂ rem conĂšixer en un paper semblant a “Adossats” el desembre passat al Romea (aquĂ­ podeu veure aquella ressenya).

L’inesperat i sorprenent final és un dels punts forts de l’obra.

Molt i molt recomanable, paga la pena aprofitar la sequera teatral del mes d’agost, ja que aquesta obra es representarĂ  al Teatre GaudĂ­ fins al dia 8 de setembre.

Text: Gal Soler

DirecciĂł: Oscar Molina

Ajudant de direcciĂł: Daniel Cuello-Esparrell

Repartiment: Silvia Aranda (Pilar Fuster/Irina/cega), Ángela Jové (Sra. Fuster), Marieta Sånchez (Vanessa/Clara), Rubén Serrano (Joan Fuster/Fernåndez) i Gal Soler (Narcís Fuster/Pere)

Veus en off: Oscar Molina, Montse G. Sagués i Marta Palencia-Lefler

Assessora lingĂŒistica del valenciĂ : Pilar MartĂ­nez \ Disseny il.luminaciĂł i espai sonor: Daniel Gener \ Espai escĂšnic: Oscar Molina \ Vestuari: J. Barbany i Joaquim AmigĂł \ FotografĂ­a: MartĂ­ Fradera \ Assessorament plastic i muntatge espai sonor: Pilar Casalengua \ TĂšcnic de sala: Andry Kravchyk \ Suport tĂ©cnic: Blai Blanchet \ Premsa & ComunicaciĂł: Anna Murga \ Disseny grafic i mĂ rqueting: Neus Vallespi \ ProducciĂł executiva: Roxana DĂ­az \ ProducciĂł: Companyia Versus Teatre

Idioma: catalĂ  – Durada: 90 minuts

Leave a Reply