– Roda de premsa – L’EMERGÈNCIA DE LA CULTURA DE BASE A BARCELONA – L’Antic Teatre – 2019.07.23 (temp. 18/19 – RdP 080)

RdP – L’EMERGÈNCIA DE LA CULTURA DE BASE A BARCELONA (temp. 18/19 – RdP nº 080)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Aquest dimarts els mitjans estàvem convocats a la roda de premsa del Col·lectiu “Cultura de Base” a l’Antic Teatre. Pensava erròniament que seria una convocatòria a la que assistiríem quatre gats mal contats, en el que la premsa “oficial” estaria absent … però en entrar a la Sala em vaig adonar que estava totalment equivocat, perquè era una roda de premsa multitudinària i la visió era espectacular.

A la banda de les graderies estaven els representants de gairebé una cinquantena d’espais culturals de la ciutat de Barcelona, …. representants de sales de Teatre petites o mal anomenades “alternatives”, de festivals, d’artistes de circ, de treballadores de la llar, ballarins, agrupacions d’àvies, de llibreries, músics de carrer i artistes de cabaret …  tots ells com si estiguessin adormits … o esgotats de tant treballar de forma precaria o fins i tot de franc en el món de la cultura.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

De fet per poder entrar vaig d’haver de saltar diversos cossos estirats pel terra, per poder arribar a l’espai escènic, que estava ja completament abarrotat de periodistes i de mitjans gràfics … tanta gent, que totes les cadires ja estaven ocupades i després d’una llarga estona d’estar dret, vaig decidir seure a terra.

Aquest col·lectiu vol denunciar l’estat d’emergència de la cultura de base a la ciutat de Barcelona, que fa massa anys arrosseguen una precarietat insostenible i que a més a més actualment amb la pressió immobiliària, provoca que algunes d’aquestes entitats vegin perillar la seva continuïtat, com Telenoika que fa 20 anys treballa en la democratització del món audiovisual o el mateix Antic Teatre que sembla que torna a estar en perill. També l’Espai Poètic no pot adequar el local per seguir funcionant, si no rep urgentment ajudes econòmiques públiques.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

És per això que s’han aglutinat en un col·lectiu per almenys recolzar-se entre ells i redactar un manifest que alerta de la dificultat d’accedir a ajudes públiques i de pas fer visibles a l’opinió pública els seus projectes, que creuen estan infravalorats. També servirà perquè entre ells es puguin conèixer més a fons … i sobretot per crear un mapping, teixir xarxa i presentar-se com una sola veu davant l’administració.

La llista d’entitats es llarga … alguns exemples són: Agost produccions, Alas i artes en movimiento, Antic Teatre, Artibarri, Bar project, Col·lectiu Tinta negra, ComuArt, Coop. de Circ, Coop. la Fàbrica, Donas i cultura, Dones visuals, Drap-Art, Emma, Col·lectiu cies teatre independent, Escena Poble Nou, Espai Mescladís, Explica dansa, Graf, Habitual video team, Homesession, Inca Catalunya, Kasba music, LaBonita, La Bonne, La Cháchara, La Piconera, La Poderosa, La Visiva, Llibreria Calders, Llibreria On the road, Nau Bostik, Nyamnyam, Plataforma Cultural la Diürna, Parlament ciutadà de cutura de Barcelona, Polièdrica, Projecte Vaca, Sinapsis, Teatron, Teleduca, Telenoika, The freen parrot, Tudanzas, Sindihogar Sindillar.… a la que de ben segur s’aniran afegint moltes més.

A l’Ajuntament de Barcelona li reclamen que els reconegui públicament i almenys destini un pressupost a la cultura de base, de la mateixa manera que se’n destinen a programes com ara les Fàbriques de Creació. Segons el manifest, “el consistori dedica 200 milions a Cultura el 2019 i, d’aquests, només 4,2 milions es reparteixen en concurrència pública entre els projectes de la ciutat, siguin macrofestivals o cultura de base”; lamenten, i denuncien la “manca de transparència en la presa de decisions”.

En la trobada d’ahir la creadora Marta Galán, que treballa amb àvies veïnes de l’Antic Teatre, ho deia en relació al projecte comunitari que ha programat el Grec enguany, que ha preferit el Lliure i no l’Antic Teatre, que te molta més trajectòria en aquest camp.

El ParlaMent Ciutadà probablement serà l’eina més transversal i oberta per convertir-se en el catalitzador d’un malestar que ve de lluny i s’agreuja any rere any. “Estem cansats de sobreviure: volem viure”, deia Ada Vilaró, del festival Escena Poblenou.

El ParlaMent Ciutadà de la Cultura de Barcelona, que coordina l’arquitecta i activista Itziar González, treballa en paral·lel amb les entitats de cultura de base. Després de les dues assemblees que ha celebrat fins ara, ha elaborat 10 punts imprescindibles per sacsejar la cultura i retornar les polítiques culturals a la ciutadania. El pròxim ple d’aquest ParlaMent alternatiu, serà a la tardor, convidarà els polítics a debatre sobre aquestes 10 prioritats.

Si és del vostre interès, podeu llegir el manifest si cliqueu en aquest ENLLAÇ

Us deixo aquí també l’àudio d’aquesta roda de premsa, on es va llegir íntegrament el manifest i on cada una de les entitats van explicar el que feien.

Un pensament a “– Roda de premsa – L’EMERGÈNCIA DE LA CULTURA DE BASE A BARCELONA – L’Antic Teatre – 2019.07.23 (temp. 18/19 – RdP 080)

  1. Retroenllaç: Antic Teatre — Roda de premsa: L’EMERGÈNCIA DE LA CULTURA DE BASE A BARCELONA 23 de juliol a les 12 h

Deixa un comentari