– 383 – Teatre – RITA (🐌🐌🐌🐌) – Terrats en cultura – 2019.07.25 (temp. 18/19 – espectacle nÂș 294)

RITA (temp. 18/19 –  espectacle  nÂș 294)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn – 

Ahir dijous vam tenir la sort d’estar convidats a una preestrena d’una nova proposta de la Marta Buchaca, RITA, que es podrĂ  veure avui i demĂ  dins de Terrats en Cultura 2019  i a la sala Beckett del 29 d’octubre al 17 de novembre del 2019 (A la sala Beckett el paper de JĂșlia el farĂ  l’Anna Moliner).

Recordem que Terrats en Cultura Ă©s una iniciativa de l’associaciĂł cultural CoincidĂšncies, nascuda a Barcelona en 2013, amb la vocaciĂł de fer sortir el teatre de les sales convencionals, en considerar que la cultura pot esdevenir-se en qualsevol espai urbĂ . Enguany ha obtingut el Premi Butxaca a la Millor iniciativa per a pĂșblics.

This slideshow requires JavaScript.

Fins uns dies abans no hem sabut el terrat on tindria lloc la representaciĂł, al barri de les Tres Torres. Un magnĂ­fic espai on l’any passat ja vam poder veure “Si tinguĂ©ssim mĂ©s coca et demostraria com t’estimo”. (en aquest enllaç podeu veure aquella ressenya)

L’obra de Marta Buchaca tanca el seu díptic sobre la mort que va iniciar amb LITUS, la proposta que vam poder veure a la Sala Flyhard en 2012. (vegeu aquella ressenya)

RITA Ă©s una obra sobre la famĂ­lia, sobre els germans, sobre l’amor mare-fills, i, tambĂ©, Ă©s una obra sobre la incapacitat d’acceptar la mort.

RITA es tracta d’una tragicomĂšdia que protagonitzen dos germans, la JĂșlia (Sara EspĂ­gul) i el Toni (David BagĂ©s). Ella Ă©s oncĂČloga i estĂ  embarassada, ell viu sol, amb una gossa que es diu Rita i estĂ  separat. TĂ© una filla de catorze anys que es diu Martina.

Són dos caràcters totalment diferents, ell és de tirar pel dret i ella sembla que és incapaç de prendre decisions. Ell és un hipocondríac malaltís i ella una persona tranquil·la i conformista.

Tenen la mare, la RITA, afectada per una malaltia degenerativa, tal vegada Alzheimer, … i estĂ  ingressada en una residĂšncia. Ja no els reconeix, no parla i gairebĂ© no menja. El seu deteriorament Ă©s evident i ells la visiten amb assiduĂŻtat…. bĂ©, mĂ©s ella que ell.

Quan el veterinari aconsella sacrificar la gossa, al Toni el mĂłn li cau a sobre. La JĂșlia tĂ© molt clar que cal fer. I a partir d’aquest fet tot es convulsiona i parlen del dret a morir dignament tant els animals com les persones.

This slideshow requires JavaScript.

Una proposta composta de moltes escenes curtes, que ens van mostrant pinzellades dels carĂ cters i la relaciĂł que mantenen els dos germans, entre ells, amb la filla d’en Toni, amb la mare i amb la gossa.

Una tragicomĂšdia que parla de la dificultat de “deixar anar” les persones que estimem,  ens planteja quĂš Ă©s viure amb dignitat i la legitimitat que tenim de decidir sobre la mort dels altres.

Una magnĂ­fica proposta, amb dos actors absolutament convincents en els seus papers i que m’han fet sentir una autĂšntica RITA (la mare, que no la gossa). Un text especialment sincer, Ă gil i dotat d’una gran sensibilitat. Amb moments que ens provoquen la riallada sense deixar d’imprimir seriositat al tema de la mort i de l’eutanĂ sia.

Si no la podeu veure en Terrats, no deixeu d’anar-hi a la Beckett a la tardor. Paga molt la pena.

This slideshow requires JavaScript.

Autoría i direcció: Marta Buchaca

Repartiment: David Bagés i Sara Espígul

Ajudant de direcció: José Pérez i Ana Bofill \ Escenografía: Sebastià Brosa \ Il.luminació: Jordi Berch \ So: Carles Bernal \ Vestuari: Míriam Compte \ Fotografía: David Ruano \ Disseny grafic: Chùrles \ Producció: La Pocket \ Ajudantia de producció: Anna Vilella \ Producción ejecutiva: Fixentia S.L.

Idioma: catalĂ  – Durada: 65’

———————————————

Nota: el nostre amic Ferran Civit, ha pensat en nosaltres i ens ha portat aquest pĂČster de la seva estada al Festival de Teatre d’AvinyĂł. Creiem que és una bona pensada publicar aquesta imatge en una de les nostres darreres crĂČniques d’aquesta temporada. GrĂ cies Ferran !!!

Leave a Reply