– 350 – GREC2019 – Teatre Musical – LES FERES DE SHAKESPEARE (🐌🐌🐌🐌+🐚) – Onyric Teatre Condal – 2019.07.06 (temp. 18/19 – RdP 069 i espectacle  nÂș 270)

GREC2019 – Teatre – LES FERES DE SHAKESPEARE (temp. 18/19 – RdP 069 i esp.  nÂș 270)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

Aquest projecte de la companya “Els pirates Teatre“, l’hem intentat seguir des de fa diverses setmanes, perquĂš significa el salt del petit format, al que ens tenen acostumats a “El MaldĂ ”, al gran format de Teatre Musical. I ho fa amb el suport del Grec Festival de Barcelona.

El 27 de maig vam assistir a una xerrada de presentaciĂł a El MaldĂ , on alguns membres de l’equip ens van estar explicant com portaven el projecte.

TambĂ© el 3 de juny ens vam arribar als LluĂŻsos de GrĂ cia per poder assistir un assaig obert, on vam poder veure unes petites escenes, quan la companyia estava començant tot just a realitzar els seus primers assajos. Aquell “assaig” es va convertir de fet en un diĂ leg obert entre director/actors i els espectadors mĂ©s fidels de Els Pirates.

This slideshow requires JavaScript.

Finalment, la setmana passada vĂ rem poder assistir a la roda de premsa i passi de grĂ fics, que ja es va poder realitzar al Onyric Teatre Condal, on finalment hem pogut veure l’espectacle totalment enllestit.

El van presentar Daniel AnglĂšs, director artĂ­stic de l’Onyric, Cesc CasadesĂșs director artĂ­stic del Festival Grec i evidentment varen parlar Adrià Aubert que Ă©s el que dirigeix aquesta proposta, Ariadna Pastor que ha fet la dramatĂșrgia, i Ariadna CabirĂł que ha compost la mĂșsica.

Van estar presents la majoria dels actors que intervenen en la producciĂł, i molts d’ella van presentar el seu personatge.

This slideshow requires JavaScript.

Us deixo una filmaciĂł d’aquest passi de grĂ fics …

TambĂ© us deixem aquĂ­ a sota l’Ă udio d’aquesta presentaciĂł …

——————————————–

Malgrat tot, sembla que no vĂ rem escollir la millor sessiĂł possible, ja que ahir dissabte, dos dels papers principals estaven interpretats per les seves covers; Maria Cirici substituĂŻa a Lloll Bertran i Neus PĂ mies a Laura Aubert. Tot i el disgust inicial per no haver-nos informat abans d’anar-hi, es va anant diluint rĂ pidament, ja que el resultat final va ser realment magnĂ­fic, i molt especialment per l’extraordinĂ ria veu de Neus PĂ mies, actriu que ens agrada molt i que ja hem vist en algunes altres ocasions,… les darreres per exemple a “Dolç” al Teatre la Gleva aquest abril passat, “Vaig ser prĂČsper” a La Seca l’abril del 2018, … o “Scaramouche” l’any 2016 al Teatre VictĂČria.

Es tracta d’una adaptaciĂł lliure i en femenĂ­ de “L’amansiment de la fĂșria” de William Shakespeare. Una producció que suposa el primer espectacle de gran format de “Els Pirates” i la seva tercera adaptaciĂł d’una comĂšdia desprĂ©s de “Somni d’una nit d’estiu” i “Nit de Reis (o el que vulgueu)“.

El que mĂ©s ens ha agradat de LES FERES DE SHAKESPEARE, Ă©s sense cap mena de dubte, la composiciĂł musical i tambĂ© les lletres de les cançons d’aquest Musical, fet en la seva totalitat a casa nostre des de zero i en la nostra llengua, el catalĂ . Una mĂșsica d’una grandĂ­ssima qualitat que podria competir perfectament amb d’altres grans Musicals que es poden veure a Londres o Nova York.

Una producciĂł que aconsegueix plenament complir amb el que prometia, Ă©s a dir, fer una reflexiĂł necessĂ ria i punyent, perĂČ al mateix temps d’una forma divertida, sobre la identitat sexual i els rols de gĂšnere. Ha capgirat totalment una obra que quan es va escriure, almenys a ulls actuals, era totalment masclista, convertint-la en un crit a favor del feminisme mes radical.

Dues hores sense pausa on gaudim d’una versiĂł en clau de comĂšdia, d’una obra de Shakespeare, que versionada de forma intel·ligent i actual, pot arribar a molt mĂ©s pĂșblic de l’habitual.

L’escenografia d’Enric RomanĂ­, Ă©s enorme i espectacular i sobretot ben resolta, ja que permet tenir a l’abast tots els escenaris possibles on passa la trama. Creiem perĂČ que Ă©s molt discutible la soluciĂł en forma de passarel·la que allargassa l’espai escĂšnic amb la bona intenciĂł d’apropar als actors al seu pĂșblic, ja que aquests estan acostumats a tenir-los ben a prop en anteriors propostes de Els Pirates.

La passarel·la tĂ© el gran inconvenient de quĂš els espectadors de les primeres fileres s’han de girar en les escasses escenes on els actors la trepitgen. Nosaltres estĂ vem situats a la fila 7 centrali  malauradament estĂ vem gairebĂ© ensorrats i ofegats davant mateix de la passarel·la, sense cap perspectiva possible. Recomanem per tant adquirir les localitats a partir de la fila 9 o 10 per veure-la com cal.  A la nostra sessiĂł la majoria d’espectadors de les primeres fileres, es van anant aixecant a mitja representaciĂł, per situar-se darrere amb una millor visiĂł.

Ens va sorprendre favorablement la coreografia d’Anna RomanĂ­ i el vistos i acolorit vestuari de Maria Albadalejo.

Pel que fa a les interpretacions, aquestes sĂłn molt corals i estem segurs que la producciĂł no pateix massa si una de les actrius, o dues (com en el nostre cas), han de ser substituĂŻdes per les seves covers. Aquest fet ens indica que la proposta tĂ© una gran solidesa i s’aguanta per la seva gran qualitat. Ens van agradar prĂ cticament totes les interpretacions, perĂČ voldrĂ­em destacar molt especialment a Mariona Castillo, que ens tĂ© el cor robat des de fa temps.

La interpretaciĂł musical, malgrat que Ă©s de qualitat i en directe i aixĂČ ja fa que guanyi mots punta a favor seu, Ă©s potser el punt mĂ©s feble d’aquesta proposta, ja que tractant-se d’un Musical, creiem que Ă©s molt escĂ s, …. escassĂ­ssim, posar Ășnicament dos mĂșsics a l’escenari …. piano i saxo.

Ho tenim difĂ­cil per l’acumulaciĂł de propostes que hem de veure en aquest GREC, perĂČ ens agradaria tornar a veure-la mĂ©s endavant, quan estigui encara mĂ©s rodada i si pot ser amb el cast principal, per poder comparar. Ja veurem si Ă©s possible i tambĂ© si l’aire condicionat els hi funciona correctament, ja que dissabte el Teatre Condal a la sessiĂł de la tarda era una autĂšntica sauna… i aixĂČ en ple mes de juliol Ă©s realment imperdonable.

La proposta es podrĂ  veure fins al 28 de juliol al Teatre Onyric Condal.

This slideshow requires JavaScript.

Autor: William Shakespeare
AdaptaciĂł i traducciĂł: Ariadna Pastor (A partir deL’amansiment de La fĂșria)
DirecciĂł: AdriĂ  Aubert – MĂșsica: Ariadna CabirĂł

Amb: Laura Aubert (Neus Pàmies, cover), Lloll Bertran (Maria Cirici, cover), Mariona Castillo, Ricard Farré, Laura Pau, Lluna Pindado, Arnau Puig i Jordi Vidal
Pianista: Ariadna Cabiró / Gemma Pujol  – Saxo, clarinet: Marcel·lĂ­ Bayer / Jordi Santanach

Escenografia: Enric Romaní // Vestuari: Maria Albadalejo // Coreografia: Anna Romaní // Il·luminació: Lluís Serra // So: Jordi Ballbé // Assessorament vocal: Sheila Garcia // Ajudants de direcció: Bernat Cot i Ariet Lea Jelinek

ProducciĂł: Marina Marcos – DirecciĂł tĂšcnica: Pol Queralt – Assistent a la producciĂł: Montserrat Farrarons

MĂ rqueting i comunicaciĂł: Paula ArbĂłs i Publispec  – Premsa: Anna Casasayas i Albert LĂłpez
Assistent a la comunicaciĂł: Ester CĂĄnovas – Disseny: Ricard FarrĂ© – VĂ­deo i fotografies: Jordi FerrĂ© – Grafisme: Jofre Mañé

Col·laboradors: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i ONYRIC Teatre Condal

És una producció d’Els Pirates Teatre i Grec 2019 Festival de Barcelona

Leave a Reply