– 348 – GREC2019 – Teatre – EL CARTÓGRAFO (🐌🐌🐌) —- Teatre Goya – 2019.07.04 (temp. 18/19 – RdP 068 i espectacle  nÂș 268)

GREC2019 – Teatre – EL CARTÓGRAFO (temp. 18/19 – RdP 068 i esp.  nÂș 268)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

Dins de la programaciĂł del Festival Grec 2019 ahir dijous 4 de juliol, vam poder veure ……… EL CARTÓGRAFO de Juan Mayorga al Teatre Goya.

Juan Mayorga (Madrid, 1965), va explicar a la roda de premsa (us deixem l’Ă udio al final de l’entrada), que tot va sorgir d’una visita que ell va fer a la ciutat de VarsĂČvia. A l’hotel, li van donar un plĂ nol de la ciutat i va sortir a passejar per la ciutat. DesprĂ©s de veure una exposiciĂł fotogrĂ fica del gueto dins d’una sinagoga, i localitzar els punts on estaven fetes les fotografies, va continuar el recorregut amb el plĂ nol a la mĂ  buscant aquells indrets. D’aquesta passejada, va nĂ©ixer El CartĂłgrafo.

Una obra amb dotze personatges pensada per ser interpretada per 4 actors i que finalment ha estat portada a escena per dos, Blanca Portillo i JosĂ© Luis GarcĂ­a-PĂ©rez. L’obra ho permet formalment perquĂš cada escena estĂ  escrita com un duel de dos personatges, perĂČ ser interpretat per nomĂ©s dos actors demana un nivell d’exigĂšncia elevat en les interpretacions. Nivell que sense dubtes s’aconsegueix en aquest cas.

En aquesta obra sĂłn actors-cartĂČgrafs, i dibuixen els seus personatges en diferents temps i espais. Temps separats per quasi un segle, escenes de la VarsĂČvia del 1942 i escenes de la VarsĂČvia d’avui.

L’escenografia i el vestuari d’Alejandro AndĂșjar, la il·luminaciĂł de Juan GĂłmez-Cornejo, el so de Mariano GarcĂ­a i la direcciĂł que conformen aquest espectacle, sĂłn tambĂ© cartogrĂ fics. El color vermell ho domina tot, roba, utillatge, escenografia, …. Podem dir que hem intentat dibuixar un mapa. Cal recordar que un mapa Ă©s mĂ©s valuĂłs quan Ă©s menys evident el que ens deixa veure.

Una proposta que parla de l’extermini dels jueus i que partint de la “Shoah” ens porta als diferents escenaris de l’horror del present. NomĂ©s sent conscients del passat podem construir un futur.

This slideshow requires JavaScript.

Per VarsĂČvia corre una llegenda, la del cartĂČgraf del gueto. L’ha sentit la Blanca, una dona encuriosida per la histĂČria d’un anciĂ  que, mentre el gueto jueu de la ciutat anava desapareixent i els seus habitants marxaven cap a la mort, es va entestar a dibuixar un mapa de la zona abans que aquell paisatge urbĂ  no s’esvaĂ­s completament. Massa vell per sortir al carrer i recollir la informaciĂł que havia de plasmar en el seu mapa, el cartĂČgraf confiava en una nena que, amb les seves anades i vingudes, li subministrava les dades necessĂ ries per completar el seu treball. SĂ­, Ă©s una llegenda. PerĂČ la Blanca la prendrĂ  com a realitat i començarĂ  a buscar per tot VarsĂČvia aquell mapa inexistent. Ho farĂ  de manera obsessiva i sense adonar-se que, segurament, no va tant a la recerca d’un mapa com de la prĂČpia identitat.

Dues histĂČries que s’entrellacen, amb la comuna voluntat de combatre l’oblit, de no acceptar que la mort sigui la que digui l’Ășltima paraula. Aquestes dues histĂČries s’acaben trobant.

Els dos actors protagonistes es mouen per l’escena amb una gran gestualitat que sovint substitueix les paraules i aconsegueixen donar vida a una escenografia austera. Una proposta que pretĂ©n que l’espectador, en sortir del teatre, acabi dibuixant el mapa de vida, de la seva vida, marcant els llocs que tenen un significat per ell i pensant en quines persones sĂłn les que figurarien en aquest mapa.

Unes interpretacions magnĂ­fiques i entregades de tots dos actors, que no eviten que EL CARTÓGRAFO no sigui un espectacle cĂČmode ni fĂ cil de veure. Dues hores i quart en quĂš cal mantenir una atenciĂł intensa i continuada i la imaginaciĂł en actiu. És potser aquests condicionants que la fa, almenys per nosaltres, un pĂšl feixuga, i encara que hem de dir que ens ha agradat, ens hem adonat que hem mirat cap al final, massa sovint el rellotge.

This slideshow requires JavaScript.

Una proposta estrenada en 2016 i que desprĂ©s de Barcelona, on estarĂ  fins al 21 de juliol, acaba, de moment el seu recorregut a VarsĂČvia, allĂ  on tot va començar.

————————————–

This slideshow requires JavaScript.

Com ja hem comentat al principi de la ressenya, uns dies abans havĂ­em assistit a la roda de premsa, de la que us deixem aquĂ­ l’Ă udio d’aquesta …

Autor i director: Juan Mayorga
Amb: Blanca Portillo i José Luis García-Pérez

Escenografia i vestuari: Alejandro AndĂșjar  \ Il·luminaciĂł: Juan GĂłmez-Cornejo \ DirecciĂł musical i so: Mariano GarcĂ­a \ Moviment: Nelson Dante (maestre de ball) \ Ajudant de direcciĂł: Carlos MartĂ­nez-Abarca \ DirecciĂł tĂšcnica: Amalia Portes \ InterpretaciĂł musical: Diego GalĂĄz (violins i cordes), Jasmina Petrovic (veu) \ ProducciĂł executiva: Chusa MartĂ­n, Susana Rubio \ RealizaciĂł del vestuari: Época \ Attrezzo: Miguel Ángel Infante \ TĂšcnic de so: CĂ©sar CortĂ©s \ DistribuciĂł: Cuca VillĂ©n, Entrecajas Producciones \ MĂ rqueting i ComunicaciĂł: Publispec \ Fotografia: Ceferino LĂłpez, marcosGpunto, JesĂșs Romero de Luque \ Disseny de vĂ­deo promocional: Oscar Pedraza

Idioma: castellĂ  – Durada: 2h 15’

Leave a Reply