– 361 – GREC2019 – Circ – BACKBONE (🐌🐌🐌🐌🐌) – Teatre Grec – 2019.07.13 (temp. 18/19 – espectacle  nº 279)

GREC2019 – Circ – BACKBONE (temp. 18/19 – espectacle  nº 279)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Ahir dissabte dia 13 de juliol, una altra nit magnífica al Teatre Grec, amb l’espectacle circense, BACKBONE de la Companyia Gravity & Other Myths.

Gravity & Other Myths (GOM) es va formar a Adelaide, Austràlia del Sud, en 2009. Eren un grup d’amics que feien circ amateur i van decidir muntar un espectacle. Van crear Freefall i amb ell van girar per Austràlia.  Mentrestant, ells tenien altres treballs i altres objectius professionals. Va ser amb el seu segon espectacle A Simple Space”, quan van decidir deixar-ho tot per dedicar-se al que fan ara, i que els ha convertit en un reconegut conjunt acrobàtic australià guanyador de diversos premis internacionals.

La idea era mostrar al públic la rebotiga d’una acrobàcia, oferir una altra mirada al llenguatge corporal.

La companyia crea i dirigeix el seu propi treball allunyant-se dels models tradicionals de circ i teatre, cap a una fusió de teatre físic acrobàtic. Donen vida a un circ contemporani diferent que es basa tant en la perfecció tècnica com en un missatge elaborat, amb l’ésser humà com a centre.

La companyia manté un fort compromís comunitari i ofereix un suport actiu a la comunitat circense d’Adelaida, així com a les comunitats circenses de les ciutats a les quals viatgen. Porten la seva activitat més enllà de la pista, participant en seminaris i workshops en els quals comparteixen el seu mètode de treball i els seus coneixements, oferint sempre suport a les noves generacions d’artistes. Fins i tot dediquen part dels seus recursos a facilitar als artistes emergents de circ i moviment uns microcrèdits que volen ser alternativa i complement al sempre complex sistema de subvencions oficials.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

BACKBONE parla sobre la força física i l’emocional, sobre la força individual i la del grup. Com a motiu central, una “columna vertebral” (backbone) que gira al voltant de la força, del lloc on s’origina i de la manera com la mesurem.

Deu artistes i dos músics a l’escenari: Jacob Randell, Jascha Boyce, Lachlan Binns, Alyssa Moore, Jordan Hart, Rachael Boyd, Joren Dawson, Lachlan Harper, Lewis Rankin, Jackson Manson i els músics Nicholas Martyn i Alexey Kochetkov. Una proposta dirigida per Darcy Grant.

Abans de començar l’espectacle,  ells van sortint i resten estirats a terra. Relaxació i concentració. Al fons un penjador ple de peces de roba. De cop, tot comença i ells s’aixequen i, com si estiguessin al vestidor d’un gimnàs, es treuen la roba que porten i s’enfunden en samarretes i pantalons. Xerren entre ells, tranquils i aliens a tot. Durant l’espectacle es canviaran de vestuari diverses vegades.

Una de les artistes agafa una pedra i es dirigeix als espectadors, a poc a poc. Deixa la pedra a una espectadora de la primera fila. Una pedra que serà el focus d’atenció en un determinat moment de l’espectacle, i que serà recollida al final.

D’una bellesa fora de mides, són les imatges que els integrants de la companyia generen amb els seus cossos, sense artificis, a partir del minut zero, són provocadores, i especialment expressives. Un circ trepidant dotat d’una magnífica coreografia i on la escenografía i la il·luminació de Geoff Cobham, i la música en directe composta per Shenton Gregory i Elliot Zoerner, ens han regalat un espectacle espectacularment bell i magnètic, i que frega el límit de l’impossible.

Un espectacle de circ que incorpora un munt de missatges que volen transmetre, a través d’una elaborada dramatúrgia incorporada amb fets, com el buidatge de sorra de les galledes, les pedres, els dibuixos a terra, les aparents discussions entre ells, …..

Un espectacle on els cossos dels artistes són portats al límit arriscant sense por, i deixa’n veure la gran confiança i companyonia existent entre ells. Al final, cadascú amb una pedra a les mans, braços aixecats. Al límit. Només resta a escena el que pot aguantar el pes. I la música, que continua encara després del final.

Genial, màgic, espectacular. En voldríem mes.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Direcció: Darcy Grant 

Equip de creació: Jacob Randell, Jascha Boyce, Lachlan Binns, Mieke Lizotte, Lewie West, Martin Schreiber, Joanne Curry, Lachlan Harper, Lewis Rankin, Jackson Manson 

Interpretació: Jacob Randell, Jascha Boyce, Lachlan Binns, Alyssa Moore, Jordan Hart, Rachael Boyd, Joren Dawson, Lachlan Harper, Lewis Rankin, Jackson Manson 

Composició i interpretació musical: Shenton Gregory, Elliot Zoerner \ Músics: Nicholas Martyn, Alexey Kochetkov \ Escenografia i disseny de la il·luminació: Geoff Cobham \ Creatiu associat: Triton Tunis-Mitchell 

Durada: 80 minuts

2 pensaments a “– 361 – GREC2019 – Circ – BACKBONE (🐌🐌🐌🐌🐌) – Teatre Grec – 2019.07.13 (temp. 18/19 – espectacle  nº 279)

 1. Imma C.

  Hooola!
  La Companyia Gravity & Oyhers Myths amb BACKBONE ens va portat felicitat a les nits del GREC de Montjuïc.
  Contents de veure el seu dinanisme, la seva poesia i acrobàcia a escena, trepidants, màgics, els nostres castells en certs moments.
  Gràcies per la crònica. Gràcies GREC 19.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   … i gràcies a tu per ser tan fidel en llegir les nostres ressenyes. BACKBONE efectivament va ser un espectacle extraordinari i aquesta temporada del Grec, ja portem molts espectacles de 5cargols “voltaires” 🐌🐌🐌🐌🐌

   Respon

Deixa un comentari