– 394 – Dansa – ATRAPADO EN EL TIEMPO (🐌🐌🐌🐌) —– Barcelona Flamenco Ballet – Teatre Goya (temp. 18/19 – espectacle nº 301)

ATRAPADO EN EL TIEMPO – Barcelona Flamenco Ballet (temp. 18/19 –  espectacle  nº 301)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón – 

Ahir dia 1 d’agost, canvi de xip, el Festival Grec ja ha tancat portes i ens queden 4 dies per fer la nostra escapadeta al Delta de l’Ebre. Vam fer cap al Teatre Goya per veure a la companyia Barcelona Flamenco Ballet i el seu  espectacle, ATRAPADO EN EL TIEMPO.

El bailaor David Gutiérrez va néixer a Barcelona en 1994 amb arrels extremenyes i andaluses,  va començar a ballar flamenc a 4 anys a la Casa d’Andalusia de Palau-Solità i Plegamans.

En 2008 es va consolidar com a bailaor solista i en 2011 va ser primer ballarí i coreògraf de la “Inovations Dance Company” amb la que va aconseguir diferents premis. Concursant de diferents realitys en Cuatro, va ser en 2017 que va crear la seva productora per al seu primer espectacle “Tiempo Nuevo” estrenat a la Sala Barts i amb el que va optar a dos Premis Max 2019, al millor intèrpret masculí i a la millor coreografia.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

En 2018 és admès al Consell Internacional de Dansa de la Unesco, reconeixent la seva vàlua com a professional de la dansa. La FAC Federació Andalusa de Comunitats en Catalunya li atorga el Premi Arts Escèniques 2019 pel seu recorregut en el món de la dansa.

És impulsor, promotor, director i director artístic de la companyia BARCELONA FLAMENCO BALLET, creada aquest mateix any, amb la que ha presentat el seu nou espectacle.  Es tracta d’una companyia internacional de dansa flamenca que promou l’art flamenc català, i que segons va manifestar ell ahir, en acabar l’espectacle, considera que té una identitat pròpia dins del món del flamenc i un segell totalment diferent. Una companyia que pretén donar oportunitats als joves del flamenc català.

ATRAPADO EN EL TIEMPO aconsegueix evocar una dura experiència personal marcada per l’afany de superació i sacrifici molt presents en la carrera d’un bailaor. Un espectacle en el qual predomina la fusió del flamenc més pur, amb danses contemporànies i jazz; una proposta nova i diferent, un espectacle comercial, que marca un “Temps Nou” en el flamenc.

Una lesió el va apartar dels escenaris durant un temps i ara torna amb “ATRAPADO EN EL TIEMPO“, que es tracta d’una versió renovada de l’espectacle “Tiempo Nuevo” amb noves músiques i creacions coreogràfiques.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Un espectacle estructurat en tres fases, al principi la lluita constant per tenir èxit professional que de sobte sembla que s’esvaeix. Recuperada la il·lusió a partir de l’amor, arriba el desamor que transforma tot en dolor. Trencat i enganyat lluita de nou aferrissadament per crear i innovar mostrant la seva força i passió en un temps nou.

Els ballarins reconstrueixen constantment els moviments en l’escenari amb un moviment repetitiu que de cop trenquen començant amb un moviment diferent i nou. Significatiu el canvi de vestuari per a cada una de les escenes de ball, començant per un vestuari més formal negre, passant a un blau llampant i acabant en un acolorit vermell.

Magnífica també la il·luminació que en aquest espectacle adquireix un gran simbolisme, llums blaves per reflectir la soledat i la pau del bailaor, un únic focus de llum en moments de tensió, llums càlides i juganeres pels moments musicals, i llums vermelles per expressar la por, el dolor i la incertesa.

Segons llegim un dels objectius de l’espectacle és aconseguir la comunicació amb el públic, trencant la distancia, trencant els límits entre espectador i artista. Una aparent espontaneïtat fa demanar aplaudiments i bravos al públic, d’una manera una mica, … o molt “xulesca”… i és en aquest punt concret on a nosaltres ens ha grinyolat una mica.

Per la resta hem trobat un espectacle d’una qualitat altíssima, amb uns músics i cantaors magnífics, un esplèndid cos de ball i un bailaor solista que ens ha fet posar dempeus.

Estarà fins diumenge dia 4 al Teatre Goya.

Direcció: David Gutiérrez
Direcció musical: Rafael Fernández i Fran León 
Direcció artística: David Gutiérrez
Direcció tècnica: Oscar Vázquez

Músics:  Ana Brenes (veu), Thaís Hernández (veu), David de José (veu), Rafael Fernández  (guitarra), Fran Leon (flauta), Joaquín Pelaes (violí), Lucas Balbo (percussio), Miranda Fernández (piano)

Bailarins: David Gutiérrez, Sarai Mora, Jéssica Mora, Paula Sánchez, Helena Izquierdo

Producció: Producciones Gutiérrez \ Equip de producció: Patricia Gutiérrez

Durada: 80 minuts

Deixa un comentari